Ο Γιώργος Πράτανος παρουσίασε το πρώτο του βιβλίο “Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός ” με καλεσμένους αγαπημένους φίλους

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 17 Μαΐου 2018

6352_FEI_SKORDA_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Ο Γιώργος Πράτανος μπορεί να ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από σύμπτωση, όμως η συγγραφή για το πρώτο του βιβλίο μόνο τυχαία δεν είναι. Σε ένα από τα ρεπορτάζ του, γνώρισε την οικογένεια του Πάτροκλου Σταύρου, θετού γιου της Ελένης Καζαντζάκη, που αποτέλεσε και το ερέθισμα για να ερευνήσει πτυχές της ζωής και του έργου του πιο σπουδαίου Έλληνα στοχαστή της νεότερης Ελλάδας. ‘Έτσι, γράφτηκε Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός, (Εκδόσεις Διόπτρα) ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για τις αναμνήσεις μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, μια καταβύθιση στις σκέψεις ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, αλλά κυρίως η διαδρομή ενός ανθρώπου που ήταν λεύτερος γιατί δεν φοβόταν να πεθάνει.

thumbnail-718x1024

Τι θα διαβάσετε στο βιβλίο

Η Ελένη Καζαντζάκη έχει να επιτελέσει ένα θλιβερό καθήκον: Να θάψει τον άντρα της, που πέθανε στη Γερμανία, μακριά απ’ την πατρίδα του. Μαζί με την πνευματική παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη, όμως, κληρονομεί και τους δύο πανίσχυρους εχθρούς του συζύγου της, το επίσημο Ελληνικό Κράτος και την Εκκλησία.

Τις επόμενες δέκα ημέρες θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, προδοσίες και προσβολές και για μόνη διαφυγή θα έχει τις αναμνήσεις από τη συναρπαστική ζωή με τον μεγάλο στοχαστή. Η αρχική αποστροφή της προς τον Καζαντζάκη… Το αναπάντεχο φλερτ του… Ο αντισυμβατικός τρόπος με τον οποίο την προσκάλεσε να μείνουν στη Μόσχα… Ο διωγμός τους από το κατεστημένο και τα χαμένα Νόμπελ για τα οποία τόσο αγωνίστηκαν…

Την ίδια ώρα, σε μια Αθήνα που μόλις ξεπερνάει το σοκ των πολέμων, ο νεαρός Φρέντυ Γερμανός αναλαμβάνει το πρώτο μεγάλο ρεπορτάζ της καριέρας του: Να καλύψει δημοσιογραφικά την επικείμενη κηδεία, τις προθέσεις του απλού λαού, αλλά και τις απίστευτες μηχανορραφίες που στήνονται προκειμένου ο Καζαντζάκης να μη λάβει την τελευταία τιμή που του πρέπει στην Ελλάδα.

Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για τις αναμνήσεις μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, μια καταβύθιση στις σκέψεις ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, αλλά κυρίως η διαδρομή ενός ανθρώπου που ήταν λεύτερος γιατί δεν φοβόταν να πεθάνει.

6303_NANSI_PARADISANOY_FEI_SKORDA_KATERINA_GAGAKI_KONSTANTINOS_PAPADOPOYLOS_1452018

Παρουσία πολλών φίλων κι αγαπημένων προσώπων, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στο Public, στο Σύνταγμα, κι ο Γιώργος Πράτανος ήταν εκεί για να τους υποδεχτεί όλους. Ανάμεσά τους ήταν η Φαίη Σκορδά, η Ελένη Τσολάκη, η Κατερίνα Γκαγκάκη, ο Γιώργος Καρτάλος, η Νάνσυ Παραδεισανού, ο Μαρίνος Βυθούλκας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Σωτήρης Χατζάκης και η CEO των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου.  Την παρουσίαση συντονίσε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του περιοδικού People Σόνια Καζόνι.

6291_SOTIRIS_XATZAKIS_1452018

Ο Σωτήρης Χατζάκης είπε για το βιβλίο: Μια τελεστική λιτανεία, μια μαρτυρία για τον μεγάλο ομολογητή της ανθρώπινης περιπέτειας, Νίκο Καζαντζάκη. Η έρευνα του δημοσιογράφου συναντά την έμπνευση του λογοτέχνη και οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πλούσια εσωτερική εμπειρία

6387_SOTIRIS_XATZAKIS_SONIA_KAZONI_NIKI_STAVROY_KONSTANTINOS_PRATANOS_1452018

Η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη είπε: Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ τι θα τραβούσε το βασανισμένο σώμα του, μετά τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς του. Ο Γιώργος Πράτανος, με δημοσιογραφική διαύγεια και τρυφερό σεβασμό, «ξεθάβει» τα μυστικά της θρυλικής, πλέον, ημέρας της κηδείας του Νίκου Καζαντζάκη και φωτίζει στιγμές της ελληνικής Ιστορίας.

6345_FEI_SKORDA_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Ο Γιώργος Πράτανος υπογράφει το βιβλίο για την Φαίη Σκορδά

6373_FEI_SKORDA_1452018

Φαίη Σκορδά

6323_ELENI_TSOLAKI_1452018

Ελένη Τσολάκη

6332_KATERINA_GAGAKI_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργος Πράτανος

6395_SONIA_KAZONI_FEI_SKORDA_1452018

Σόνια Καζόνι, Φαίη Σκορδά

6341_THODORIS_FERIS_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Θοδωρής Φέρρης, Γιώργος Πράτανος

6309_NANSI_PARADISANOY_SONIA_KAZONI_1452018

Νάνσυ Παραδεισανού, Σόνια Καζόνι

6318_ELENI_TSOLAKI_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Ελένη Τσολάκη, Γιώργος Πράτανος

6315_GIORGOS_KARTALOS_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Γιώργος Καρτάλος, Γιώργος Πράτανος

6356_FEI_SKORDA_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Φαίη Σκορδά, Γιώργος Πράτανος

6402_MARINOS_VITHOYLKAS_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Μαρίνος Βυθούλκας, Γιώργος Πράτανος

6407_KONSTANTINOS_PAPADOPOYLOS_GIORGOS_PRATANOS_1452018

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Πράτανος

6393_SONIA_KAZONI_FEI_SKORDA_KONSTANTINOS_PAPADOPOYLOS_1452018

Καλοτάξιδο το βιβλίο Γιώργο και σύντομα να έχει και συνέχεια η συγγραφική σου προσπάθεια

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *