Το απίστευτο λάθος στη “Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” που κανείς δεν είχε προσέξει

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Μαΐου 2016

daskalajanthamallia

Πώς του ξέφυγε του Φίνου τέτοιο λάθος στην ταινία Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, είναι άξιον απορίας. Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν τόσο τελειομανής, που δεν άφηνε τίποτα στην τύχη μέχρι να βγει η κάθε ταινία στις αίθουσες. Ακόμα κι έτοιμη να ήταν για να βγει στη μεγάλη οθόνη, αν κάτι δεν του άρεσε ή υπήρχε κάποιο λάθος, δεν δίσταζε να την ξαναγυρίσει πάλι από την αρχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα Το κλωτσοσκούφι (αρχικά η ταινία γυρίστηκε με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Νικολινάκο αλλά επειδή δεν άρεσε στον Φίνο τελικά επελέγη ο Αλέκος Αλεξανδράκης) και Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (όπου ένα τζιτζίκι ακούγεται στις σκηνές στα Τρίκαλα, και ξαναστέλνει συνεργείο και ηθοποιούς να τις ξαναγυρίσουν)

photo12

Μικρολαθάκια -κυρίως τεχνικά, το πιο συνηθισμένο ένα μικρόφωνο που μπαίνει μέσα στο πλάνο- υπάρχουν σε πολλές ταινίες, και της Φίνος Φιλμ και άλλων εταιριών. Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, γυρίζεται το 1969, στην Μακρινίτσα, στο Πήλιο, με σκηνοθέτη τον Ντίνο Δημόπουλο. Πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Μαζί τους οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Παντελής Ζερβός, Νότης Περγιάλης, Φοίβος Ταξιάρχης, Γιάννης Τότσικας και ο Σπύρος Καλογήρου που το όνομά του δεν υπάρχει στους τίτλους (αλλά η παράλειψη αυτή, δεν είναι το λάθος που θέλω να επισημάνω). Σκηνοθέτης ο Ντίνος Δημόπουλος και σενάριο ο Λάκης Μιχαηλίδης και η Ανθή Δημοπούλου.

photo4

Η ταινία σπάει ταμεία στην πρώτη της προβολή -739.001 εισιτήρια- πρώτη θέση στον πίνακα εισπράξεων της σεζόν και τρίτη θέση στις πιο εμπορικές ταινίες, μετά την Υπολοχαγό Νατάσα και την Αρχόντισσα και τον αλήτη. Από το 1969 έχουν περάσει 47 χρόνια, την έχουν δει άπειροι σινεφίλ, έχει προβληθεί από την τηλεόραση κατά κόρον και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Πόσοι όμως έχουν προσέξει το απίστευτο λάθος, μόλις πέφτουν οι τίτλοι της ταινίας;

Desktop6

Η ταινία αρχίζει, το σήμα της Φίνος Φιλμ κάνει την εμφάνισή τους και αμέσως μετά οι τίτλοι: Η Φίνος Φιλμ παρουσιάζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαπαμιχαήλ. Το΄χουμε δει και ξαναδεί, όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσέξει ότι υπάρχει μία παραπάνω συλλαβή στον Παπαμιχαήλ και έχει γραφτεί ως Πα – πα- πα- μιχαηλ (δείτε το και στη φωτό επάνω)

Μ-1

Αναρωτιέμαι πώς δεν το΄δε ο Φίνος τότε, που τα ψείριζε όλα, πώς δεν το΄δαν οι τεχνικοί και το επιτελείο της Φίνος Φιλμ να το διορθώσουν; Είναι το όνομα του πρωταγωνιστή κι όχι κάποιου β’ ρόλου, που συχνά υπήρχαν λάθη στα ονόματά τους σε ταινίες. Το αποτέλεσμα είναι να μείνει στους τίτλους και σήμερα σας το αποκαλύπτουμε. Την επόμενη φορά που θα δείτε την ταινία, σίγουρα θα το προσέξετε.

Ι-3

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Dim

    2016/05/12 στις 14:19

    Απίστευτο!!! Όντως, είχε περάσει …απαρατήρητο!!!
    Εξαιρετικές ταινίες πάντως και μια Αλίκη…υπέροχη, όπως και πολλοί βέβαια εκείνης της χρυσής κινηματογραφικής εποχής.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *