Ο Γιάννης Καλαβριανός από το Α ως το Ω: “Οι ηθοποιοί είναι πολύπλοκα πλάσματα, άλλοτε υπεραγαπημένα και σε στιγμές ανυπόφορα”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 17 Μαΐου 2018

KALAVRIANOS @ Ελίνα Γιουνανλή

Το να αποσπάσεις το Βραβείο ‘’ Κάρολος Κουν δραματουργίας ελληνικού έργου ‘’ δεν είναι και λίγο !Αντιθέτως,  είναι άκρως τιμητικό ! Στην περίπτωση του ιδιοφυούς και intellectual σκηνοθέτη-συγγραφέα- θεατράνθρωπου  είναι η  πιο ταιριαστή λέξη- συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω! Γιατί, ο Γιάννης Καλαβριανός δεν κάνει απλώς θέατρο και μάλιστα καλό θέατρο, αλλά Τέχνη! Συγγράφει  έργα και δημιουργεί παραστάσεις που είναι διαμάντια για το ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι-και όχι μόνο-που ελάχιστοι είναι ικανοί να τα παράξουν στην Ελλάδα… Δηλαδή και αριστοτεχνικά κείμενα και σκηνοθεσίες που αναδεικνύουν τα ίδια τα έργα αλλά και τους ηθοποιούς που υποδύονται τους ρόλους τους σε αυτά και πάντα άρτια ανεβασμένα. Σκηνοθετικά με αισθητική, με άποψη από την αρχή μέχρι τέλους, με φαντασία, με έμπνευση, με πρωτοτυπία, με μεράκι και πάθος πολύ πάθος για τη δουλειά του. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί πάντα τη μαγεία του θεάτρου, μα πάνω από όλα δημιουργεί την λεγόμενη θεατρική μέθεξη, όπου ο θεατής απολαμβάνοντας μία καλή παράσταση φεύγει από το θέατρο πλήρης πνευματικής ανάτασης και ευφορίας! Πώς να μην περιμένουμε , λοιπόν, κάθε καινούργια  δουλειά του Γιάννη Καλαβριανού με ανυπομονησία και πώς το ελληνικό θέατρο να μην είναι υπερήφανο γι’ αυτόν το σπουδαίο και σημαντικό δημιουργό που διαθέτει στους κόλπους του. Μην χάσετε για κανέναν λόγο την φετινή ολόφρεσκη ΄΄Γρανάδα ‘’ του που έσπασε ταμεία και θριάμβευσε στην Αθήνα, η οποία μεταφέρεται από τις 17-27 Μαϊου στην αίθουσα της Ε.Μ.Σ του Κρατικού Θεάτρου, γιατί τέτοιες παραστάσεις  ανεβαίνουν κάθε πέντε χρόνια! Στο πολύ ενδιαφέρον cast μεταξύ άλλων πρωταγωνιστεί η κυρία του θεάτρου Φιλαρέτη Κομνηνού και από τη νέα γενιά των ηθοποιών ο ταλαντούχος Γιώργος Γλάστρας. Θαυμάστε τον έναν και μοναδικό Γιάννη Καλαβριανό από το Α έως το Ω!

????????????????????????????????????

Απώλεια: Αναπόφευκτη και μέρος της ζωής.

Βραβείο Κάρολος Κουν: Τιμή, εξαιτίας των συνυποψηφίων.

Γρανάδα: Η πόλη του καλού θανάτου.

Δημιουργία: Κάθε πράξη δημιουργίας, είναι πρώτα μία πράξη καταστροφής ( Πάμπλο Πικάσο)

Ελληνικό έργο: Ψάχνει να βρει το δρόμο του, μέσα στην καταιγίδα της ομογενοποίησης των πάντων.

Ζωή: Αγρίως απίθανη.

Ηθοποιοί: Πολύπλοκα πλάσματα. Άλλοτε υπεραγαπημένα και σε στιγμές ανυπόφορα.

Θάνατος: Το μεγάλο ερωτηματικό.

Ιωάννα η Τρελή: Η αφορμή για ένα νέο ταξίδι.

Καλαβριανός Γιάννης: Είμαστε τέσσερα πρώτα ξαδέρφια με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Τους άλλους τρεις τους γνωρίζω μάλλον καλύτερα.

Λύπη: Το αδερφάκι της χαράς.

Μαγεία (θεατρική): Μπορεί να σε εκπλήξει. Ειδικά όταν δεν είναι εξαρχής το ζητούμενο.

Νοερός: Μακάρι και πραγματοποιήσιμος.

Ξενομανία: Όλα για τους ανθρώπους είναι…

Ονειρόδραμα: Στρίντμπεργκ.

10 granada@Ελίνα Γιουνανλή

Παράσταση: Μία ευκαιρία για συνάθροιση, ίσως και για κάτι υπερβατικό.

Ρεπερτόριο: Η γνώση του αναγκαία. Ιδίως για όσους επιθυμούν να καταθέσουν κάτι δικό τους.

Σχέδια (καλλιτεχνικά): Να συνεχίσει η Γρανάδα την πορεία της και να ολοκληρωθεί ένα νέο κείμενο που γράφεται αυτόν τον καιρό.

Τόλμη: Απαραίτητη. Σε όλα.

Υπερρεαλισμός: Γιατί όχι;

Φαντασία: Εκ των ων ουκ άνευ.

Χαρά: Ο στόχος σε ό,τι κάνουμε.

Ψύχωση: Ακόμη θυμάμαι το πόσο τρόμαξα με την Ρούλα Πατεράκη, στη Μονή Λαζαριστών, στο 4:48 Ψύχωση.

Ωραίο φινάλε: Μακάρι. Σε όλα. Και για όλους μας.

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2018/05/17 στις 8:15

    Πάντα απολαμβάνω αυτά τα Α-Ω. Είναι λίγο σουρρεαλιστικά

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *