Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ και το σύγχρονο θέατρο

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 18 Οκτωβρίου 2017

ΑΦΙΣΑ 1 Στρίντμπεργκ-001

Η διεθνής ημερίδα με τίτλο «Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ και το σύγχρονο θέατρο», που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2017, είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά, μεταξύ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, της Σουηδικής πρεσβείας της Ελλάδας, του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας και της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η σύσφιξη των σχέσεων Σουηδίας-Ελλάδας, μέσω της υποδοχής στην Ελλάδα του μεγαλύτερου Σουηδού δραματουργού. Αφετηρία της διεθνούς ημερίδας είναι η πρωτοβουλία να βρεθούν από κοινού σημαντικοί καλλιτέχνες και των δύο χώρων και να συζητήσουν πάνω στην προσφορά και την επιρροή του μεγάλου συγγραφέα και δραματουργού.

Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να συζητήσει με τον Ture Rangström, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή (επί σειρά δεκαετιών) του πρωτοποριακού θεάτρου Ιντίμα, που ίδρυσε ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ μαζί με τον Αύγουστο Φαλκ στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Ture Rangström, απόγονος και ο ίδιος του Φαλκ, κομίζει έναν σημαντικό πλούτο εμπειριών και γνώσεων για το παρελθόν, αλλά και το παρόν του εμβληματικού θεάτρου.

Παράλληλα, να παρακολουθήσει τον διάλογο σημαντικών καλλιτεχνών της ελληνικής θεατρικής ζωής, όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άκις Βλουτής, ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς, η σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη, ο σκηνοθέτης και τωρινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, η σκηνοθέτις Άσπα Τομπούλη, ο  ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η καταξιωμένη μεταφράστρια του Στρίντμπεργκ στην Ελλάδα, Δρ. Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, η οποία θα ανιχνεύσει στην εναρκτήρια ομιλία της τις ιδεολογικές καταβολές της όψιμης δραματουργίας του ιδιοφυούς Σουηδού στον θεοσοφισμό του Εμάνουελ Σβέντεμποργκ.

Γύρω από το έργο του Στρίντμπεργκ θα μιλήσουν, επίσης, ο επίκουρος καθηγητής και κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης, η επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Φελοπούλου και η Δρ. Μαρία Σεχοπούλου, που έχει ασχοληθεί με την πρόσληψή του Στρίντμπεργκ στην Ελλάδα.

Πρόσκληση:

http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/ekdilwseis/Hmerides-Seminaria/2017/StrindbergProsklisi20102017.pdf

Πρόγραμμα:

http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/ekdilwseis/Hmerides-Seminaria/2017/StrindbergProgramma20102017.pdf

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *