Γυναικείες παντόφλες Σοκολατένιος Κόσμος, Ράμφος Παπαγάλου… και άλλα παράξενα λουλούδια

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 13 Ιανουαρίου 2019

1 Kadupul-Flower

Γυναικείες παντόφλες, Σοκολατένιος Κόσμος, Ράμφος του παπαγάλου, Ορχιδέα φάντασμα και Λουλούδι πτώμα! Τι είναι όλα αυτά; Είναι τα ονόματα από τα πιο όμορφα και σπάνια λουλούδια στον κόσμο. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τους. Πάνω το ευωδιαστό λουλούδι Kοdupul, που ανθίζει τα μεσάνυχτα και μαραίνεται την αυγή, βρίσκεται στα τροπικά δάση της Σρι Λάνκα.

2 Campion

Το άγριο Campion θεωρήθηκε ότι είχε εξαλειφθεί το 1992 από τη μοναδική περιοχή που φύτρωνε, στη βρετανική κτίση του Γιβραλτάρ. Αλλά το 1994 ένας αναρριχητής το αναγνώρισε σε ένα σημείο του Βράχου. Σήμερα υπάρχει μόνο σε βοτανικούς κήπους στη χερσόνησο του Γιβραλτάρ και στο Λονδίνο.

3 Ghost-Orchid

Η Ορχιδέα «Φάντασμα» (επειδή η απουσία φύλλων και μίσχου το κάνουν πολύ δύσκολο να βρεθεί μέσα στην τροπική βλάστηση), ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο στην Κούβα και τη γειτονική Φλόριντα. Επειδή δεν μπορεί να παράγει χλωροφύλλη -ουσιαστικά βασίζεται σε άλλα φυτά- παρασιτεί. Όταν ανθίζει αναδίδει μυρωδιά σαπουνιού.

4 Chocolate-Cosmos

Ο «Σοκολατένιος Κόσμος» που ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού στο Μεξικό και ευωδιάζει σοκολάτα, δημιουργήθηκε σαν είδος πριν 100 χρόνια από τον άνθρωπο. Σε σκούρο κόκκινο ή καφέ χρώμα, ωραία μετάλλαξη από τη διασταύρωση άλλων παρόμοιων φυτών.

5 ParrotέΑβs-Beak

Το εντυπωσιακό «Ράμφος του Παπαγάλου» βρίσκεται μόνο στα Κανάρια Νησιά και από το 1886 που άρχισε να γίνεται πιο σπάνιο, είναι υπό αυστηρή προστασία. Ανθίζει την άνοιξη, σε πλήρη ηλιοφάνεια.

6 Youtan-Poluo

Το Yutan Poluo είναι ένα σπανιότατο μικροσκοπικό άνθος που λέγεται ότι ανθίζει κάθε 3000 χρόνια, κατά τις Ενσαρκώσεις του Βούδα και μυρίζει σαν σανδαλόξυλο. Το μυστηριώδες φυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια από ένα Κινέζο αγρότη.

7 Yellow-and-Purple-Lady-Slippers

Πανάκριβο και σπάνιο είδος ορχιδέας, οι Μοβ-κίτρινες «Γυναικείες Παντόφλες» που φύονται κοντά στο Λονδίνο και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Το τεράστιο άνθος αποτελεί τα ¾ του συνολικού φυτού.

8 Corpse-Flower

Το «Λουλούδι-Πτώμα» με τη χαρακτηριστική μυρωδιά ανθίζει κάθε 30 με 40 χρόνια και φτάνει σε μέγεθος τα 6 μέτρα. Είδος τοπικό των εξαφανιζόμενων τροπικών δασών της Ινδονησίας, βρίσκεται πλέον κυρίως σε βοτανικούς κήπους.

9 Jade-Vine

Από τα σπανιότερα φυτά, της οικογένειας του φασολιού, το «Σμαραγδένιο Αμπέλι» βρίσκεται μόνο στις Φιλιππίνες και γονιμοποιείται από νυχτερίδες. Όταν ωριμάσει έχει τσαμπιά που φωσφορίζουν το βράδυ σε χρώματα από γαλάζιο ως ανοιχτό πράσινο.

10 Middlemist-Red

Το Κόκκινο Middlemist, το σπανιότερο λουλούδι στον κόσμο βρίσκεται μόνο σε βοτανικούς κήπους του Λονδίνου και της Νέας Ζηλανδίας ενώ έχει εξαλειφθεί τελείως στην Κίνα απ’ όπου το έφερε στα 1804 ένας Βρετανός, ο John Middlemist.

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *