Εξώφυλλα δίσκων – έργα τέχνης

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 11 Σεπτεμβρίου 2017

1D

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τα εξώφυλλα των δίσκων ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση που έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Περνώντας τα χρόνια, η φάτσα του τραγουδιστή, αντικατέστησε σταδιακά τα έργα τέχνης του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Μυταρά ή του Φασιανού κι έτσι στη συντριπτική πλειοψηφία, το κυρίαρχο θέμα στα εξώφυλλα των δίσκων ήταν το πρόσωπο του ερμηνευτή ή της ερμηνεύτριας.

Σήμερα διάλεξα εξώφυλλα δίσκων που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην Ελληνική μουσική και το τραγούδι. Δίσκοι που τα εξώφυλλα τους είναι φτιαγμένα από μεγάλους ζωγράφους και γνωστούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Τα εξώφυλλα αυτά είναι χαραγμένα στη μνήμη μας. Τα άλλα με τις φάτσες των τραγουδιστών, δυστυχώς δεν τα θυμάται κανείς.

1N_M

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι δίσκοι 33 στροφών, ο ερμηνευτής δεν ήταν ούτε ψώνιο, ούτε καβαλημένο καλάμι. Δεν ήταν καν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, όπως καθιερώθηκε αργότερα από τις δισκογραφικές και τη βιομηχανία μουσικής, αλλά ένας από τους συνεργάτες, δίπλα στον συνθέτη, τον στιχουργό, τους μουσικούς και τον ηχολήπτη. Έτσι τα εξώφυλλα των δίσκων, δεν είχαν σκοπό να ενισχύσουν το προφίλ του τραγουδιστή, αλλά προσπαθούσαν να ενισχύσουν τον ρόλο της μουσικής στα πολιτισμικά δρώμενα. Όταν έχεις ένα δίσκο του Θεοδωράκη σε ποίηση Ελύτη, δεν σκέφτεσαι να βάλεις εξώφυλλο την φωτογραφία του Μπιθικώτση. Καταφεύγεις σε έναν ζωγράφο και του παραγγέλνεις το εξώφυλλο.

Άλλα έργα προϋπήρχαν και χρησιμοποιήθηκαν με την άδεια του δημιουργού, ενώ για κάποιους άλλους δίσκους ανατέθηκε σε κάποιον καλλιτέχνη η σχεδίαση εξωφύλλου σε συνάρτηση μάλιστα με το ύφος της μουσικής που περιείχε. Εκτός από τους ήδη γνωστούς, πολλοί ζωγράφοι απέκτησαν φήμη από αυτές τους τις δημιουργίες και βρήκαν ευκαιρία ………..

Layout 1

Δείτε τα ωραιότερα εξώφυλλα δίσκων από ζωγράφους…..

https://www.nikosonline.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82/

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *