Μύκονος: Εγκαίνια έκθεσης & παρουσίαση λευκώματως “Τα έργα των ανθρώπων”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 17 Αυγούστου 2017

20170813_200011

Στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Ματογιάννι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας και η επίσημη παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, το οποίο εκδίδει ο Δήμος Μυκόνου με την ΚΔΕΠΠΑΜ, με τίτλο Τα έργα των ανθρώπων.

20170813_195051

Η έκδοση του Δήμου Μυκόνου αποτελεί μια πολύτιμη καταγραφή της ενεργής και παραγωγικής ανθρωπογεωγραφίας της Μυκόνου και της Δήλου. Οι κάτοικοι της Μυκόνου και της Δήλου πρωταγωνιστούν εν ώρα εργασίας. Συνεχίζουν να ασχολούνται με τη γη, τη θάλασσα και να συσχετίζονται ουσιαστικά με το φυσικό τους περιβάλλον, όπως έκαναν με την ίδια επιμονή και οι πρόγονοί τους.  Δεν αποκόπτονται από τον τόπο τους  και τις παραδόσεις του αλλά ενδυναμώνουν την τοπική τους ταυτότητα.

20170813_201156

Παράλληλα, το φωτογραφικό λεύκωμα “Τα έργα των ανθρώπων” αποτυπώνει με σοφία μέσα από τα μάτια του φωτογράφου την αθέατη φωτεινή πλευρά της Μυκόνου. Η φωτογραφική ενότητα αγκαλιάζει παραδοσιακές ασχολίες και επαγγέλματα που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Οι φωτογραφίες αποτελούν ένα οδοιπορικό του τρόπου ζωής των Μυκονιατών που επιμένουν κόντρα στην εξέλιξη των καιρών. Το σαγηνευτικό φως που επικρατεί στη Μύκονο χαμηλώνει σε ένταση και επιτρέπει στο θεατή να παρατηρήσει τα στοιχεία εκείνα που κατακλύζουν την καθημερινότητα των εργασιών μέσα από τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών Μυκονιατών.

Την έκθεση επιμελήθηκε, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού, η οποία μετακινεί τις εικόνες αθόρυβα μέσα στον χρόνο θησαυρίζοντας έτσι τον πυρήνα του βιβλίου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Μυκόνου  Κωνσταντίνος Κουκάς επιβραβεύοντας την ΚΔΕΠΠΑΜ και τα στελέχη της για την θαυμάσια πρωτοβουλία, καθώς και τον φωτογράφο Βασίλη Βρεττό και την Ίριδα Κρητικού για το άψογο αποτέλεσμα.

20170813_194729

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου  Στέλιος Μπρίγγος, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Ανδριανή Κουφού και Γιάννης Κουκάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Μπουγιούρης,  Άννα Κάμμη και  Απόστολος Νάζος, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης – Δημοτικής Στέγης Μελέτης Παναγιώτης Κουσαθανάς, καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *