Σιλάνς τσοκαρίες! Ήρθε το Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018. Όσα έγιναν στην παρουσίαση

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 21 Δεκεμβρίου 2017

DSC_9404 HMERPOLOGIO SOUSOUS PHOTO

Σιλάνς τσοκαρίες! Ήρθε το Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018 από τις Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά σε μία πολυτελή έκδοση γεμάτη από τις φωτογραφίες και  θρυλικές ατάκες της διαχρονικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά και είναι το καλύτερο δώρο όχι μόνο για τους φανατικούς θαυμαστές της Σουσούς, αλλά για όλους που θέλουν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους ένα καλαίσθητο και εντυπωσιακό λεύκωμα.

????????????????????????????????????

Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφική  «γέννηση» της Μαντάμ Σουσούς, η κόρη του Μαρία Ψαθά και η εγγονή του Λένα Νίτσου, οργάνωσαν μία εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ υπό την αιγίδα του Μορφωτικού της Ιδρύματος για να παρουσιάσουν το ημερολόγιο. Πληθώρα πρωταγωνιστών, σκηνοθετών, μουσικών  μίλησαν για τις αναμνήσεις και τα βιώματά τους παίζοντας, σκηνοθετώντας και συνθέτοντας για την Σουσού.

7A MARIA ANTONIADOU (PROEDROS ESHEA)

Την όμορφη βραδιά άνοιξε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου η οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του κορυφαίου Έλληνα δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα με τον οποίο όπως είπε, την συνδέει η ίδια ποντιακή του καταγωγή για την οποία ήταν πολύ περήφανος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν όλες οι Σουσούδες: Η Δήμητρα Παπαδοπούλου η φετινή Μαντάμ Σουσού, πρωταγωνίστρια της απόλυτης sold-out παράστασης του «Παλλάς», η μοναδική Άννα Παναγιωτοπούλου, η θρυλική Μαντάμ Σουσού που άφησε εποχή στην τηλεόραση στο ανεπανάληπτο σήριαλ  (1986) αλλά και στο θέατρο Βρετάνια με τον Νίκο Γαλανό και τον Σταύρο Παράβα (1998) και τέλος η Φωτεινή Μπαξεβάνη, Σουσού στην ποιητική, γεμάτη ευαισθησία παράσταση του Γιώργου Αρμένη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2011).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Άννα Παναγιωτοπούλου είπε για την ηρωίδα που την έκανε διάσημη: «Η Μαντάμ Σουσού ήταν ένα πλάσμα βαθύτατα ανθρώπινο, μια ύπαρξη με ευαισθησίες που ζούσε στο δικό της κόσμο». Η Δήμητρα Παπαδοπούλου τόνισε πως ο ρόλος της Σουσούς αποτέλεσε τον ωραιότερο ρόλο που της δόθηκε ποτέ και αναφέρθηκε με θαυμασμό για την αθάνατη πένα του Δημήτρη Ψαθά.

????????????????????????????????????

Στην συνέχεια τρεις γενιές Καντακουζηνών μίλησαν για  τους ρόλους τους. Πρώτος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς που πρωταγωνίστησε στο πρώτο ασπρόμαυρο σίριαλ της Σουσούς (που δυστυχώς δεν σώζεται) σε σενάριο  Δημήτρη Ψαθά, με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊταζή.  Θυμήθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες του τηλεοπτικού κοινού όταν ανακοινώθηκε πως το σίριαλ έφτανε στο τέλος του, που με επιστολές τους απαιτούσαν από τη δημόσια τηλεόραση να παραταθεί. Στη συνέχεια μίλησαν δύο ακόμη Καντακουζηνοί: ο Νίκος Γαλανός, που ερμήνευσε τον αριβίστα Καντακουζηνό στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο Βρετάνια το 1998 και ο Άλκις Κούρκουλος, Καντακουζηνός στη φετινή παράσταση στο Παλλάς. Και οι δύο τους μίλησαν για μια ηρωίδα που ξεπέρασε τον δημιουργό της αντέχοντας στο χρόνο.

18. LENA NITSOU (EGGONI D. PSATHA, EKDOTRIA LEFKOMATOS), PANOS KATSARIDIS (PARAGOGOS PALLAS), MARIA PSATHA

Ο διευθυντής των «Θεατρικών Σκηνών» Πάνος Κατσαρίδης αποκάλυψε πως το ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς αποτελούσε όνειρό του. Τόνισε μάλιστα πως όταν μαζί με τον Γιάννη Κεντ πήραν το θέατρο «Παλλάς» για δέκα χρόνια ήταν το πρώτο έργο που θέλησε να ανεβάσει γιατί το θεωρεί ένα έργο κλασικό και διαχρονικό που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές και που θα παραμείνει για πάντα επίκαιρο.

????????????????????????????????????

Ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την Σουσού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε τη μουσική για την παράσταση του θεάτρου «Βρετάνια» το 1998,  μίλησαν με θαυμασμό για την Σουσού «μια κωμωδία γραμμένη από  τη σπουδαία πένα του Δημήτρη Ψαθά που αντέχει στο χρόνο και ακουμπά στις παρυφές του Αριστοφάνη».

????????????????????????????????????

Τέλος η Μαρία Ψαθά μιλώντας για την ηρωίδα του πατέρα της τόνισε ότι «όπου κι αν παίχτηκε η Σουσού, ο κόσμος την αγκάλιασε γιατί ο πατέρας μου την προίκισε με δύο αρετές, με περηφάνια και αξιοπρέπεια…».

????????????????????????????????????

Μια ευχάριστη και… μουσική έκπληξη είχε η παρουσίαση του ημερολογίου. Η ταλαντούχα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδεία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, αλλά και παλαιότερα του Διονύση Τσακνή (1998) και του Λεό Ραπίτη (1940).

19. LENA NITSOU, XRISTINA MAXOURI

Λένα Νίτσου, Χριστίνα Μαξούρη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νίκος Γαλανός, Μαρία Ψαθά

????????????????????????????????????

Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άλκις Κούρκουλος

2. LENA NITSOU (EGGONI DIMITRI PSATHA KAI EKDOTRIA TOU LEFKOMATOS), DIMITRA PAPADOPOULOU

Λένα Νίτσου, Δήμητρα Παπαδοπούλου

????????????????????????????????????

Γιώργος Αρμένης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νίκος Γαλανός, Άλκις Κούρκουλος

????????????????????????????????????

Γιάννης Κακλέας, Λένα Νίτσου

????????????????????????????????????

Άννα Παναγιωτοπούλου, Πάνος Κατσαρίδης

????????????????????????????????????

Γιάννης Κακλέας, Γιώργος Αρμένης

????????????????????????????????????

Χρύσα Κλούβα, Νίκος Γαλανός

????????????????????????????????????

Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Ψαθά, Άννα Παναγιωτοπούλου, Λένα Νίτσου

????????????????????????????????????

Πάνος Κατσαρίδης, Άλκις Κούρκουλος

????????????????????????????????????

Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Αρμένης

????????????????????????????????????

Νίκος Γαλανός, Διονύσης Τσακνής

????????????????????????????????????

Λένα Νίτσου, Νίκος Χαρλαύτης, Ειρήνη Νταϊφά, Θάνος Καληώρας

22. ALKIS KOURKOULOS, LENA NITSOU

Άλκις Κούρκουλος, Λένα Ψαθά

17. MARIA PSATHA, MAKIS DELAPORTAS, LENA NITSOU

Λένα Ψαθά, Μάκης Δελαπόρτας, Λένα Νίτσου

????????????????????????????????????

Το Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018 που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια της εγγονής του Δ. Ψαθά Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση μαζί με τις θρυλικές ατάκες της Σουσούς που άφησαν εποχή. … Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους, Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά κ.ά., χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά…  Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».

????????????????????????????????????

Θυμηθείτε χαρακτηριστικές ατάκες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του ημερολογίου9

Η Σουσού δίνει δεξίωση στα μέγαρά της στο Κολωνάκι:

Σουσού: Το σημερινόν σουαρέ δίδεται προς τιμήν του Πλάτωνος και θα λάβει μορφήν αρχαίου συμποσίου, μολονότι εις τους μπουφέδες μου υπάρχει ποικιλία ποτών και φαγητών, που ούτε στον ύπνο τους δεν είδαν οι αρχαίοι…

Κυρία Σμίγλερ: Μα, μαντάμ, οι αρχαίοι ήσαν λιτοδίαιτοι…

Σουσού: Εξ ου και απέθαναν όλοι!!!

Ο καθηγητής των Γαλλικών καταφθάνει στα ανάκτορα της Σουσούς για το μάθημα:

-Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε! Παρλέ βου φρανσαί, μουσιού;

-Παρντόν;

-Παρλέ! Μην εντρέπεσθε κύριε καθηγητή! Δεν ημπορώ να σας παραλάβω και να πλερώνω τα ωραία μου λεπτά και να είσθε κουμπούρας!!! Παρλέ εν πε! Πουρκουά θέλω να ελέγξω τα γαλλικούλια σας αν είναι εκ Παρισίων ή μήπως είναι τίποτις γαλλικούλια που εξεμάθατε από τα γκαρσόνια του Τζι-Μπι και του Ζόναρς… Αλόρ! Κουράζ, πώβρ χομ!

-«Ομ», μαντάμ, γιατί το «ας» δεν προφέρεται…

-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις να έχει προφορά καλύτερη από μένα που έχω εκατομμύρια!!!

2

Η Μαντάμ Σουσού στο δικαστήριο:

Τον εμπατάρισα εγώ καλά τον κύριο Πρόεδρο που δεν ήξευρε να ομιλήσει εις τους πληθυντικούς εις μίαν κυρίαν καθώς πρέπει…

-Σαβουάρ βιρ (!), του λέω, κύριε Πρόεδρε. Ένας κύριος καθώς πρέπει δεν ερωτά ηλικίας κυριών… Γι αυτό και εγώ του έριξα κατακεφαλιά τη μεγάλη φιλία μου με τον …κύριο Άρειο Πάγο (!) και κόντεψε να ξεραθεί!!!

5

Ο γιατρός επισκέπτεται τη Μαντάμ Σουσού στα ανάκτορά της στο Κολωνάκι. Αφού την εξετάζει:

-Ακούστε, μαντάμ, έχετε κοιλιακά.

-Κοιλιακά εγώ; Φαίνεται πως είσθε μαθημένος από τίποτις  γυναικούλες του λαού που έχετε πελάτισσες και που έχουν ασθένειες λαϊκές! Εγώ δεν σας πλερώνω τόσα λεπτά για να μου πείτε πως έχω κοιλιακά, ανόητε!

-Ηρεμήστε, μαντάμ. Μήπως τις τελευταίες μέρες ήπιατε πουθενά νερό μολυσμένο;

-Μολυσμένο και βρόμικο νερό πίνεις εσύ και η οικογένειά σου, βλάξ! Εγώ πίνω νερό μόνο στο Τζι-Μπι!!! Ακούς εκεί να λέει στη βασίλισσα του Κολωνακίου ότι έχει κοιλιακά ωσάν να επρόκειτο περί περί καμιά πλύστρα!!!

Διοργάνωση εκδήλωσης: Μαρία Ψαθά και Λένα Νίτσου (Εκδόσεις Ψαθά)
Υπεύθυνη τύπου: Μαρκέλλα Καζαμία

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2017/12/22 στις 8:50

    “Αλέ εις τας κουζίνας” ! Τι γέλιο!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *