Εθνική βιβλιοθήκη: η μεγάλη μετακόμιση

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 10 Φεβρουαρίου 2018

_dsc0410-thumb-large

Για σχεδόν τρία χρόνια γίνεται η προετοιμασία της μετακόμισης – γι΄ αυτό έδωσα και αυτόν τον τίτλο στο άρθρο. Όσοι έχουμε μετακομίσει ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό….. φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν μιλάμε για το κολοσσιαίο έργο της μεταστέγασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Όταν άρχισαν να δουλεύουν, βρήκαν στα πιο απίθανα σημεία του κτιρίου της βιβλιοθήκης, «θησαυρούς» και ιστορικά αρχέτυπα (δηλαδή όσα βιβλία τυπώθηκαν από την εφεύρεση της τυπογραφίας μέχρι και το 1500). Ανάμεσα σ΄ αυτά σπάνιοι χάρτες, και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

_dsc0547-thumb-large

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στην καινούργια της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα. Ειδικοί επιστήμονες, συντηρητές και βιβλιοθηκονόμοι συνεχίζουν να εργάζονται ακατάπαυστα, προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες καθαρισμού, προληπτικής συντήρησης και ραδιοσήμανσης, ώστε η συλλογή να μεταφερθεί με ασφάλεια στο νέο κτίριο και κάθε τεκμήριο να εντοπίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό κατάλογο της ΕΒΕ. Το πολύπλοκο έργο προετοιμασίας -που χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ και από έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 5.200.000 ευρώ- δεν αφορά μια απλή μεταφορά βιβλίων, αλλά τη μετάβαση του θεσμού σε μια νέα εποχή.

_dsc0367-thumb-large

Το τιτάνιο έργο καθαρισμού πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή …

Διαβάστε τη συνέχεια, δείτε και μεγάλο φωτορεπορτάζ στο https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7/

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *