Μάνια Τεγοπούλου: Η συνέντευξη στο περιοδικό “Οδός Πανός” που προκάλεσε αντιδράσεις πριν ακόμα κυκλοφορήσει

Από την/τον Christina Politi | 18 Σεπτεμβρίου 2017

238884-eleyther

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσιευμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε η πρώην ιδιοκτήτρια της Ελευθεροτυπίας, Μάνια Τεγοπούλου, κόρη του ιδρυτή της εφημερίδας Κίτσου Τεγόπουλου, στο περιοδικό Οδός Πανός και στον Γιώργο Χρονά. Το κομμάτι που μιλά για το κλείσιμο της εφημερίδας, είναι αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια, στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

Πιστεύετε ότι με το κλείσιμο της εφημερίδας αποκτήσατε εχθρούς, από το δημοσιογραφικό μέρος που δούλευε σε σας; Όχι, είχα αποκτήσει ήδη.

– Τους ξέρατε;

Πολύ καλά. Τους μισούς τους είχα απολύσει. Κάποιος έχει βγάλει και βιβλίο τώρα τελευταία. Και τον θείο μου απέλυσα.

– Αυτό σημαίνει δύναμη, εκ μέρους σας ή όσφρηση του μέλλοντος να συμβεί;

Αυτό σημαίνει ότι μου έσπαγαν τα αρ@@δια.

– Έχετε σκεφτεί τι οφείλει η Α.Ε., μπαίνοντας στο νόμο 99;

Ναι.

– Πόσα;

Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ήταν 50 εκ.ευρώ, πολύ λιγότερες απ’ όσες είχαν άλλα ΜΜΕ, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος π.χ. Οι αποζημειώσεις και οι μισθοί των εργαζομένων έφθαναν τα 35 εκ. Ευρώ. Η μόνη πιθανότητα που υπήρχε για να πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά τα ποσά ήταν μέσα από την ένταξη στο άρθρο 99 και την συνέχεια της λειτουργίας. Με την πτώχευση και το κλείσιμο των εφημερίδων αυτά τα ποσά τα χάσανε. Το άρθρο 99 προστάτευε τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι των τραπεζών. Οι τράπεζες θα την πατούσαν.

– Άρα προηγούνται οι υπάλληλοι και μετά οι τράπεζες.

Ναι τότε. Αλλά τώρα έχουν αλλάξει οι νόμοι. Μιλάμε για πράγματα που είναι αλλιώτικα. Τώρα προηγείται το κράτος. Είναι μεσαιωνικό πλέον. Το κράτος μόνο παίρνει δεν δίνει.

– Είναι αυτά που γράψατε στα δύο άρθρα, μια στα Νέα και μία στο Βήμα;

Ναι. Το πρώτο που έγραψα ήτανε μια δοκιμή που έκανα για να δω κατά πόσο ο Ψυχάρης θα βάλει αυτό που θα του στείλω. Το έβαλε αμέσως στα Νέα.

– Ναι το έβαλε. Ναι αλλά εσείς ξέρετε τι θα πει αυτή η φράση;

Όχι.

– Αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάτε μετά το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας;

Είναι η πρώτη φορά που μιλάω γενικότερα. Δεν έχω μιλήσει ποτέ σε κάνεναν.

-Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Οδός Πανός-

________________________833336901

 Το παραπάνω απόσπασμα εξόργισε την Έλενα Ακρίτα, η οποία έγραψε στο Facebook: Τους απέλυσα γιατί μου έσπαγαν τ’ αρχ@δια”. Η Μάνια -γνωστή μόνον ως ‘κόρη του Κίτσου’ Τεγοπούλου και κληρονόμος της εφημερίδας ‘Ελευθεροτυπία’ δηλώνει για τους εργαζόμενους της πως τους έδιωξε γιατί της “έσπαγαν τ’ αρχ@δια”. Αλήθεια είχε η ίδια (ανεξαρτήτως φύλου); Γιατί σίγουρα αυτά δεν της τα κληρονόμησε ο πατέρας της.
IMG_4573

  Το λογοτεχνικό περιοδικό Οδός Πανός εκδίδεται από το 1981 από τις Εκδόσεις Οδός Πανός. Εκδότης είναι ο ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Χρονάς. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). Το περιοδικό έχει κάνει αφιερώματα σε Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Κώστας Ταχτσής, η Σωτηρία Μπέλλου, η Κατερίνα Γώγου, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κ.α., αλλά και σε πρόσωπα παγκοσμίως γνωστά, όπως ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Λουκίνο Βισκόντι, ο Λόρενς Ολίβιε, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ κ.α.

IMG_4545

Ανάμεσα στις τελευταίες επιτυχημένες εκδόσεις είναι και το βιβλίο του Παύρη μας Ζωντανός στο Ζonars

IMG_4547 IMG_4569

 

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *