Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε: πάρ’ το απόφαση κι εσύ, όπως η Λαμία

Από την/τον Γιώτα Νάτσιου | 10 Ιουνίου 2017

 

KODAK Digital Still Camera

Είναι από τις φορές εκείνες που ως θεατής φεύγεις από το θέατρο και σου έχει πάρει το μυαλό ,την καρδιά και τη ψυχή! Αυτό μου συνέβη με την καινούργια επιθεώρηση “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” της Γιάννας Ανδρεοπούλου σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Ανθής Ανδρεοπούλου (γνωστή μέσα από μια σημαντική θεατρική πορεία και από τις τηλεοπτικές επιτυχίες “Λωξάντρα”, “Ουράνιο τόξο” “Της αγάπης μαχαιριά” κ.α.) που παρουσίασε στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας η ερασιτεχνική ομάδα Σύλλογος Φίλων θεάτρου Πρόβα. Προλάβετε για δυο ακόμα παραστάσεις… απόψε Σάββατο 10 και αύριο Κυριακή 11 Ιουνίου στις 21.00

KODAK Digital Still Camera

Η πρώτη επαφή από τη γενική πρόβα την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την παράσταση, μου έδωσε μια ιδέα για τον αέρα που έχει το Έργον εύθυμον δια πάσαν νόσον και πάσαν ηλικίαν. Στην πρεμιέρα όμως απογειώθηκε και ήταν μια ανέλπιστα αριστουργηματική παράσταση.  «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», το έργο της Γιάννας Ανδρεοπούλου, γραμμένο ειδικά για τη Θεατρική Ομάδα της Πρόβας αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη γενικότερα και ειδικότερα για αυτό το λατρεμένο και… καταταλαιπωρημένο είδος θεάτρου. Έμεινα άφωνη όταν μου είπε ότι γράφει πρώτη φορά επιθεώρηση. Την Γιάννα Ανδρεοπούλου την γνώρισα αμέσως  μετά την πρεμιέρα όπου έσπευσα να της πω  “σε αγαπώ” γιατί η επιθεώρηση που έγραψε αν και ολοκαίνουργια είναι όπως… παλιά! Εμπνευσμένη. Τότε που πολυαγαπημένοι συγγραφείς της ψυχής μας όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Νίκος Τσιφόρος κ.α. έγραφαν κείμενα βασισμένα στην απλότητα με οικείους χαρακτήρες από την κοινωνία που συναντάς στην καθημερινή ζωή, χωρίς να καταφεύγουν σε εντυπωσιασμούς και τερτίπια.

KODAK Digital Still Camera

Οι στίχοι στα τραγούδια είναι εξαιρετικοί (highlight το: Από 8 χρονών στα χάπια, που τους original στίχους έχει γράψει ο Γιώργος Παυριανός) και θέλω να τους μάθω απ’ έξω κι ανακατωτά! Πρόκειται για μια επιθεώρηση που επαναπροσδιορίζει τον αρχικό προσανατολισμό τους είδους. Τα καινούργια κείμενα της Γιάννας Ανδρεοπούλου  είναι σύγχρονα, καλογραμμένα χωρίς βωμολοχίες  και προσεγγίζουν την επιθεώρηση, όπως της αξίζει να βρίσκεται στις καρδιές μας. Η σκηνοθεσία από την Ανθή Ανδρεοπούλου αναδεικνύει τα κείμενα, τις ατάκες, τις δυνατότητες και τα ταλέντα κάθε μέλους της ομάδας και είναι απόλυτα συντονισμένη στο σήμερα με φρέσκια καθαρή ματιά. Μου άρεσε επίσης που αυτή η επιθεώρηση σχολιάζει μεν τα κακώς κείμενα της σημερινής ζωής μας αλλά δεν αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ που ως θεατή με φέρνει σε αμηχανία. Η προσέγγιση γίνεται σε τρυφερό πλαίσιο ώστε να διασκεδάσεις με την ψυχή σου όλα αυτά που δεν τα  διασκεδάζεις στη ζωή σου!

KODAK Digital Still Camera

 
Έφυγα βαθύτατα συγκινημένη για τον πραγματικό άθλο ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς για  πρώτη φορά καταπιάνεται με επιθεώρηση  μια ερασιτεχνική ομάδα στη Λαμία, τολμώντας να αγγίξει αυτό το είδος θεάτρου που είναι πολυαγαπημένο στον κόσμο και διαχρονικό σε όλες τις εποχές. Είναι πραγματικά μια υπερπροσπάθεια.   Απολαύστε την ομάδα του Συλλόγου Φίλων θεάτρου Πρόβα, να παίζει σε κείμενα με ατάκες-σλόγκαν, να χορεύει και να τραγουδάει, όπως αρμόζει στην επιθεώρηση. Τραγούδια άψογα ηχογραφημένα (νομίζεις ότι τα ακούς ζωντανά) με τις δικές τους φωνές ως ηθοποιοί κυρίως και όχι ως τραγουδιστές. Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν…Δείτε την, οπωσ-δείτε την! Εύχομαι να γίνει αληθινό το Happy End της παράστασης για ένα κόσμο αλλιώτικο βρε αδελφέ! Άλλα δεν λέω…και λίγα λέω…

KODAK Digital Still Camera

 
Από το πρόγραμμα της παράστασης
Δυο λόγια από τη συγγραφέα 
“Δεν μου γράφεις εσύ ένα έργο;”  μου είπε μια μέρα η αδελφή μου και σκηνοθέτης της παράστασης που θα δείτε! Δεν ξέρω αν μια τέτοια παραίνεση κάνει κάποιον συγγραφέα. Θες όμως ο τρόπος που το είπε, θες η στιγμή που το είπε… εγώ μια φορά έκατσα να γράψω! Αφού σκέφτηκα, όχι επί μακρόν, αποφάσισα να γράψω μια επιθεώρηση. Μεγάλος γαρ ο θίασος κι επίσης πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι δεν έχω μεγάλη ροπή προς τα δράματα. Το θέμα μου ήρθε αμέσως στο μυαλό. Τι άλλο; “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”! Ρίχτηκα με κέφι και αγάπη στο γράψιμο γιατί πέρα από την Ανθή, ήξερα και τα περισσότερα μέλη του θιάσου. Στην πορεία γνώρισα και τα καινούρια. Άνθρωποι αξιόλογοι με μεράκι για το θέατρο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που η Ανθή και τα παιδιά με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν τη χαρά να γράψω ένα τόσο δύσκολο θεατρικό είδος. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε!
Γιάννα Ανδρεοπούλου

KODAK Digital Still Camera

 
…Και από την σκηνοθέτη
Φέτος η ομάδα μας μεγάλωσε κι η φιλοδοξία μας να παίξουν όλοι απαιτούσε ένα είδος που το έχουμε ξεχάσει στο θέατρο τελευταία. Την Επιθεώρηση. Απαιτητικό θέατρο, άλλα όλοι στην ομάδα δούλεψαν με κέφι στο τραγούδι, στο χορό,στην πρόζα. Η Επιθεώρηση πρέπει να είναι “φρέσκια”. Η Γιάννα με το χιούμορ της είναι πάντα φάρος στη ζωή μου γι’ αυτό στράφηκα σ’ αυτήν. Το αγαπήσαμε πολύ το έργο της. Ελπίζω κι εσείς να χαρείτε την παράσταση. -Ανθή Ανδρεοπούλου

KODAK Digital Still Camera

 
Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων 2017. Αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής.
Το έργο διαδραματίζεται στην «πολύπαθη» Βουλή των Ελλήνων όπου οι κυρίες και οι κύριοι «Βουλευταί και Βουλευταί» συνεδριάζουν προκειμένου να ψηφίσουν ένα άκρως πρωτοποριακό νομοσχέδιο! Για πρώτη φορά κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νόμο με τον οποίο, μία φορά το χρόνο, η Βουλή θα καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους ή τα παράπονά τους, ώστε οι βουλευτές να έρχονται σε απευθείας επαφή με το λαό και να μπορούν να διορθώνουν τα «κακώς κείμενα», ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει «μια από τις πιο σύγχρονες, δίκαιες, οικονομικά ανεξάρτητες, με τη χαμηλότερη ανεργία, το τελειότερο εκπαιδευτικό σύστημα, τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης χώρες, σε όλη την Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Αφρική… και όπου αλλού»! Γίνεται λοιπόν η ψηφοφορία και το νομοσχέδιο ψηφίζεται ομόφωνα. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες που επιλέχθηκαν, σε τυχαία κλήρωση, να προσέλθουν στο βήμα. Μεσολαβούν διάφορα ευτράπελα και το έργο τελειώνει «ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνοις» με το αισιόδοξο μήνυμα… ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

KODAK Digital Still Camera

Παίζουν: Αθηνά Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου , Φωτεινή Βασιλαγόρη, Βαγγέλης Βλαχοπάνος, Μαριλένα Δράκου, Αλεξάνδρα Κακογιάννη, Αναστασία Κατσίμπα , Κατσιούλας Γιώργος , Αθανασία Κολοκύθα,Χρήστος Κουτσάκης, Ελένη Κουτσολέλου , Μαστρακούλης Δημήτρης, Εύη Μελισσού, Ζωή Ντάλλα, Μαρία Παλιούρα,  Αλέξανδρος Παπάς, Θώμη Πατάγια , Γιάννης Σαββίδης, Τσαπρούνη Ελένη, Δέσποινα Τόλια, Ηλέκτρα Τσίπρα, Μαρία Τσούρμα.
Την παράσταση σκηνοθετεί τη Ανθή Ανδρεοπούλου, η μόνιμη δασκάλα θεάτρου της ομάδας, τις χορογραφίες κάνει η Μαρία Παλιούρα, η δασκάλα χορού της ομάδας, τα σκηνικά είναι του Ζαν-Νοέλ Βεντέρφωτισμούς ο Αλέξης Τριανταφύλλου, ενορχήστρωση μουσικής ο Σπύρος Κολαΐτης -Studio S-Lab , Αθήνα- την ηχογράφηση των τραγουδιών έκανε ο Έκτορας Σώχος -Studio Locomotive Sound, Λαμία- την αφίσα και το πρόγραμμα  επιμελήθηκε η Λένα Μπέτση, CopyLand, Λαμία.
Γενική είσοδος : 5,00
Προπώληση εισιτηρίων : κατάστημα «Tre Orsi » Κουτσολέλου Ελένη, Κολοκοτρώνη 19  τηλ.  6978441353
AFISA1

KODAK Digital Still Camera

Family affairs: Ανθή και Γιάννα Ανδρεοπούλου

KODAK Digital Still Camera

Δείτε όσα έγιναν στις πρόβες εδώ

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera

Γιώτα Νάτσιου

Γιώτα Νάτσιου

Είμαι η Γιώτα Νάτσιου και γράφω με το ένστικτο (δεν είναι νέα μορφή γραφής, είναι το γνωστό). Το πρώτο μου βιβλίο «Το Μαγικό μέρος των διαφορών», μυθιστόρημα φαντασίας, κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί. Με αφοσίωση εξερευνώ τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον εαυτό μου, το σύμπαν, την ενέργεια και τα μυστήρια που μας περιβάλλουν. Στη ζωή μου κανένας κύκλος δεν μοιάζει με τον προηγούμενο. Μ’ αρέσει να ανατρέπω τον εαυτό μου γιατί βαριέμαι την επανάληψη -Υδροχόος, τι περιμένεις;- και τον επινοώ κάθε φορά με διάφορες αφορμές που με βγάζουν απ’ το λήθαργο. Αυτή τη φορά θα με ανατρέψω απ’ το COSMOPOLITI που είναι γόνιμο έδαφος για ανατροπές!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *