Εγκαίνια της έκθεσης «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» από την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Από την/τον Christina Politi | 22 Μαρτίου 2018

241588

To νέο εικαστικό πείραμα της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη που βασίζεται στους εγκλωβισμένους σε πολυκαιρισμένες χειρόγραφες σελίδες στίχους του Κ.Π. Καβάφη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη υπό τον τίτλο «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη». Το πολυσύνθετο αυτό εικαστικό σύμπαν – αποτέλεσμα έρευνας και εργασίας των τελευταίων τεσσάρων ετών – επέλεξε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη για να εγκαινιάσει ουσιαστικά την καινούρια της πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», έναν χώρο 200 τ.μ., στον οποίο η 92χρονη κιβωτός γνώσης προγραμματίζει να φιλοξενεί εκθέσεις τόσο σύγχρονης τέχνης, όσο και με υλικό από το πλούσιο περιεχόμενο της.

241586«Εμπνευσμένη από τον Καβάφη, η έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη εξερευνά τα όρια της αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου. Τα βιβλία κατέχουν περίοπτη θέση, μιας και υπαινίσσονται εύγλωττα διαφορετικές καταστάσεις του εαυτού σε ανοικτή και κλειστή μορφή. Αφετηρία της έκθεσης δεν είναι μόνο τα ποιήματα και τα νοήματα του Καβάφη, αλλά και το ίδιο το ίχνος της γραφής του. Το αυτόγραφο του ποιητή γίνεται απτό, το βιβλίο γίνεται γλυπτό, ενώ τα ποιήματα του Καβάφη αποτελούν το έναυσμα για ένα εικαστικό ταξίδι, που μας αποκαλύπτει σκέψεις και μηνύματα δια μέσου της τέχνης της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη», έδωσε το στίγμα της έκθεσης η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Τρία καράβια από παλαιωμένα ξύλα που παραπέμπουν στο ταξίδι του δημοφιλούς ποιήματος «Ιθάκη», πήλινα βήματα που δημιουργούν ένα μονοπάτι και παλιά παραμορφωμένα παράθυρα που παραπέμπουν στον εγκλωβισμό και την εσωστρέφεια του σύγχρονου ανθρώπου, αποτελούν μερικές μόνο από τις εικαστικές συνθέσεις της έκθεσης. Κομβικό στοιχείο της αποτελούν τα βιβλία που είτε κρέμονται από τους τοίχους, είτε είναι αραδιασμένα και μπορεί ο επισκέπτης να τα αγγίξει πάνω στο τραπέζι που δεσπόζει στην αίθουσα, ενώ η μεταλλική εκδοχή τους, βρίσκεται επί της υποδοχής στον κήπο της Γενναδείου. Σημαντικό ρόλο έχει, ωστόσο, και ο καταρράκτης που «πηγάζει» από τον τοίχο κι αφήνει στο δάπεδο να «κυλήσουν» γκραφίτι (σε συνεργασία με τον Ραφαήλ Κόκκινο) είτε με στίχους του Κ. Π. Καβάφη, είτε με φράσεις από διάφορα κείμενα που για προσωπικούς λόγους έχει ξεχωρίσει η γλύπτρια.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο επιμέλεια Ιωσήφ Τουπάι. «Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δεν “ξοδεύεται” σε θεωρητικές ταυτίσεις, συμπτώσεις ή ανατροπές. Λειτουργεί άμεσα σχεδιάζοντας, πλάθοντας, επιλέγοντας και αναπτύσσοντας μορφές, υφές και τρόπους με σκοπό μια παράλληλη έκφραση του ποιητικού λόγου. Το περίκλειστο σχήμα του βιβλίου γίνεται στα χέρια της γλύπτριας ένα “εικαστικό αντικείμενο” ανοικτό σε δοκιμές, επαναλήψεις και επεμβάσεις σε άλλες κλίμακες, άλλα υλικά κι άλλους συνειρμούς. Όπως ξεφυλλίζουμε τις σελίδες των δικών της “βιβλίων”, οι εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη έρχονται κατ’ αρχήν σε αντίθεση με όποια στενή έννοια εικονογράφησης, μοιάζουν να αυτονομούνται μορφολογικά, με μια τάση να υπερβούν τα όρια της σελίδας, καταλαμβάνοντας σχεδιαστικά τον χώρο», σχολίασε τη δουλειά της γλύπτριας η ιστορικός Τέχνης Έφη Ανδρεάδη, η οποία έχει επιμεληθεί και τον δίγλωσσο ελληνικά- αγγλικά) εικονογραφημένο κατάλογο.

Αφετηρία για την έκθεση ««Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη», η οποία πραγματοποιείται και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου από την UNESCO, είναι η επανέκδοση του «Τετραδίου Σεγκόπουλου», ενός τετραδίου με 22 χειρόγραφα ποιήματα που ο Κ.Π. Καβάφης δώρισε στον κληρονόμο του Αλέξανδρο Σεγκόπουλο, και το οποίο κυκλοφόρησε το 1968 χάρη στον Γ.Π.Σαββίδη σε φωτομηχανική πανομοιότυπη έκδοση από τον «Ερμή». «Ο γραφικός χαρακτήρας του Καβάφη, αλλά και το ίχνος που αφήνει η γραφή στην πίσω πλευρά κάθε σελίδας με ενδιαφέρουν πολύ. Γι’ αυτό και επέλεξα 18 αντίτυπα από την συγκεκριμένη έκδοση, παλαίωσα τις σελίδες της με τσάι και καφέ, με μολύβι ή ακόμη και σκίζοντας τις άκρες κι άρχισα να δημιουργώ τα δικά μου βιβλία, άλλοτε πιο κλειστά, άλλοτε περισσότερο ανοιχτά ώστε τα αποσπάσματά τους να μην διαβάζονται πάντα εύκολα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον εαυτό μας: αποκαλύπτουμε ένα μέρος του κι ένα άλλο το κρατάμε κρυφό», προσέθεσε η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη για το νέο σύνολο έργων της, το οποίο ξεκίνησε από έναν ανάγλυφο κορμό χτισμένο από μεγεθυσμένα και ταλαιπωρημένα θραύσματα χειρόγραφων ποιημάτων που δημιούργησε το 2013 για μια έκθεση στους Δελφούς με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη και 80 από το θάνατό του.

241590

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στεγάζει μία πλούσια συλλογή βιβλίων και σπάνιων βιβλιοδεσιών, αρχείων, χειρογράφων και έργων τέχνης που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου και περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 130.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς. Είναι γνωστή διεθνώς ως ερευνητικό κέντρο, ενώ, παράλληλα, βασισμένη στο όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Γεννάδιου, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου.

241585

Γιώργος Καραβασίλης, Τερέζα Τσαντίλη, Χριστόφορος Τζουβανάκης, Ήβη Γεωργιάδη, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, Αλέξης Τσαντίλης, Νάνη Καραβασίλη, Έρικ Μοσκαχλαϊδής, Σπύρος Σούλης, Τατιάνη Καμπιώτη Τζουβανάκη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Δημήτρης Σωτηρίου

241561

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Μανουέλλα Αθανασιάδη, Μαρία Γεωργοπούλου

241562

Μαρία Γεωργοπούλου, Ιωσήφ Τουπάιτ, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Έφη Ανδρεάδη

241565

Μαρία Λαλαούνη, Λίλα Μπουτάρη

241595

Δημήτρης Σαββίδης, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Δώρα Σαββίδη

241597

Δημήτρης Σωτηρίου, Μαριάννα Κουράκου, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Ιζαμπέλα Μοίρα, Βάνα Κρημιώτη

241599

Σπύρος Σούλης, Νάνη Καραβασίλη, Ήβη Γεωργιάδη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Ιωσήφ Τουπάιτ

241557

Στρατής Στρατηγής, Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, Παναγιώτης Δριτσάκος

241567

Μαρία Λαλαούνη, Λίλα Λαλαούνη, Λίλα Μπουτάρη
Aλεξάνδρα Αθανασιάδη «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61, Αθήνα . Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου -12 Μαΐου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 11:00-17:00 Πέμπτη: 14:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2018/03/22 στις 16:07

    Θα ήθελα να δω περισσότερες φωτογραφίες από τα έργα που (απ’ όσα είδα και στο άλλο αφιέρωμα) είναι πραγματικά συγκλονιστικά!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *