Ποιος είναι ο Jean;

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 16 Αυγούστου 2017

MVI_8709 Copy 02.00_12_29_29.Still003 (1) (1)

 

Ο Jean είναι ένας 55χρονος Ρασταφάρι από τη Γαλλία. Στη νεαρή ηλικία των 18, την ημέρα γενεθλίων του, πικραμένος από τις παιδικές του αναμνήσεις, έφυγε από το σπίτι των θετών του γονιών. Με ένα σακίδιο στον ώμο, ο πιστός Ρασταφάρι ταξίδεψε στον κόσμο. Επισκέφτηκε χώρες όπως το Πουέρτο Ρίκο, την Ισπανία, την Ιταλία, και κατέληξε στην Πύλο της Μεσσηνίας, όπου και μένει τα τελευταία 30 χρόνια. Ζει σε ένα τροχόσπιτο, που του είχαν δωρίσει κάποιοι τουρίστες, χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα. Η καθημερινότητά του είναι ένας συνεχής αγώνας για επιβίωση. Αντιμετωπίζει εμπόδια σε κάθε του βήμα, εμπόδια που για εμάς είναι απλές δουλειές. Ακόμα και η μετακίνηση είναι δύσκολη, μιας και ο Jean χρησιμοποιεί ένα παλιό ποδήλατο για να πηγαίνει στην πόλη, ότι καιρό και να κάνει.

IMG_8885 (1) (1)

Ο τρόπος ζωής του Ρασταφάρι δεν τον εμποδίζει να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας της Πύλου: Δουλεύει στα χωράφια όλο το χρόνο, σε ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και εργάζεται με μάστορες σε κατασκευές σπιτιών των συγχωριανών του. Εδώ και 30 χρόνια ο Jean έχει επιλέξει να απέχει από αυτό που οι πολλοί βιώνουν ως αυτονόητο και ονομάζουν πολιτισμό: την τεχνολογία, τα μέσα ακόμα και το επεξεργασμένο φαγητό. Ο Jean ονειρεύεται να επισκεφτεί μια μέρα την Αιθιοπία, τη γενέτειρα της θρησκείας του, επιστρέφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην «μητέρα» Αφρική.

Μία συγκινητική ταινία με θετική ματιά για τη ζωή ενός άνδρα που ζει τη φύση μέσα στην πόλη.

jean poster new.LOW

Η ταινία διερευνά το θέμα της απόρριψης μιας καλά δομημένης κοινωνίας υλισμού, που βρίσκεται όμως σε ύφεση, και της επιστροφής του ανθρώπου στις ρίζες του όπου μπορεί να εξερευνήσει το πνεύμα του. Όταν ένας πολιτισμός είναι γεμάτος αντιπερισπασμούς στην καθημερινή ρουτίνα, είναι καμιά φορά δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι σημαίνει πραγματική ευτυχία. Σε μια κοινωνία που διαφοροποιεί την έννοια της ευτυχίας για τους πολίτες της, ο Jean επιλέγει να ζει μακριά από αυτήν.  Όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος: «Δεν είναι μόνο που θα μείνεις… Είναι…πως θα κάνεις να κυλάει καλύτερα η ζωή σου, από τα δικά σου προσόντα, όμως. Μην περιμένοντας από αλλού. Μόνο από τη φύση και από αυτό που λέμε ο Θεός βοηθός.»

Συντελεστές

Παραγωγή: Τζούλια Σπυροπούλου

Σκηνοθεσία : Τζούλια Σπυροπούλου

Μοντάζ: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Β. Σκηνοθέτη: Όλγα Μωραΐτη

Εικονοληψία: Τζούλια Σπυροπούλου

Ηχοληψία:  Tim.D.

Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Βασιλάκης

Post Production: 2/35

Παραγωγή 2017, Διάρκεια 19’

MVI_8709 Copy 02.00_15_20_27.Still005 (1)

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, Υποκριτική στην Κάμερα στο New York Film Academy (ΝΥ), όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο  Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling.  Στον κινηματογράφο συμμετείχε ως βασικός συντελεστής στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Ηλιόσποροι, και έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Επίσης, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ Αύριο, στη μάχη να με σκεφτείς, και στην εκπομπή της ΕΡΤ Ες αύριον τα σπουδαία. Η ταινία JEAN είναι η πρώτη της ταινία.

Filmography:

2015 Αύριο, στη μάχη να με σκεφτείς, βοηθ.σκην., ντοκιμαντερ, Ελλάδα.

2015 Ες αύριον τα σπουδαία, βοηθ.σκην., ΕΡΤ, Ελλάδα.

2014 Sewer Stories-Metropolis show, παρουσίαση & βοηθ.σκην., VPRO channel, Holland.

2013 Aisha, βοηθ.σκην. και φωνή της “Aisha”, μικρού μήκους, Ελλάδα.

2013 Ηλιόσποροι, βοηθ.σκην., ντοκιμαντερ, Ελλάδα.MVI_8709 Copy 02.00_01_43_11.Still006 (1)

FESTIVALS

  • Επίσημη συμμετοχή στο International Documentary Film Festival, 2017, Ιεράπετρα Κρήτη.
  • Επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, 2017, Rome, Italy.
  • Επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, Miami, Florida, USA.

IMDB: http://www.imdb.com/name/nm5543218/

Official Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0QlaslaQZ5k

Website: https://julezslim.wixsite.com/jeanfilm

Facebook: https://www.facebook.com/JEAN-Documentary-Film-408428932825191/

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2017/08/16 στις 10:58

    να ένας ‘καθαρός’ άνθρωπος!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *