Τιμητική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Δημήτρη Ψαθά: η “Γη του Πόντου” ένωσε προσωπικότητες, μνήμες και ιστορία

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 10 Μαΐου 2017

sath

Συγκίνηση, ομιλίες, απαγγελίες, τραγούδι και κυρίως μνήμες, είχε το τιμητικό αφιέρωμα στον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και λογοτέχνη Δημήτρη Ψαθά που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ  σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ψαθά. Ο Δημήτρης Ψαθάς καταγόταν από την Τένεδο αλλά γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου και  το 1923, σε ηλικία 16 ετών, με τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, την ευθυμογραφία και το θέατρο. Το 1966, γράφει τη Γη του Πόντου, ένα συγκλονιστικό ιστορικό χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, με στοιχεία αυτοβιογραφικά, που αποτελεί το μοναδικό ιστορικό έργο τού Δημήτρη Ψαθά.

1

Στην τιμητική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ, η Βίβλος του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνο Ι. Δεσποτόπουλο, παρουσιάστηκε η Γη του Πόντου, βιβλίο που  ντοκουμέντο από τη ζωή, τους διωγμούς και την αντίσταση του ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του Δημήτρη Ψαθά.

1A..KOKLAS-PSATHA-PAPADOPOULOU-VANDI-NITSOU-AGERIS

Αγαπημένες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έλαβαν μέρος στο αφιέρωμα αυτό. Οι ηθοποιοί Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου Κώστας Κόκλας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάσος Ράμσης αλλά και η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο καθώς και ένα χαιρετισμό του συγγραφέα  ενώ οι ομιλητές Κώστας Γεωργουσόπουλος,  και  Φανή Πετραλιά μίλησαν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ψαθά.

9

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η Δέσποινα Βανδή καθώς για πρώτη φορά συμμετείχε σε παρουσίαση βιβλίου αποδεχόμενη την πρόταση της οικογένειας Ψαθά  να διαβάσει ένα τρυφερό, συγκινητικό απόσπασμα από τις παιδικές αναμνήσεις του  συγγραφέα που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της «Γης του Πόντου» μια που και εκείνη αποτελεί ένα γνήσιο παιδί του Πόντου έχοντας τις ίδιες  ρίζες με τον συγγραφέα. Μίλησε για την αγάπη της για τις ρίζες της, για τον τόπο καταγωγής της τον Πόντο και είπε πως η πρώτη φορά που άκουσε για το βιβλίο αυτό ήταν από το στόμα της πεθεράς της στο χωριό του άντρα της Ντέμη Νικολαϊδη «Πεύκα», στην Αλεξανδούπολη (το μέρος όπου ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε για πρώτη φορά το βιβλίο του «Γη του Πόντου» το 1966 μόλις πρωτοκυκλοφόρησε, στον εκεί «Σύλλογο Ποντίων Αλεξανδρούπολης». Μάλιστα ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του στο χωριό «Πεύκα» σε χρονογράφημά του στα «Νέα» και μιλά για την γνωριμία του με την οικογένεια Νικολαϊδη!

32

Η βραδιά περιλάμβανε και μουσική : Ο ταλαντούχος τραγουδιστής, από τη νεότερη γενιά των Ποντίων καλλιτεχνών, Κώστας Αγέρης (Βραβείο THE VOICE 2016), τραγούδησε ένα αγαπημένο Ποντιακό τραγούδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς, «Την πατρίδα μ΄ έχασα», και το «Για πού το’ βαλες καρδιά μου» (που το αφιέρωσε στη μνήμη του Δημήτρη Ψαθά) και ταξίδεψε το κοινό με την δύναμη της φωνής και της ψυχής του στην χαμένη πατρίδα του συγγραφέα, στην αλησμόνητη Γη του Πόντου, κλείνοντας έτσι με συγκίνηση το αφιέρωμα αυτό.

00000

Στο αφιέρωμα αυτό  εκτός από την εγγονή του συγγραφέα Λένα Νίτσου (εκδότρια των Απάντων του, που διοργάνωσε την εκδήλωση), έδωσαν το παρόν η τ. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ  Μαρία Αντωνιάδου, ο Δημήτρης Γκιώνης (του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ), οι ηθοποιοί Ρίκα Διαλυνά, Μαρία Ιωαννίδου, Μάκης Δελαπόρτας, Κώστας Βενετσάνος, Σπύρος Μπιμπίλας, Σπύρος Θεοδόσης, Τάσος Πυργιέρης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Χρύσα Κλούβα, Κωνσταντίνος Ρόδης,  Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Γεωργία Σιακαβάρα, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Φασιλής, ο κοσμηματοπώλης Αντώνης Βουράκης ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης (Πρόεδρος της Παμποντιακής Δυτικής Ελλάδος) η εγγονή του Μιχάλη Σουγιούλ, Δέσποινα Σουγιούλ και πάρα πολλοί άλλοι.

Δείτε αναλυτικό φωτορεπορτάζ από τη βραδιά:

14

Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Ψαθά, Ρίκα Διαλυνά

8

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μαρία Ψαθά

5A.PAPADOPOULOU-NITSOU

Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λένα Νίτσου

2

Μάκης Δελαπόρτας, Μαρία Ψαθά

6

Δέσποινα Βανδή, Κώστας Γεωργουσόπουλος

6A.PAPADOPOULOU-KOKLAS-PSATHA

Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Κόκλας, Μαρία Ψαθά

15

Ρίκα Διαλυνά, Λένα Νίτσου

6

Μαρία Ιωαννίδου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου

4

Γιώργος Λεονταρίτης

5

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Τάσος Ραμσής

0

Κώστας Βενετσάνος, Μαρία Ψαθά, Ρίκα Διαλυνά, Σπύρος Μπιμπίλας

0000

Φανή Πετραλιά

5

Κώστας Βενετσάνος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου

23

Σπύρος Θεοδόσης, Τάσος Πυργιέρης

17

Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Δήμητρα Μιχαηλίδου

PAP_0225

Ο Ντέμης Νικολαϊδης διαβάζει στο βιβλίο του Ψαθά, Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, το χρονογράφημα Κάποιο έπος, για την επίσκεψη του συγγραφέα στο χωριό Πεύκα της Αλεξανδρούπολης, τόπο καταγωγής του Ντέμη Νικολαϊδη και τη γνωριμία του με την οικογένεια Νικολαϊδη, το 1966.

PAP_0140

Ο Ντέμης Νικολαϊδης με την Δέσποινα Βανδή και την εγγονή του Δημήτρη Ψαθά, Λίζα Νίτσου με την κόρη της Μαρίλη

8A.NITSOU-AGERIS-KOKLAS

Λένα Νίτσου, Κώστας Αγέρης, Κώστας Κόκλας

10A. PSATHA -VOULTEPSI

Μαρία Ψαθά, Σοφία Βούλτεψη

33

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Βασίλης Νάτσιος

4

Μαρία Ιωαννίδου

35

Ρίκα Διαλυνά

2

Δέσποινα Βανδή

3

Δήμητρα Παπαδοπούλου

36

Δήμητρα Μιχαηλίδου, Γεωργία Σιακαβάρα

18

Θεοδώρα Παπαϊωάννου

EWS,

Κωνσταντίνος Φασιλής, Δέσποινα Βανδή

16

Μάκης Δελαπόρτας, Ρίκα Διαλυνά

11

Κώστας Αγέρης

3

Θοδωρής Ανθόπουλος, Βασίλης Νάτσιος, Κωνσταντίνος Ρόδης

PAP_0080

Λένα Νίτσου, Κώστας Γεωργουσόπουλος

11A.VANDI-NITSOU-VOULTEPSI

Δέσποινα Βανδή, Λένα Νίτσου, Σοφία Βούλτεψη

30

Βασίλης Νάτσιος, Χρύσα Κλούβα

9A. VANDI-GEORGOUSOPOULOS

Δέσποινα Βανδή, Κώστας Γεωργουσόπουλος

25

Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Λένα Νίτσου

1

Βασίλης Νάτσιος, Τάσος Πυργιέρης

34

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Ρίκα Διαλυνά

PAP_0919

Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Λένα Νίτσου

9

Family affairs: οι εγγονές του Δημήτρη Ψαθά, Λένα και Λίζα και η δισέγγονή του Μαρίλη

4. AGERIS, NITSOU, MIHAILIDIS, PSATHA

Κώστας Αγέρης, Λένα Νίτσου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μαρία Ψαθά

8

Η Μαρία Ψαθά, υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου Γη του Πόντου

27

Γέλια με τον Κώστα και τον Κωνσταντίνο

24

Δέσποινα Βανδή, Λένα Νίτσου

31

Δέσποινα Στυλιανοπούλου

3A.PSATHA-NIKOLAIDIS-VANDI-NITSOU

Μαρία Ψαθά, Ντέμης Νικολάϊδης, Δέσποινα Βανδή, Λένα Νίτσου

2A.. KOKLAS-PSATHA-VANDI-NITSOU ME GI TOU PONTOU

Κώστας Κόκλας, Μαρία Ψαθά, Δέσποινα Βανδή, Λένα Νίτσου

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *