Γιάννα Αγγελοπούλου: συνάντηση με τους υποτρόφους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 5 Σεπτεμβρίου 2017

IMG_6083

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε το διαδικτυακό πρόγραμμα Ηey, Success που προσφέρει ευκαιρίες υποτροφιών αλλά και απασχόλησης σε διεθνή κλίμακα (έχουν εγγραφεί 120.073 ενδιαφερόμενοι από 123 χώρες – οι 21.401 από την Ελλάδα), ή πάλι η ethelon, ένας οργανισμός που έχει συμβάλει με περισσότερες από 500.000 ώρες εθελοντισμού σ’ όλη την Ελλάδα, το σχέδιο Ithaca που 5 φορές την εβδομάδα προσφέρει χρήση πλυντηρίου για τα ρούχα αστέγων σε μέρη της Αθήνας (πάνω από 1.250 πλυσίματα για 150 άτομα).

Ή πάλι το Προσφέρω στην Λάρισα, που οργάνωσε την διανομή 4 τόνων ρουχισμού και σέρβιρε 3.400 γεύματα σε 1500 πρόσφυγες από την διάθεση πλεονασμάτων της τοπικής κοινωνίας, το GEOMISΟ ένα πρωτοπόρο λογισμικό που συνδέει τον κόσμο του Προγραμματισμού και του Σχεδιασμού (Computer Aided Design με Computer Aided Engineering), ή το Code it Like a Girl που άνοιξε τις δυνατότητες ψηφιακής εργασίας, με 350 workshops, σε κορίτσια ανά την Ελλάδα ώστε να βοηθήσει να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα.

IMG_6123

Καλωσορίζοντας τους 72 συμμετέχοντες του “Angelopoulos 100” η Γιάννα Αγγελοπούλου – που είχε την πρωτοβουλία του προγράμματος [σε διασύνδεση με το CGIU του Ιδρύματος Κλίντον] – είπε ότι, γι αυτήν, η κοινότητα των υποτρόφων που δημιουργήθηκε είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα. Το γεγονός, δηλαδή ότι «νέοι άνθρωποι, που επιμένουν στην Ελλάδα, αλλά είναι ανοιχτοί στον κόσμο» κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα. «Φέρνουν τις ιδέες τους σε επαφή με τις δυσκολίες, προσπερνούν, προσαρμόζονται, επιμένουν – αλλά και ανακαλύπτουν τα σχέδια άλλων, αλληλοστηρίζονται, δεν δέχονται τα «Όχι» που αφθονούν στην κοινωνία μας».

IMG_6116
Η Holly Sargent, του Χάρβαρντ, που υπήρξε η οργανωτική υπεύθυνος του Προγράμματος και της διασύνδεσης με το Clinton Global Initiative University έδωσε μια συνολική εικόνα των 5 διαδοχικών Ελληνικών ομάδων υποτρόφων, «που ξεχώρισαν από τα 6.250 σχέδια. Και στάθηκε στην ικανότητα των Ελληνικών σχεδίων να διεκδικήσουν και να πετύχουν «συνέχεια και βιωσιμότητα, υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες Ελληνικές συνθήκες».

IMG_5794
Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της συνάντησης, ενίσχυσε η παρουσία σημαντικών ομιλητών, απ’ τον Ελληνικό και διεθνή επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στους υποτρόφους για την ανάπτυξη των ιδεών τους.

IMG_6115
Όπως τόνισε κι ο πρόεδρος των υποτρόφων, Μηλιαρέσης Κωσταπάνος, “Μέρες όπως αυτή, μας δίνουν την απαραίτητη έμπνευση και τα εφόδια να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ν’ αφήσουμε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο -κι αυτήν τη χώρα- λίγο καλύτερη απ’ ό,τι τη βρήκαμε.

IMG_6189 IMG_6095 IMG_6174 IMG_6083 IMG_6151 IMG_6200

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *