Σαρωνικός SOS

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 6 Οκτωβρίου 2017

04

Απόψε, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σαρωνικός SOS».

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ήταν εκείνο που προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό Κόλπο. Μετά τη βύθιση του πλοίου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου, διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή και κάλυψαν τις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας. Τέσσερις μέρες μετά, οι κηλίδες πετρελαίου έφτασαν και στην παράκτια ζώνη των νοτίων προαστίων στην Αττική, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και θλίψη.

01

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για τα ακριβή αίτια του ναυαγίου, καθώς και για το πώς από ένα σχετικά μικρό ναυάγιο, προκλήθηκε μια τόσο μεγάλη περιβαντολλογική ρύπανση, που δύσκολα θυμόμαστε παρόμοιά της στο πρόσφατο παρελθόν.

02

Το VICE έκανε ένα οδοιπορικό στις περιοχές που έφτασε η πετρελαιοκηλίδα. Κάτοικοι και επαγγελματίες της Σαλαμίνας και των νοτίων προαστίων μας μιλούν για το αν λειτούργησε έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός. Ειδικοί αξιολογούν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και προβλέπουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθουν στην προ μόλυνσης κατάσταση, οι ακτές του Σαρωνικού.

03

Έρευνα/ Παραγωγή/ Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου

Βοηθός Παραγωγής: Μαριλύ Ανδριοπούλου, Ελίζα Μπενβενίστε

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κορρές

Κάμερα: Αλέξης Πηλός

Βοηθός Κάμερας: Δημήτρης Ζιβόπουλος

Ήχος: Δημήτρης Σταμάτης, Στέλιος Μπουζιώτης

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου, Βανέσσα Ζέρη

Γραφικά: V Productions

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr/show/vicegreecespecials

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *