“Μέγας Αλέξανδρος” με τον Μέμο Μπεγνή: επίσημη πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 8 Νοεμβρίου 2017

α24

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της νέας θεατρικής παράστασης «Μέγας Αλέξανδρος» από το ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ένας από τους πιο εμβληματικούς ήρωες όλων των εποχών μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά αναδημιουργώντας έναν Αλέξανδρο σε όλες τις πολύπλευρες όψεις του: Αλέξανδρος ο άνθρωπος, Αλέξανδρος ο θεός, Αλέξανδρος ο μυστικιστής, ο στρατιώτης, ο οραματιστής, Αλέξανδρος ο μέγας. Η παράσταση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη και το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει και επίσημα τη χρονιά ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη».

α14

Η Νανά Νικολάου ετοίμασε για την παιδική σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» μια ολοκαίνουργια θεατρική διασκευή, με γλώσσα απλή και κατανοητή, σκιαγραφώντας μέσα από το χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη, όλες τις μεγάλες αρετές των Ελλήνων, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία του από τα δεκαπέντε του χρόνια μέχρι το τέλος.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανέλαβε την παραγωγή ενώ ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει πια καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, με θεατρικές παραγωγές αξιώσεων, όπου το κοινό μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Γνώμη μου: Ο Νίκος Καζαντζάκης εκτός από  μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά κείμενα και ποιήματα, ασχολήθηκε και με την παιδική λογοτεχνία.  Έγραψε και δύο μυθιστορήματα για παιδιά,  Ο Μέγας Αλέξανδρος (1978) και Στα Παλάτια της Κνωσού (1981), μαζί με μεταφράσεις και παιδικές διασκευές έργων της κλασικής λογοτεχνίας. Το πρώτο μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Η Νεολαία του Μεταξά στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και μόνο μετά τη μεταπολίτευση τα δύο παιδικά μυθιστορήματα κυκλοφόρησαν σε αυτοτελείς εκδόσεις.

Το μυθιστόρημά του “Μέγας Αλέξανδρος”, πήρε η Νανά Νικολάου, το έκανε διασκευή για το θέατρο, το σκηνοθέτησε και το παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο  ξεκινά με το πρώτο ανδραγάθημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν δαμάζει το περίφημο άλογο, το Βουκεφάλα και  φτάνει  ως το θάνατό του στα 323 π.Χ.,  στα 33 του χρόνια. Όλη η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περνά μέσα από την παράσταση, ο ηρωϊσμός του, η σοφία του, οι μάχες για την εξουσία, η φιλοδοξία του για τα πλούτη, τα υψηλά ιδανικά του και η μεγαλοσύνη του. Παράλληλα, βλέπουμε και το βίο των συντρόφων του και φυσικά τη σχέση με τους γονείς του και τις ιστορίες τους.

Η Νανά Νικολάου έχει παράδοση στο θέατρο για παιδιά. Από το Θίασο ’81 μέχρι σήμερα, η συμμετοχή της σε έργα -είτε ως ηθοποιός, είτε ως σκηνοθέτις- αποτελεί εγγύηση για το άρτιο αποτέλεσμα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι παραστάσεις της είναι μεγάλες παραγωγές που γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Ο Μέγας Αλέξανδρος, έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τα προηγούμενα. Προέρχεται από μυθιστόρημα σημαντικότατου Έλληνα συγγραφέα και επίσης, η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου διδάσκεται στα σχολεία και είναι γνωστή στα παιδιά. Αυτά όμως παράλληλα, είναι και στοιχεία που αποτελούν ισχυρά κίνητρα για να δει κάποιος την παράσταση, η οποία έχει αρκετές αδυναμίες, κυρίως από την πλευρά της παραγωγής. Η Νανά Νικολάου μας έχει συνηθίσει σε μεγαλοπρεπή θεάματα, ιδιαίτερα προσεγμένα στο αισθητικό τους μέρος. Εδώ, αυτό το κομμάτι υστερεί σε σχέση με προηγούμενες παραστάσεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν εντυπωσιακές σκηνές συνόλου, σπαθογραφίες, πρωτότυπη μουσική, video art εφαρμογές, δράση, υποβλητική ατμόσφαιρα, μουσικά κομμάτια με ωραίες χορογραφίες και κυρίως, καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς που υποστηρίζουν εξαίσια και με ζήλο, τους ρόλους τους.

Ο Μέμος Μπεγνής δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε θέατρο για παιδιά και κερδίζει τις εντυπώσεις και την αγάπη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος, τον περιμένουν οι μικροί θεατές να τους υπογράψει αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Εκτός από το ταλέντο του, διαθέτει και την εξωτερική νεανική ομορφιά, που αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα για να αρέσει στους μικρούς ηλικιακά θεατρόφιλους. Δίπλα του ξεχωρίζουν η Πελαγία Αγγελίδου, ο Άγγελος Μπούρας, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο Δημήτρης Καραμπέτσης, ο Θοδωρής Ανθόπουλος και ο Κώστας Τερζάκης.

Αν έχετε παιδιά και θέλετε να περάσετε ένα επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό θεατρικό δίωρο μαζί τους, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει όλα τα συστατικά να γίνει η επιλογή σας για ένα ευχάριστο οικογενειακό θέαμα
α27

Οι καλεσμένοι

Πολλοί φίλοι και εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο τίμησαν με την παρουσία τους την επίσημη πρεμιέρα, απόλαυσαν την παράσταση και έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές.

α20

Σόφη Ζανίνου

α12

Παναγιώτης Πετράκης, Πατρίκιος Κωστής

α21

Η Νανά Νικολάου με την Νόρα Κατσέλη και την εγγονή της Ελεωνόρα

α19

Ο Παναγιώτης Πετράκης με το βαφτιστήρι του

α15

Ο Βασίλης Λέκκας με την σύζυγο του

α16

Δημήτρης Μάζης

α17

Άννα Κουρή

α18

Η Νόρα Κατσέλη με την εγγονή της Ελεωνόρα και την Λόλα Νταϊφά

????????????????????????????????????

Στέφανος Οικονόμου

α25

Φωτογραφίες από την παράσταση

α26

Μέμος Μπεγνής

KODAK Digital Still Camera

Δημήτρης Καραμπέτσης

KODAK Digital Still Camera

Θοδωρής Ανθόπουλος, Μέμος Μπεγνής

α22

Μέμος Μπεγνής, Πελαγία Αγγελίδου

α23

Πελαγία Αγγελίδου, Κώστας Τερζάκης, Μέμος Μπεγνής

?

Τα συγχαρητήρια

????????????????????????????????????

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Δημήτρης Εφραίμογλου, Μέμος Μπεγνής, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πελαγία Αγγελίδου, Άγγελος Μπούρας, Θοδωρής Ανθόπουλος,Πέτρος Τσαπαλιάρης, Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπέσας

α6

Μέμος Μπεγνής, Σόφη Ζανίνου

????????????????????????????????????

Άγγελος Μπούρας με βαφτιστήρα του

α2

Σόφη Ζαννίνου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Φιλίτσα Καλογεράκου

????????????????????????????????????

Σπύρος Μπιμπίλας, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης και Γιάννης Γιώτης, Γιάννης Στεφόπουλος

α3

Πελαγία Αγγελίδου, Δημήτρης Εφραίμογλου, Νανά Νικολάου

IMG_0764

Δημήτρης Εφραίμογλου, Νανά Νικολάου, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

????????????????????????????????????

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Ανθόπουλος

????????????????????????????????????

Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Καραμπέτσης

????????????????????????????????????

Ο Θοδωρής Ανθόπουλος ανάμεσα στην αδελφή του Γιάννα Ανθοπούλου, τον Κωνσταντίνο Ρόδη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο

????????????????????????????????????

Πελαγία Αγγελίδου, Ιορδάνης Χασαπόπουλος

KODAK Digital Still Camera

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Σκηνικά-Video: Γιώργος Πάτσας

Video art- μουσική σύνθεση: Αντώνης Δελαπόρτας

Animation: Βίκυ Μπέτσου

Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου

Μέγας Αλέξανδρος: ο Μέμος Μπεγνής

????????????????????????????????????

Πρωταγωνιστούν:

Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Τερζάκης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Άγγελος Μπέσας, Χρήστος Ντόβας, Γιώργος Σαββίδης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για σχολεία: 10:00

Σάββατο: 14:30

Κυριακή: 11:30

Διάρκεια παράστασης: 120′

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15 & 13€ (πλατεία) / 11€ (θεωρείο)

Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 50 & 45€ (πλατεία)/ 40€ (θεωρείο)

Σχολικές παραστάσεις: 7€

Προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ :

Μαρία Καζάντζα Υπεύθυνη Επικοινωνίας Σχολείων: 6975662779,

e-mail: markazantza@gmail.com

ΠαραγωγήΊδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2017/11/08 στις 8:29

    Μακάρι να κρατήθηκε το ύφος του βιβλίου!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *