Αναδρομή στο πνευματικό έργο της Λάνας Ι. Μανδύλα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 10 Φεβρουαρίου 2018

Scanned Document

Η ποιήτρια Λάνα Ι. Μανδύλα γεννήθηκε στο Λάγκος της Νιγηρίας, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Τα γράμματα του Δημοτικού τα διδάχθηκε στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή «Κοραής» και το 1965 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στη «Σχολή Μωραϊτη», από την οποία και απεφοίτησε.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στην Αθήνα και τη Βόννη. Είναι δικηγόρος, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων, όπως στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Διάβαζε ποίηση από μικρή στο δημοτικό και άρχισε να γράφει τα πρώτα της ποιήματα σε νεαρή ηλικία.

Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές:

Το 2006, με τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ», τη συλλογή «Μα το χέρι μου επέμενε», αφιερωμένη στον πατέρα της Γιάννη (Ιωάννη) Μανδύλα. Η συλλογή περιλαμβάνει 43 ποιήματα.

Το 2009, με τις εκδόσεις «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», τη συλλογή «Μελανά και άλικα», αφιερωμένη στη μητέρα της Θεοδότη Ι. Μανδύλα. Η συλλογή περιλαμβάνει 41 ποιήματα, χωρισμένα σε τρία μέρη: «Άλικα», «Πέντε ποιήματα για τον Σπύρο Μανδύλα» και «Μελανά».

Το 2012, με τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» εξέδωσε τη συλλογή «Μεσονύκτιος Ήλιος», την οποία αφιέρωσε στον σύζυγό της, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, Παύλο Γαβριηλίδη. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 22 ποιήματα.

Το 2016, με τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ» κυκλοφόρησε τη συλλογή «Οδός Σουνιάδος», αφιερωμένη «Σε αυτούς που αγάπησαν και αγαπήθηκαν». Η συλλογή περιλαμβάνει 28 ποιήματα.

Το 2013, στην 100η επέτειο από τη γέννηση του πατέρα της Ιωάννη Μανδύλα, πάλι με τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ», κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Για τον πατέρα μου» με πολλά βιογραφικά στοιχεία και αναμνήσεις για τους γονείς της, τους αδελφούς της και την ίδια και με μία μπαλάντα για τον πατέρα της. Το βιβλίο αυτό, που χωρίζεται σε 24 κεφάλαια, αφιερώνει η συγγραφέας «Στα εγγόνια του παππού Γιάννη, τη Θεοδότη-Γαβριέλλα και τον Γιάννη Β. Μανδύλα». Το δεύτερο μέρος του βιβλίου κλείνει με ένα σύντομο «βιογραφικό» του Ιωάννη Β. Μανδύλα γραμμένο από τον Ευγένιο Πιέρρη.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ποιητικές ανθολογίες, στην αγγλική γλώσσα.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *