Ένα άλυτο (;) μυστήριο: Τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων;

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 9 Ιουλίου 2018

2-bermuda-triangle-conceptual-artwork-victor-habbick-visions

Το Tρίγωνο των Βερμούδων εμφανίστηκε σε τόσες ταινίες και βιβλία, και υπενθυμίζει πάντα πόσο μικροί είναι οι άνθρωποι μπροστά στη γνωστή (ή άγνωστη) φύση και ας έχει εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία μας που να απειλεί παγκόσμιες ισορροπίες.

Ο θρύλος του Τριγώνου των Βερμούδων άρχισε γύρω στο 1945, όταν μία μοίρα 5 αεροπλάνων του Αμερικανικού Ναυτικού εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ατλαντικού που ορίζεται από τρία σημεία: το Μαϊάμι (Βάση Φορτ Λόντερντεηλ), και τα κράτη της Καραϊβικής Πουέρτο Ρίκο και Βερμούδα. Από τότε έχουν εμφανιστεί πολλές θεωρίες, κάποιες πολύ γελοίες, άλλες πιο αληθοφανείς, γιατί δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη από τους άτυχους πιλότους ή τα αεροπλάνα τους. Διαβάστε μερικές:

1

1. Ανθρώπινο λάθος – αποπροσανατολισμός των πιλότων

Όλοι κάνουν λάθη, οι πιλότοι και οι ναυτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο τροπικός καιρός, απρόβλεπτος και συχνά απειλητικός και τα κρυστάλλινα μπλε νερά της περιοχής, διάσπαρτα με νησιά που μοιάζουν μεταξύ τους, μπερδεύουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες πιλότους. Η εναέρια κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα πυκνή και μια λάθος στροφή μπορεί να αποβεί μοιραία χωρίς καύσιμα.

2. Ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρκετά βάσιμο σενάριο, αν σκεφτεί κανείς ότι στους τροπικούς δημιουργούνται έντονες καταιγίδες καθώς θερμές και ψυχρές αέριες μάζες συγκρούονται. Είναι η λεωφόρος των τυφώνων που χτυπούν τις νοτιο-ανατολικές Αμερικανικές πολιτείες από καιρό σε καιρό. Επιπλέον, το γιγάντιο Ρεύμα του Κόλπου που κινείται ταχύτατα, μεταφέροντας τη θερμότητα του στη Δυτική Ευρώπη, καθιστά το Τρίγωνο δύσβατη περιοχή για αεροπλάνα και πλοία. Το υποβρύχιο τοπίο είναι ιδιαίτερα τραχύ και κοντά στο Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του Ατλαντικού. Αυτό καθιστά την εύρεση συντριμμιών εξαιρετικά δύσκολη.

3

 

3. Μαγνητικά πεδία.

Οι μύθοι ότι η βελόνα της πυξίδας τρελαίνεται ή ότι το Τρίγωνο είναι ένα από τα 2 σημεία του πλανήτη όπου τα όργανα δείχνουν τον πραγματικό Βορρά (όχι τον μαγνητικό) βασίζεται στο γεγονός ότι (αναλόγως του σημείου πάνω στον πλανήτη) οι ναυτικοί και η πιλότοι πρέπει να ‘καλιμπράρουν’ την πυξίδα για να διορθώσουν την απόκλιση της από τον γεωγραφικό Βορρά. Και το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει συνεχώς. Ενώ τον 19ο αιώνα η περιοχή της Καραϊβικής παρουσίαζε την ιδιαιτερότητα και ο μαγνητικός και ο γεωγραφικός Βορράς να συμπίπτουν, αυτό δεν ισχύει σήμερα ή το 1945.

4

4. Η Ατλαντίδα.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι κάτω από το Τρίγωνο των Βερμούδων βρισκόταν η πανάρχαιη και υποβρύχια Ατλαντίδα και ότι τα απομεινάρια των ‘ενεργειακών κρυστάλλων’ της κάνουν παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροπλάνων και τα τρελαίνουν. Απόδειξη; Το 1970 ένας οπαδός της θεωρίας που έκανε καταδύσεις στην περιοχή ισχυρίζεται ότι είδε μια υποβρύχια πυραμίδα κάπου κοντά στις Μπαχάμες. Αλλά ξέχασε την κάμερα. Άλλοι συνάδελφοι του εστιάζουν στον παράξενο γεωλογικό σχηματισμό κοντά στο νησί Μπίμινι που αποτελείται από ομοιόμορφους, σχεδόν λαξεμένους βράχους σαν πύργους, που ονομάζεται ‘οδός Μπίμινι’. Οι οπαδόι της θεωρίας λένε ότι παλιά ήταν λιμάνι, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι έργο των φυσικών δυνάμεων. Εσείς ποιόν θα πιστεύατε;

5. ΑΤΙΑ/εξωγήινοι

Ένα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο που είτε καταρρίφθηκε από την Αμερικανική Αεροπορία είτε έπαθε βλάβη και η παράξενη τεχνολογία του παρεμβαίνει στη δική μας. Ή – και η θεωρία έχει όντως δημοσιοποιηθεί – το περίεργο Τρίγωνο χρησιμεύει σαν διαπλανητική-διαγαλαξιακή πύλη για όντα από άλλες διαστάσεις. Η ανθρώπινη φαντασία είναι ανεξάντλητη και είναι στη βάση και των τεχνολογικών μας επιτευγμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία τα πληρώματα των πλοίων και αεροσκαφών που κατά καιρούς έχουν χαθεί εκεί βρίσκονται παγιδευμένα σε άλλη διάσταση. Απ’ όπου, σύμφωνα με τον Σπίλμπεργκ (Στενές επαφές τρίτου τύπου) θα τους φέρουν με διαστημόπλοιο στην έρημο της Νεβάδα.

6

6. Κυβερνητικές δοκιμές.

Οι φανατικοί των X-Files το ξέρουν:  η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μπλεγμένη βαθιά σε ό,τι  περίεργο συμβαίνει, από την Κιβωτό της Διαθήκης που πετά κεραυνούς ως κρατούμενους Αρειανούς. Μόνο που τώρα δεν πρόκειται για τη διαβόητη Περιοχή 51 αλλά για τη βάση AUTEC (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center). Βρίσκεται στο νησί Άντρος,  του νησιωτικού συμπλέγματος που είναι οι Μπαχάμες, καταμεσής του Τριγώνου και εκεί το αμερικανικό ναυτικό δοκιμάζει τα καινούρια υποβρύχια, όπλα και περίεργα ηχο-εντοπιστικά συστήματα του. Είναι όμως μόνο αυτό; Ή εκεί δοκιμάζουν την εξωγήινη τεχνολογία που έχουν βρει; Αλλά μαυροφορεμένοι πράκτορες με γυαλιά ηλίου αποτρέπουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

7. Χρονο-δίνη.

Η θεωρία αυτή έχει ξεκινήσει από την ιστορία που αφηγήθηκε όταν επέστρεψε στη στεριά ο πιλότος από τη Φλόριντα, Μπρους Γκέρνον, ο οποίος πετώντας με τον πατέρα του από το νησί Άντρος στο νησί Μπίμινι συνάντησε ένα παράξενο σύννεφο που άρχισε να μεγαλώνει απίστευτα και μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια δίνη. Εσείς στη θέση του θα πετούσατε καταμεσής; Αυτός το έκανε και βρέθηκε μέσα σε ένα είδος ‘ηλεκτρονικής ομίχλης’ που περιέβαλλε το σκάφος με μια άσπρη λάμψη και έκανε τα όργανα να τρελαθούν. Όταν τελικά βγήκε από κει, βρέθηκε χιλιόμετρα μακριά σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο λίγο χρόνο. Τα πάντα είναι πιθανά.

2

8. Υδρίτες μεθανίου.

Πρόκειται για συγκεντρώσεις μεθανίου, σαν τεράστιες φούσκες, κάτω από το βυθό, που αν απελευθερωθούν απότομα προκαλούν σεισμική δραστηριότητα και υποβρύχιες κατολισθήσεις. Κάθε πλοίο που θα βρεθεί στη μέση μιας τέτοιας τεράστιας φούσκας, θα χάσει την ισορροπία του καθώς θα βρεθεί ξαφνικά από πυκνότητα του θαλασσινού νερού σε πυκνότητα αερίου. Και καθώς αυτά τα αέρια ανεβαίνουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, μπορεί να αναφλέξουν τους κινητήρες των αεροπλάνων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αποθέματα υδριτών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο,  αλλά η περιοχή του Τριγώνου δεν είναι αυτή με την υψηλότερη συγκέντρωση. Πάντως η ξαφνική απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων τέτοιου αερίου αποτελεί ένα από τα εσχατολογικά σενάρια καταστροφής της Γης καθώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1 μόνο βαθμό τεράστιες ποσότητες θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα (90 δισεκατομμύρια τόνους) που τώρα βρίσκονται κάτω από τους πάγους.

9. Πειρατές.

Ναι, πειρατές σαν τον Τζόνι Ντεπ, καθώς η περιοχή υπήρξε ανέκαθεν ορμητήριο τέτοιων τύπων από την εποχή της διαμάχης της Ελισάβετ της Αγγλίας με τους Ισπανούς. Δεν θα εξηγούσε την εξαφάνιση αεροσκαφών, αλλά ενισχύει την αγορά των καταδύσεων στην περιοχή για κυνήγι θησαυρού.

Bermuda-Triangle-Whirlpool

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2017/08/16 στις 10:47

    Ενδιαφέρον άρθρο: ισορροπημένο και χωρίς φανατισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *