Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων…

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 5 Σεπτεμβρίου 2017

modiano_0

Η ιστορία της στοάς ή αγοράς τροφίμων Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανάπτυξη της πόλης με τον ερχομό των ξεριζωμένων προσφύγων. Με λίγα λόγια, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες και δεν βρήκαν μια συγκροτημένη αγορά τροφίμων… την έφτιαξαν.

Η στοά που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης, χτίστηκε πάνω στην εβραϊκή συναγωγή Ταλμούδ Τορά, που καταστράφηκε με τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και κατασκευάσθηκε από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα της εποχής, Ελί Μοδιάνο. Επρόκειτο για Εβραίο επιστήμονα, που άφησε το στίγμα του σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Ο Μοδιάνο γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 1968. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι, στο Ecole Centrale, και αφού επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων κυρίως εκεί που έγιναν οι μεγάλες καταστροφές από την φωτιά – στον Βαρδάρη, που αποτεφρώθηκε σχεδόν ολοσχερώς και «αναστήθηκε» από το τίποτα σε ρυθμό εκλεκτικισμού και αρτ νουβό. Ήταν γόνος μιας από τις δυνατότερες οικογένειες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που κρατούσε στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζωής της πόλης. Πατέρας του Ελί ήταν ο τραπεζίτης Ιακώβ και παππούς του ο Σαούλ Μοδιάνο, επίσης τραπεζίτης.

modiano1453924639

Η «Αγορά Μοδιάνο ή Στοά Μοδιάνο» χτίστηκε το 1925 και πήρε το όνομα του κατασκευαστή της, ο οποίος μάλιστα διατηρούσε το αρχιτεκτονικό του γραφείο μέσα στη στοά. Πρόκειται για κατασκευή σε σχήμα….

Διαβάστε τη συνέχεια στο  https://www.nikosonline.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-90-%CF%87/

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *