“Σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει” …κι άλλες φράσεις που πρέπει να λέτε στο παιδί σας

Από την/τον Γιώτα Νάτσιου | 15 Φεβρουαρίου 2018

Nice Family

Εκτός από τη φροντίδα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε για χάρη του παιδιού σας, πρέπει να μη ξεχνάτε πως το παιδί σας έχει ανάγκη να ακούει ενθαρρυντικά λόγια που θα του προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια και θα του ενισχύσουν τη διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Παρακάτω διαβάστε  κάποιες από τις φράσεις που δεν πρέπει να ξεχνάτε να λέτε στο παιδί σας.

parents-play-soccer-with-kids-II

Σε ευχαριστώ. Δείξτε του πως το αγαπάτε για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του και ότι εκτιμάτε κάθε στιγμή το γεγονός ότι υπάρχει στη ζωή σας.

Συγγνώμη. Μη φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη, όταν έχετε κάνει λάθος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να θέσετε γερές βάσεις στη σχέση σας αλλά και για να διδάξετε την αξία της ανάληψης της ευθύνης, της αποδοχής του σφάλματος και το παιδί σας δε γίνεται ευθυνόφοβο.

Μπορείς να τα καταφέρεις! Παραμείνετε κοντά του και δείξτε του εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει με ό,τι και αν καταπιάνεται, όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Προσπαθήστε να του μάθετε την αξία της υπομονής που πρέπει να έχει για να κάνει κάποια πράγματα.

Δεν πειράζει που δεν τα κατάφερες. Δώστε του την ελευθερία να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην επιλογή που έχει κάνει, ενθαρρύνετέ το να προσπαθεί, αλλά ταυτόχρονα δείξτε του ότι και η αποτυχία είναι ένας τρόπος για να μετρήσει τις δυνάμεις του και να προσπαθήσει ξανά.

Είναι καλό να κλαις και να αισθάνεσαι θυμωμένη/ος. Δώστε αξία στα συναισθήματα του παιδιού σας όποια και αν είναι αυτά. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα που αφορά το βίωμα μιας ποικιλίας συναισθημάτων θετικών και αρνητικών. Πολλές φορές ικανοποιείτε τις επιθυμίες του παιδιού σας από το φόβο να μην κλάψει. Ωστόσο και  α αρνητικά συναισθήματα της λύπης, της απογοήτευσης και του θυμού τα παιδιά πρέπει να τα νιώσουν για να μπορούν να τα διαχειριστούν

Μην ανησυχείς για μένα. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε ξεχωριστό πρόσωπο και ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας προκαλούν οι επιλογές του, όπως και ότι εκείνο είναι ελεύθερο να επιλέξει για τη ζωή του.

Mother's Hand Feeding Food to a Young Girl (13-14) Who Is Making a Face

Απλά δοκίμασε μια δαγκωνιά. Για να ακολουθεί υγιείς διατροφικές συνήθειες πειραματιστείτε με τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τα χρώματα και τις διαφορετικές υφές κάθε τροφής. Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει κάτι το οποίο έχει αρνηθεί πολλές φορές. Μιλήστε του για τη τροφή που θα επιθυμούσατε να φάει, για τη γεύση της και μην καταφεύγετε σε πρακτικές σωφρονισμού όπως «εάν δεν το φας δεν θα παίξεις …κ.α.

Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας παίξουμε. Όσο και αν στην αρχή θα διαμαρτυρηθεί που θα χάσει την αγαπημένη του εκπομπή, εκείνο που θα απολαμβάνει και θα θυμάται πάντα είναι ο χρόνος που παίζετε και περνάτε παρέα. Οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων  κάνουν το παιδί σας να συνηθίζει σε επιλογές παθητικών δραστηριοτήτων για να αξιοποιήσει τον ελεύθερο του χρόνο. Δώστε ερεθίσματα για δημιουργικές απασχολήσεις που κρατούν σε εγρήγορση το πνεύμα του παιδιού σας και αναπτύσσουν τη φαντασία του.

Ώρα για ύπνο! Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα το βοηθήσει να διατηρήσει υγιείς συνήθειες αλλά και να είναι υπεύθυνο.Τα παιδιά όσο και να αντιδρούν στην επιβολή των κανόνων στο σπίτι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια όταν βρίσκονται σε περιβάλλον που γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Σ’ αγαπώ ό,τι και να γίνει. Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε το πιο σημαντικό: ότι το αγαπάτε ακριβώς για αυτό που είναι, ότι και να γίνει!

ΠΗΓΗ

 

Γιώτα Νάτσιου

Γιώτα Νάτσιου

Είμαι η Γιώτα Νάτσιου και γράφω με το ένστικτο (δεν είναι νέα μορφή γραφής, είναι το γνωστό). Το πρώτο μου βιβλίο «Το Μαγικό μέρος των διαφορών», μυθιστόρημα φαντασίας, κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί. Με αφοσίωση εξερευνώ τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον εαυτό μου, το σύμπαν, την ενέργεια και τα μυστήρια που μας περιβάλλουν. Στη ζωή μου κανένας κύκλος δεν μοιάζει με τον προηγούμενο. Μ’ αρέσει να ανατρέπω τον εαυτό μου γιατί βαριέμαι την επανάληψη -Υδροχόος, τι περιμένεις;- και τον επινοώ κάθε φορά με διάφορες αφορμές που με βγάζουν απ’ το λήθαργο. Αυτή τη φορά θα με ανατρέψω απ’ το COSMOPOLITI που είναι γόνιμο έδαφος για ανατροπές!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. betty

    2018/02/16 στις 6:54

    Πολύ σωστά! Ευγένεια και αγάπη είναι απαραίτητα για τα παιδιά όσο και τα όρια!

  2. Flashdanced

    2018/02/16 στις 14:09

    Πολύ καλό!!! Αν θέλουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας να γίνουν χαρούμενα, ανεξάρτητα, να πιστεύουν σ’εκείνα και στην τελική ευτυχισμένα, θα πρέπει να τους φερόμαστε με απέραντη αγάπη και σεβασμό στην προσωπικότητά τους, που εννοείται πως σε κάθε παιδί είναι ξεχωριστή!!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *