Ανακαλύψτε το πρωτοποριακό σύστημα Pilot Assist στα νέα μοντέλα της Volvo Greece

Από την/τον Christina Politi | 6 Δεκεμβρίου 2016

11080967_907892002595498_7030182378446610259_n

Η Volvo Car Hellas για μια ακόμη φορά καινοτομεί και φέρνει το πρωτοποριακό σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης  Pilot Assist και στα XC90 MY17. Το σύστημα ανήκει στο βασικό εξοπλισμό των νέων S90 και V90.

Το Νέο S90 είναι το δεύτερο μέλος της σειράς 90, με κοινή οπτική ταυτότητα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με το XC90. Πρόκειται για την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που χάρισε στη Volvo Cars το πολύ σημαντικό βραβείο Brand Design Language Award 2016” από την επιτροπή Car Design Award, ως αναγνώριση της Volvo για τη συνεισφορά της στο σύγχρονο αυτοκινητικό design. Με το Νέο S90 η Volvo έκανε εντυπωσιακή είσοδο σε μία κατ’ εξοχήν κατηγορία μοντέλων κύρους, αυτή των μεγάλων premium σεντάν, στοχεύοντας σε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

neo-volvo-s90-ease_2

 Σε ό,τι αφορά το σύστημα Pilot Assist, πρόκειται περί συστήματος υποστήριξης του οδηγού στην κίνηση του τιμονιού, της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης, με τον οδηγό να έχει τα χέρια στο τιμόνι. Είναι βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο, σε πιο κλειστούς επαρχιακούς δρόμους όπου ο οδηγός θα πρέπει να είναι πιο συμμετοχικός. Ο ρόλος του συστήματος είναι επικουρικός, με τον οδηγό να είναι πλήρως υπεύθυνος για την οδήγηση του αυτοκινήτου.

Το Pilot Assist βοηθά τον οδηγό να οδηγεί το αυτοκίνητο μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ένα προεπιλεγμένο χρονικό διάστημα προσέγγισης από το προπορευόμενο όχημα. Ο οδηγός ορίζει το επιθυμητό χρονικό διάστημα προσέγγισης έως το προπορευόμενο όχημα. Το Pilot Assist σαρώνει το προπορευόμενο όχημα και τις διαγραμμίσεις των λωρίδων κυκλοφορίας με τη μονάδα κάμερας και ραντάρ. Το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα προσέγγισης διατηρείται με αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας ενώ η υποβοήθηση τιμονιού βοηθά στην τοποθέτηση του αυτοκινήτου μέσα στη λωρίδα.

Η υποβοήθηση τιμονιού Pilot Assist συνυπολογίζει την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτοκινήτου και τις διαγραμμίσεις των λωρίδων κυκλοφορίας. Ο οδηγός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αγνοήσει τη σύσταση διεύθυνσης του Pilot Assist και να κατευθύνει το αυτοκίνητο προς άλλη κατεύθυνση, π.χ. για να αλλάξει λωρίδα ή να αποφύγει ένα εμπόδιο στο δρόμο.

Η μονάδα κάμερας και ραντάρ δεν ανιχνεύσει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων κυκλοφορίας ή προπορευόμενο όχημα, το Pilot Assist τίθεται σε κατάσταση αναμονής.

Όταν το Pilot Assist βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και το αυτοκίνητο πλησιάσει πολύ κοντά σε ένα προπορευόμενο όχημα, η λειτουργία Προειδοποίησης απόστασης προειδοποιεί τον οδηγό ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση. Ιδανικοί δρόμοι για αν το δείτε στην πράξη, είναι όσοι έχουν σχετικά καλή διαγράμμιση αριστερά δεξιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση του συστήματος ενέχει αυξημένο κίνδυνο το αυτοκίνητο να έρθει σε επαφή με τα γύρω εμπόδια που δεν ανιχνεύονται από το σύστημα.

Όσον αφορά την πλήρως αυτόνομη οδήγηση, πραγματικότητα σε μερικά χρόνια, η Volvo Cars την εξελίσσει μέσα από το πρόγραμμα Drive Me και θα είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα.

neo-volvo-s90-ease_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *