Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης από το Α ως το Ω: “Ο ηθοποιός είναι στάση ζωής, όχι απλώς δουλειά”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 2 Ιανουαρίου 2017

tsaltabasis

Είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς κωμικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς που πρόκειται στο μέλλον να διαδεχθεί τους παλιούς καλούς κωμικούς -αλλά και τους σημερινούς- των ασπρόμαυρων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου που βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί και τους θαυμάζαμε και εξακολουθούμε ακόμη. Γιατί, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης διαθέτει πηγαίο και πληθωρικό ταλέντο το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα σε κάθε του δουλειά: θεατρική, τηλεοπτική, κινηματογραφική. Επί προσθέτως, είναι σεμνός, χαμηλών τόνων, με θετική αύρα και ενέργεια, καθόλου δήθεν κι αυτό τον κάνει ακόμη περισσότερο αγαπητό στον κόσμο αλλά και στο χώρο του. Διαθέτει πολλά ταλέντα, γιατί εκτός από την υποκριτική του δεινότητα, τα σκηνοθετικά του εγχειρήματα σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Παρακολουθώντας το έργο’’Ring’’ της Λεονόρ Κονφινό που συνεχίζει για δεύτερη σεζόν την επιτυχία του στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ, το διαπίστωσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Δημιούργησε μια κεφάτη γεμάτη ζωντάνια παράσταση και μαζί με την, επίσης, χαρισματική Μαρίνα Καλογήρου κατόρθωσαν να αναδείξουν τους χαρακτήρες των δύο ηρώων με ισχυρή πειθώ και αλήθεια. Ο γλυκόπικρος ρόλος του στο συγκεκριμένο έργο, με έκανε να βεβαιωθώ απόλυτα ότι μπορεί να παίξει και δραματικούς ρόλους αλλά και όλα τα είδη του θεάτρου με την ίδια άνεση και ευκολία. Δείτε αυτό το έργο και απολαύστε τον, όπως και στο Cosmopoliti από το Α ως το Ω

img_4003

Αυλαία: Το πρώτο που με μάγεψε όταν μικρός είδα θέατρο στο Κρατικό στη Θεσσαλονίκη. Ένα μαγικό πανί που ανοίγει και σε ενώνει με παραμυθένιους κόσμους.

Βιβλιογραφία: Προτιμώ να διαβάζω θεατρικά έργα και μελέτες επάνω στην υποκριτική τέχνη. Αγαπημένα η “Ανοιχτή Πόρτα” του Πήτερ Μπρούκ και “Γράμμα προς τον ηθοποιό” του Μάμετ.

Γάμος: Μου αρέσει αλλά μόνο όταν υπάρχει το απαραίτητο συστατικό, η πραγματική αγάπη.

Διαχρονικός: Ένας τρόπος να γίνεις αθάνατος… Λατρεύω τα διαχρονικά έργα, από όποια μορφή τέχνης κι αν προέρχονται. Νιώθω πως μπαίνω σε χρονομηχανή και ζω σε άλλη εποχή για λίγο…

Εντιμότητα: Λάβαρο στη ζωή μου!

Ζωντάνια: Τη βρίσκω στο θέατρο, τη χάνω λίγο στη ζωή μου και δεν χαίρομαι γι’ αυτό…

Ηθοποιός: Στάση ζωής, όχι απλώς δουλειά. Κατά τη γνώμη μου γίνεσαι όταν είναι για σένα ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλιώς καλύτερα μια άλλη επιλογή.

rx__1016827tel

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ο παππούς μου. Τώρα που απαντάω τις ερωτήσεις κλείνει ένα χρόνο που πέθανε. Είμαστε οι ρίζες μας, δεν πρέπει να τις λησμονάμε.

Ιδανικός: Η λέξη που μου δίνει κίνητρο να εργάζομαι, να ζω. Η προσπάθεια προσέγγισης του “ιδανικού” είναι η ζωή μου. Στη δουλειά, στον έρωτα, σε όλα.

Κωμωδία: Ένα είδος που απαιτεί πολλή δουλειά, συνεχή μελέτη, αλλά και φυσικό ταλέντο, για να απογειωθεί. Συνδυασμένη κακώς πολλές φορές με το εύκολο, επειδή το αποτέλεσμα οφείλει να “δείχνει” έτσι. Απαιτητική  και υπέροχη, η σωστή κωμωδία.

Λεονόρ Κονφινό: Η συγγραφέας της παράστασης που παίζω με την Μαρίνα Καλογήρου. Γαλλίδα, νέα, ευαίσθητη αλλά και αντράκι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γραφή της.

Μελλοντικά Σχέδια: Βραχυπρόθεσμα διάφορα, συνεχίζω γυρίσματα για το Daddy Cool στον Αντ1, θα κάνω μια ταινία το καλοκαίρι και συζητώ ήδη για τον επόμενο χειμώνα μιας και θέλω να προετοιμαστώ όσο καλύτερα. Μακροπρόθεσμα, να συνεχίσω όπως τώρα, ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχυ κι από λίγο…

Νέοι Δημιουργοί: Ευνοϊκό το περιβάλλον, παρά τα χάλια σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο.

Ξένοι Συγγραφείς: Παντού μπορείς να βρεις διαμάντια αλλά και άνθρακες. Τελευταία έχω πάντως μια προτίμηση σε κάποιους Αμερικάνους, αλλά το θεωρώ σύμπτωση.

Ομοφοβία: Ρατσισμός. Και απεχθάνομαι κάθε είδους ρατσισμό.

Πρόβα: Μυσταγωγία, τελετουργία, πάθη, πόνος, δημιουργία.

img_9522

Ρίνγκ: Το έχω λατρέψει, μου ήρθε αναπάντεχα, βούτηξα χωρίς φόβο και τώρα απολαμβάνω τη συνύπαρξη μου με την Μαρίνα και την εκρηκτική σχέση που δημιουργείται καθημερινά με τους θεατές.

Σχέσεις: Συνεχής προσπάθεια. Τίποτα δεδομένο. Και σ’αυτή την ανασφάλεια κρύβεται και η μεγάλη χαρά.

Τηλεόραση: Τεράστιας κοινωνικής δύναμης μέσο. Αν πας μόνο για δόξα και χρήμα ενδέχεται να σε καταπιεί. Αν σεβαστείς και αγαπήσεις τη δουλειά σου σε αυτή κινδυνεύεις λιγότερο.

Υλισμός: Φαντάζομαι το αναφέρετε με την έννοια του καταναλωτισμού. Μου αρέσει όταν έχω πολλά αλλά περνάω εξίσου καλά και χωρίς τίποτα. Ποτέ δεν αποτέλεσε κίνητρο για μένα.

Φώτα: Επικίνδυνα όταν γίνονται αυτοσκοπός

Χαρά: Φίλοι, έρωτας, ένα χαμόγελο, μια καλή πράξη, χειροκρότημα.

Ψυχαγωγία: Πρέπει να είναι αντίστοιχης σημασίας με τις βιολογικές ανάγκες.

Ωραία Ζωή: Για κάποιους όνειρο απατηλό δυστυχώς. Πιστεύω όμως ότι όπως κι ο Ιώβ, ακόμα κι αν η ζωή μας φέρει πάνω σε στάχτες, πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε και να μην τα παρατάμε. Σίγουρα πολύ πιο εύκολο να το λέω, όμως το πιστεύω.

 

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *