Έλα στο Ελληνικό Cabaret κι εσύ, εδώ είναι η ζωή…

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 26 Μαρτίου 2018

cabaret

To Cabaret των Τζο Μάστεροφ, Τζον Κάντερ και Φρεντ Εμπ, είναι ένα αγαπημένο μιούζικαλ, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Γοητεύει και τους παραγωγούς και τους ηθοποιούς  να το μεταφέρουν στο ελληνικό θέατρο, γι΄αυτό κι έχει ανεβεί μέσα σε 46 χρόνια 5 φορές, από σπουδαίους και σημαντικούς συντελεστές που οι περισσότεροι ασχολήθηκαν πρώτη φορά με το είδος του μιούζικαλ με το Cabaret. Aς κάνουμε ένα φλας μπακ από το 1972 που είδαμε για πρώτη φορά το Καμπαρέ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

4

1972: Το Καμπαρέ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Χάρη στην κεφάτη πρωτοβουλία της Μάρθας Καραγιάννη, το αμερικανικό μιούζικαλ εισέρχεται για πρώτη φορά στο θεατρικό μας κατεστημένο. Μέχρι τότε μόνη εξαίρεση ήταν το Kiss ms Kate, από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Μάρθα Καραγιάννη, με εμπειρία στα κινηματογραφικά μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ, αποφασίζει να ανεβάσει το Καμπαρέ την ίδια χρονιά που η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, προβάλλεται στο σινεμά. Παίρνει το θέατρο Άννα και Μαρία Καλουτά στην Πατησίων, κάνει η ίδια την παραγωγή (Θεατρικές Επιχειρήσεις Μάρθας Καραγιάννη) και συγκεντρώνει τους καλύτερους συντελεστές για το ανέβασμα του Καμπαρέ. Ο Αλέξης Σολωμός αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία που μέχρι τότε -αλλά και στη συνέχεια- η θεατρική του διαδρομή ήταν σε άλλα μονοπάτια. Στο πρόγραμμα, ο Αλέξης Σολωμός αποκαλεί το κινηματογραφικό Cabaret με την Liza Minnelli “σούπα της σούπας της σούπας, που ελάχιστη σχέση έχει ο μύθος της με το θεατρικό”. Οι υπόλοιποι συντελεστές ήταν: Μουσική διεύθυνση ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, χορογραφίες ο Γιάννης Φλερύ, μετάφραση του Γιάννη Κηφησιώτη, σκηνικά και κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου και τους ελληνικούς στίχους έγραψε ο Νίκος Εληναίος.

Ποιοι ηθοποιοί όμως πλαισιώνουν την Ελληνίδα Σάλι Μπόουλς, Μάρθα Καραγιάννη; Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης στο ρόλο του Κομπέρ, ο Κώστας Πρέκας στο ρόλο του συγγραφέα Μπράντσο, ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο του Χερ Σουλτζ και η Κατερίνα Γιουλάκη -που τότε ήταν στις μεγάλες της δόξες με την τηλεοπτική σειρά Η κοκορόμυαλη– στο ρόλο της Φροϊλάιν Σνάιντερ. Το Καμπαρέ ανεβαίνει ως θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου – Μάρθας Καραγιάννη- Κατερίνας Γιουλάκη. Η καλλιτεχνική επιτυχία της παράστασης είναι μεγάλη, η εμπορική πορεία της όμως είναι καταστροφική. Ο κόσμος προτιμά να δει την ταινία που παίζεται ταυτόχρονα στον κινηματογράφο απέναντι από το θέατρο της Πατησίων και η Μάρθα Καραγιάννη αναγκάζεται να κατεβάσει την παράσταση και στη θέση της ανεβαίνει η επιθεώρηση Κάτι ψυθιρίζεται σε κείμενα και σκηνοθεσία του Μίμη Τραϊφόρου, με τον ίδιο θίασο. Έτσι, λήγει άδοξα η πρώτη εμφάνιση της Σάλι Μπόουλς στο ελληνικό θέατρο.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από εκείνο το ανέβασμα που δημοσιεύεται για πρώτη φορά

A0

Μάρθα Καραγιάννη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Λύδια Λένωση, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Μάκης Δεμίρης, Κώστας Πρέκας

6

Ντίνος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη

A7

Ο κομπέρ Βαγγέλης Βουλγαρίδης και τα κορίτσια της ορχήστρας

A9

Κούνια και μνήμα δεν είν’ μακρυά, στο κάτω της γραφής, κι αφού η ζωή είναι καμπαρέ, μέχρι το τέλος της γιορτής, θα μείνω στο Καμπαρέ

A1

Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Πρέκας

A2

Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης ήταν ο πρώτος Έλληνας κομπέρ του Καμπαρέ

A6

Κώστας Πρέκας, Κατερίνα Γιουλάκη

A8

Λύδια Λένωση

A11

Κατερίνα Γιουλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος

A12

Μάκης Δεμίρης, Κώστας Πρέκας

A3

Ντίνος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη και ανανάς

A4

Μάκης Δεμίρης, Κατερίνα Γιουλάκη

A5

Ντίνος Ηλιόπουλος

A13

Κώστας Πρέκας, Μάρθα Καραγιάννη

A14

Είναι η ζωή μας μικρό καμπαρέ, θλίψη και μοναξιά, άκου τη μουσική μωρέ κι έλα στο Καμπαρέ

79

1978: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Cabaret

Τι βγαίνει αν κάθεσαι στη μοναξιά, έλα στη μουσική, έλα στο Καμπαρέ old champ, εδώ είν’ η ζωή… τραγουδάει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο θερινό θέατρο Αλίκη το 1978 κι ο κόσμος κάνει ουρές για να την δει ως Σάλι Μπόουλς. Μετά την Ωραία μου κυρία το προηγούμενο καλοκαίρι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ποταμίτη -κάτι που προκαλεί πολλές συζητήσεις πριν ακόμα ανεβεί η παράσταση, αφού ο Ποταμίτης με το Θέατρο Έρευνας έχει άλλο θεατρικό στίγμα- και με κομπέρ τον Δάνη Κατρανίδη που κλέβει την παράσταση και ουσιαστικά συστήνεται στο πλατύ κοινό, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το Cabaret.

Mια παράσταση-υπερθέαμα, όπου η Αλίκη ξεφεύγει από την εικόνα της Μινέλι και εμφανίζεται πιο λαμπερή από ποτέ. Η απόδοση είναι του Μάριου Πλωρίτη, σκηνικά – κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, χορογραφίες του Χάρη Μανταφούνη και την ελληνική απόδοση των στίχων κάνει εξαιρετικά ο Γιάννης Ξανθούλης. Τη μουσική προσαρμογή κάνει ο Γιώργος Κατσαρός που γράφει και έξτρα τραγούδια (Μη ζητάς να μάθεις και Ήρθε η ώρα) για την Αλίκη. Το θίασο ολοκληρώνουν ο Νίκος Γαλανός, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Μάκης Ρευματάς, η Ειρήνη Κακαβούλη και η Δέσπω Διαμαντίδου ως Φροϋλάιν Σνάιντερ, ρόλο που έχει παίξει και στο Broadway πριν δέκα χρόνια όταν αντικατέστησε την Lotte Lenya για οκτώ μήνες. Το Cabaret κάνει πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου 1978 και σπάει ταμεία.

80

Μετά το καλοκαίρι, το Cabaret μεταφέρεται στο χειμερινό θέατρο Αλίκημε αντικαταστάσεις, ο Φαίδων Γεωργίτσης αντί του Νίκου Γαλανού και ο Μάκης Πανώριος αντί του Μάκη Ρευματά– για όλη τη σεζόν 1978-79 και τον Απρίλιο πάει στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης για τρεις εβδομάδες. Η Αλίκη, που ήξερε το σταρ σίστεμ καλύτερα απ’ τον καθένα, κυκλοφορεί σε δίσκο τα τραγούδια του Καμπαρέ, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές, έστω κι αν δεν έχουν δει την παράσταση. Επίσης, με σκηνοθέτη τον αδελφό της Τάκη Βουγιουκλάκη, ετοιμάζει για την τηλεόραση, ένα έγχρωμο πρόγραμμα με τις μουσικοχορευτικές σκηνές του έργου που προβάλλεται στις 23 Δεκεμβρίου 1978 από την ΕΡΤ και αποτελεί ντοκουμέντο. Αν και θέλει να μεταφέρει και στη μεγάλη οθόνη το Cabaret -με τίτλο Το κορίτσι του Καμπαρέ- δυσκολεύεται στα δικαιώματα και ακυρώνεται το εγχείρημα. Σκηνές όμως, όπως και η βασική ιδέα της υπόθεσης, χρησιμοποιούνται στην ταινία Κατάσκοπος Νέλη (Νέλη σ΄αγαπάω! Εγώ να δεις!).  Το Cabaret της Αλίκης παίρνει καλές κριτικές ακόμα και από δύσκολους κριτικούς, ενώ για όλους όσοι την έχουν δει, αποτελεί παράσταση ορόσημο.

25

Νίκος Γαλανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Δημήτρης Ποταμίτης

82

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκος Γαλανός

EPSON scanner image

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δάνης Κατρανίδης

00000

Η Δέσπω Διαμαντίδου  ως Φροϋλάιν Σνάιντερ στο Cabaret το 1968 στο Broadway δίπλα στον Jack Gilford

EPSON scanner image

Νίκος Γαλανός, Δέσπω Διαμαντίδου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Μιχαλακόπουλος

24

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Φαίδων Γεωργίτσης στο χειμερινό Cabaret

32

Δάνης Κατρανίδης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Φαίδων Γεωργίτσης, Μάκης Πανώριος

53

Φαίδων Γεωργίτσης, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος

EPSON scanner image

Aλίκη Βουγιουκλάκη, Φαίδων Γεωργίτσης

52

Δάνης Κατρανίδης, Φαίδων Γεωργίτσης

EPSON scanner image

Μάμα, άδικα με περιμένεις και μαντάτα μη μου στέλνεις με φιλιά και συμβουλές,  μάμα, ξέρεις πως στο Βερολίνο, 
άσπρο σύννεφο θα γίνω και δε θα `μαι πια όπως χτες

EPSON scanner image

Bye, bye, meine liebe herr, δεν με πονάει, mein herr, για σένα που `ρθες δίπλα μου ένα βράδυ, κι ακόμα δεν τολμώ, στη μάνα μου, να πω, πως ζω στο Καμπαρέ, meine liebe herr

77

Συλλεκτικά αυτόγραφα της Αλίκης από το Cabaret

78

23

Τα περιοδικά της εποχής αφιερώνουν εξώφυλλα και πολυσέλιδα αφιερώματα για το Cabaret της Αλίκης

27

70

Μικρό ταξίδι με τέλος πικρό, ολόκληρη ζωή, έλα στο Καμπαρέ κι εσύ, έλα στο Καμπαρέ κι εσύ, όλοι στο Καμπαρέ

3

2003: Cabaret ξανά μετά από 24 χρόνια

Στο θέατρο Βεάκη, μετά από 24 χρόνια ο Γιώργος και η Νινέτα Λεμπέση αποφασίζουν να ανεβάσουν το Cabaret σε μια εκδοχή πιο σκοτεινή, πιο συγκινητική και πιο κοντά στο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο. Η Εβελίνα Παπούλια είναι η ιδανική -και πιο κοντινή στην ουσία του ρόλου της- Σάλι Μπόουλς, ο Άκης Σακελλαρίου αποτελεί ευχάριστη έκπληξη στο ρόλο του κομπέρ, η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη κι ο Τάσος Κωστής υποδύονται με επιτυχία την Φροϋλάιν Σνάιντερ και τον Χερ Σουλτζ και ο Μάξιμος Μουμούρης στο ρόλο του Μπράντσο ολοκληρώνει το πρωταγωνιστικό θίασο. Δίπλα τους οι: Γιάννης Παπαγιάννης, Άντα Λιβιτσάνου, Λίνα Εξάρχου, Σταυριάννα Πανδή, Σαλίνα Γαβαλά κ.α.  Τη διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει εξαιρετικά ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, τα κοστούμια είναι του Γιάννη Παπαδόπουλου, οι χορογραφίες της Κατερίνα Παπαγεωργίου, η μουσική διεύθυνση Γιούρι Στούπελ και η  ελληνική απόδοση των στίχων του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Το θέατρο Βεάκη μεταμορφώνεται σε Κιτ Κατ Κλαμπ με τους ηθοποιούς να υποδέχονται τους θεατές στο φουαγιέ και να τους βάζουν στην ατμόσφαιρα του Καμπαρέ. Όσοι βιώνουν την εμπειρία του συγκεκριμένου Καμπαρέ αποθεώνουν την παράσταση, όμως η καλλιτεχνική της επιτυχία  δεν είναι αρκετή να προσελκύσει το μεγάλο κοινό. Μετά το τέλος των παραστάσεων στην Αθήνα, το Cabaret ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη σεζόν κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, παρουσιάζεται στο Κλαμπ 22 για συλλεκτικές παραστάσεις.

45

Η Εβελίνα Παπούλια ως Σάλι ΜπόουλςPAPOYLIA_EVELINA_K

Μωρό μου έχε γεια, περάσαμε καλά, μα τώρα γεια σου, bye, bye, meine liebe herr, στο λέω έτσι απλά δεν είμαι εγώ για αγάπες mein herr

46

50

O Άκης Σακελλαρίου ως κομπέρ

49 48

51

Εβελίνα Παπούλια, Μάξιμος Μουμούρης

0009

Τάσος Κωστής, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη

47

Ο Emcee Άκης Σακελλαρίου και τα κορίτσια της ορχήστρας

39

2013: Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το δικό του Cabaret

Tη σεζόν 2013-2014 ανοίγει το Cabaret στο Μέγαρο Μουσικής με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου -χορογραφία και σκηνογραφία επίσης δικές του- σε μια φιλόδοξη παραγωγή με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του κομπέρ, την Μαρία Ναυπλιώτου ως Σάλι Μπόουλς, την Τάνια Τσανακλίδου ως Φροϋλάιν Σνάιντερ, τον Μιχάλη Μητρούση ως Χερ Σουλτζ, την Νάντια Μπουλέ στο ρόλο της Φροϊλάιν Κοστ, τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο ρόλο του Λούντβιχ και στο ρόλο του Μπράντσο ο Γιώργος Νανούρης. Δίπλα τους δώδεκα ακόμη ηθοποιοί και χορευτές και επταμελής ορχήστρα. Οι υπόποιποι συντελεστές είναι: μετάφραση από την Έρι Κύργια, απόδοση στίχων ο Νίκος Μωραΐτης, μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση ο Δημοσθένης Γρίβας, φωνητική διδασκαλία από την Λία Βίσση και κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ανεβάζει μία παράσταση που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Οι μισοί λατρεύουν το Cabaret του, οι άλλοι μισοί μιλούν για αποτυχημένο ανέβασμα. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο Cabaret δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και ο Κωνσταντίνος Ρήγος πάει τον πήχη ψηλότερα, κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια στις θεατρικές παραγωγές. Ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Μαρία Ναυπλιώτου προσθέτουν μια ακόμα επιτυχημένη εμφάνιση στο βιογραφικό τους ενώ η Νάντια Μπουλέ ξεχωρίζει με το Cabaret και ξεκινά την καριέρα της σε επιτυχημένα μιούζικαλ που θα παρουσιαστούν στη χώρα μας.

38

Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Σάλι Μπόουλς

35

41
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ως κομπέρ
44
Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νάντια Μπουλέ
40
Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Ναυπλιώτου
42
34
Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης

69o

2018: To Cabaret στο Παλλάς

52 χρόνια από το πρώτο ανέβασμα στο Μπρόντγουεϊ και 46 χρόνια από το πρώτο ανέβασμα στη χώρα μας, οι Θεατρικές Σκηνές παρουσιάζουν το Cabaret στο Παλλάς με σκηνοθέτη τον Σωτήρη Χατζάκη και με έναν ετερόκλητο θίασο που όμως έχουν ένα κοινό συνεκτικό στοιχείο: το ταλέντο. Ο Τάκης Ζαχαράτος υποδύεται τον κομπέρ και σαρώνει τη σκηνή από το πρώτο λεπτό που ανοίγει η αυλαία ως το τελευταίο, ενώ ο ρόλος της Σάλι Μπόουλς δίνεται πρώτη φορά σε τραγουδίστρια. Η Τάμτα αναλαμβάνει τον απαιτητικό ρόλο και κερδίζει κοινό και κριτικούς, κυρίως με τις ικανότητές της στο τραγούδι και το χορό. Μαζί τους η έξοχη Κατερίνα Διδασκάλου ως Φροϋλάιν Σνάιντερ, ο Τάσος Νούσιας ως Χερ Σουλτζ, ο Βασίλης Μπισμπίκης στο ρόλο του Λούντβιχ, ο ξεχωριστός Ευθύμης Ζησάκης στο ρόλο του Μπράντσο κι ένας πολυάριθμος θίασος από ηθοποιούς και χορευτές. Οι χορογραφίες είναι του Δημήτρη Παπάζογλου, η μετάφραση γίνεται από τον Αντώνη Γαλέο, οι στίχοι είναι της Αφροδίτης Μάνου, σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια από τον Άγγελο Μέντη και η διεύθυνση ορχήστρας  και ενορχήστρωση από τον μοναδικό Αλέξιο Πρίφτη.

Έχετε την ευκαιρία να ζήσετε το Cabaret στο Παλλάς μέχρι την 1η Απριλίου που ολοκληρώνονται οι παραστάσεις. Μετά, και αυτό το ανέβασμα του Cabaret θα περάσει στη μνήμη και ο χρόνος θα δείξει αν ωφελεί να κάθεσαι στο σπίτι ή να ξεχνάς τα προβλήματά σου στο Καμπαρέ…

55

Ο Τάκης Ζαχαράτος ως κομπέρ

63

Η Τάμτα Σάλι Μπόουλς

62

59

Ευθύμης Ζησάκης, Κατερίνα Διδασκάλου

66

Τάκης Ζαχαράτος

60

Τάμτα

65

Ο Τάκης Ζαχαράτος και τα κορίτσια του

69

Η ιστορία του Cabaret με δυο λόγια

1939. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Ιστορίες του Βερολίνου» του Κρίστοφερ Αϊσεργουντ.
1951. Παρουσιάζεται το θεατρικό «Είμαι μια κάμερα» («I am a camera»), βασισμένο στο βιβλίο του Αϊσεργουντ.
1966. Οι Κάντερ και Εμπ παρουσιάζουν στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ «Cabaret», που βασίζεται στα προαναφερθέντα – μυθιστόρημα και θεατρικό.
1972. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Μπομπ Φόσι γυρίζει το ομώνυμο κινηματογραφικό μιούζικαλ, με τους Λάιζα Μινέλι, Μάικλ Γιορκ και Τζόελ Γκρέι. Η ταινία αποσπά οκτώ βραβεία Οσκαρ.
1993. O Σαμ Μέντες μεταφέρει το «Cabaret» στη σκηνή του West End του Λονδίνου. Mέχρι και το 2014, το συγκεκριμένο ανέβασμα θα αναβιώσει σε πολλές σκηνές του Broadway και του Λονδίνου
Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. betty

    2018/03/26 στις 8:51

    Εντυπωσιακό!!! εμπεριστατωμένο και αποκαλυπτικό..απίθανες φωτογραφίες

  2. stamatina.mwraiti2

    2018/04/09 στις 13:36

    ΑΛΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΡ/

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *