Αυτά τα Ξύγκια δεν θες να τα αποχωριστείς!

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Μαΐου 2017

Zakynthos 175

Το λίπος το λέμε και ξίγκι, που είναι λατινικό, από το axungia, που θα πει λίπος. Αυτό πέρασε στα Ελληνικά ως αξουγγία και αξούγγιον και με την παρετυμολογική επίδραση της λέξης οξύ έγινε οξύγγιον, απ’ όπου το μεσαιωνικό ξύγγιν και ξύγγι. Χρησιμοποιείται και στον πληθυντικό, μόνο όμως αναφερόμενο στο τοπικό λίπος, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση, πχ: Με σφίγγει το παντελόνι και πετάγονται όλα τα ξίγκια.

77402742

Υπάρχουν όμως και Ξύγκια που δεν θα θέλεις να αποχωριστείς. Στη Ζάκυνθο βρίσκεται η παραλία Ξύγκια που είναι από τις πιο όμορφες στο νησί.  Είναι η μοναδική με  ιαματικά νερά αφού τα σπήλαια που βρίσκονται δίπλα της εκκρίνουν θειάφι. Είναι μια γραφική παραλία, με ψιλή χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα, κρυστάλλινα, βαθιά νερά.
Η μυρωδιά είναι χαρακτηριστική στην περιοχή αυτή καθώς το θειάφι υπάρχει σε μεγάλη αναλογία σε σχέση με το νερό. Η παραλία είναι ιδανική για αυτούς που υποφέρουν από πόνους στα πόδια και αρθρίτιδες.

P1050647

Η πρόσβαση προς την παραλία είναι σχετικά εύκολη, υπάρχουν θέσεις παρκαρίσματος ακριβώς δίπλα σε αυτήν.
Επίσης υπάρχουν λιγοστές ξαπλώστρες και ομπρέλες για χαλάρωση.  Η παραλία Ξύγκια βρίσκεται 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Αν βρεθείτε στο νησί το καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να την επισκεφτείτε.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *