Εγκαίνια της Allouche-Benias Gallery στο Μέγαρο Δεληγιώργη

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 9 Ιουνίου 2018

22

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε ο νέος εκθεσιακός χώρος της Allouche-Benias Gallery στο επιβλητικό Μέγαρο Δεληγιώργη στη γωνία Πινδάρου, Ακαδημίας και Κανάρη, εκεί που μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Ταινιόθηκη της Ελλάδας.

Δημιούργημα και έμπνευση ενός Γάλλου, του Eric Allouche (Ερίκ Αλούς), και ενός ελληνικής καταγωγής Αμερικανού, του George Benias (Τζορτζ Μπενιάς), ο νέος αυτός χώρος έρχεται κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη και αισιοδοξεί να ενταχθεί στον πολιτιστικό αθηναϊκό χάρτη κι από εκεί στον διεθνή ξεκινώντας με μια τετραπλή έκθεση Αμερικανών καλλιτεχνών της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90. που

Η έκθεση Allouche Benias Inaugural Show παρουσιάζει τη δουλειά τεσσάρων αμερικανών καλλιτεχνών: Πρόκειται για τους Kenny Scharf, Ross Bleckner, Enoc Perez και Donald Baechler. Ολοι, πλην του Enoc Perez, ανήκουν στη γενιά του ΄80 και αντιπροσωπεύοντας με τον δικό του τρόπο ο καθένας, τον επαναπροσδιορισμό της ζωγραφικής, έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στα όψιμα έργα του A. Warhol και στις αναζητήσεις καλλιτεχνών όπως οι J. M Basquiat, J. Schnabel, K. Haring κ.ά. Ο Perez εντάσσεται μεν σε μια νεότερη γενιά, με σαφείς επιδράσεις από τους προηγούμενους. Σαν τέσσερις ατομικές εκθέσεις, μοιρασμένες στις αίθουσες και τους δύο ορόφους του κτιρίου, αποβλέπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους.

Eric Allouche – George Benias

Με καταγωγή από το Aix En Provence της Γαλλίας, ο 62χρονος σήμερα Εric Allouche, είναι ιδιοκτήτης της Allouche Gallery στη Νέα Υόρκη (82 Gansevoort St, New York, NY 10014), ξεκίνησε την πορεία του από τον χώρο της διαφήμισης και στη συνέχεια, αφού πέρασε τον Ατλαντικό, στράφηκε στην τέχνη. Ο 34χρονος George Benias, άφησε πίσω του τις σπουδές οικονομικών και εδώ και εννέα χρόνια συνεργάζεται, ως επιμελητής και art dealer, με τον Allouche. Σήμερα ο ίδιος διαθέτει μια προσωπική συλλογή 300 περίπου έργων τέχνης. Μαζί, οι δυό τους, ως συνεταίροι πια, Allouche και Benias κάνουν έναν ακόμα βήμα.

Η Allouche Benias Gallery προγραμματίζει art classes με καλλιτέχνες, διαλέξεις, φιλοξενία ξένων δημιουργών με στόχο να εμπνευστούν, να εργαστούν και να εκθέσουν στην Ελλάδα, ενώ προσανατολίζεται και σε συνεργασίες-εκθέσεις με φιλανθρωπικό στόχο.

Το Μέγαρο Δεληγιώργη 

Το Μέγαρο Δεληγιώργη ανήκε στον Λεωνίδα Δεληγιώργη, δικηγόρο, πολιτικό και δημοσιογράφο, αδελφό του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη. Το διώροφο κτίριο (με υπόγειο και ταράτσα) χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 από τον Τσίλερ, συνδυάζοντας νεοκλασικά στοιχεία με αναγεννησιακά. Η κύρια είσοδός του είναι από την οδό Κανάρη: Μια μαρμάρινη σκάλα, με  υπερυψωμένο πρόπυλο και τοξωτά ανοίγματα οδηγεί στο εντυπωσιακό εσωτερικό, με τα μεγάλα,  φωτεινά, δωμάτια, με τα σκαλιστά ταβάνια και τους εντυπωσιακά χρώματα στους τοίχους. Μια μεγάλη εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί είτε στο υπόγειο είτε στον πρώτο όροφο και στη συνέχεια στην ταράτσα με την πανοραμική θέα και τον μικρό κήπο… Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Μέγαρο Δεληγιώργη στέγαζε την «Ταινιοθήκη της Ελλάδος».

.1George Benias, Ηλίας Μπάρδας (Πρόεδρος Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων), Eric Allouche 2Ηλίας Μπάρδας, Eric Allouche , Έφη Αχτσιόγλου, George Benias 3

Eric Allouche, George Benias

5

Σούλα Μαρινάκη, Βανίνα Τσαμπούκου

6

Αντώνης Δημητριάδης, Χάρης Ντάβλας

9

Γιώργος Παπακώστας, Χρήστος Φερνάντος, Βανέσσα Φερνάντου

12

Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης, Πένυ Λάγκα

13

Παναγιώτα Δρασιούδη, Γιάννης Λύρας, Χριστίνα Τρεμόντι

14

Θεόφιλος Τζιώτης, Νίκος Φρονιμόπουλος

15

Ελευθερία Φιλίππου, Μαργαρίτα Σφέτσα

19Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης, Σούλα Μαρινάκη, Βανίνα Τσαμπούκου, Γεωργία Κομινάκη, Σωκράτης Κομινάκης

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *