Φορολογικές δηλώσεις: τεκμήρια και πώς να τα αποφύγετε

Από την/τον Μαριάννα Νίκα | 4 Απριλίου 2017

09

Πλησιάζει σιγά σιγά η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι είναι οι φόροι που προκύπτουν από τα τεκμήρια. Με τον όρο τεκμήριο εννοούμε μία μέθοδο βάσει της οποίας μπορεί να καθοριστεί ένα άλλο εισόδημα σε σχέση με το δηλωθέν και να φορολογηθεί ο φορολογούμενος με το ποσό αυτό.

Το κράτος ελέγχει το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα και ταυτόχρονα τα έξοδα που έκανε σε σχέση με ακίνητα, αυτοκίνητα, δάνεια κλπ , και εάν το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό , τότε φορολογείται για αυτό.  Το ποσό αυτό που προκύπτει εξωπραγματικά ονομάζεται τεκμαρτό εισόδημα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου αθροίζοντας τα εξής:

 • Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
 • Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο για τις κατοικίες  υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της,
 • Τα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Το τεκμήριο αυτοκινήτων ορίζεται με βάσει τα κυβικά και το έτος ά κυκλοφορίας
 • Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.
 • Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
 • Τα σκάφη αναψυχής, τα ανεμόπτερα, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
 • Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θεωρούνται οι δαπάνες του φορολογούμενου για την αποπεράτωση οικοδομών, την αγορά  ακινήτων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών ή πλοίων αναψυχής, – την αγορά κινητών αντικειμένων καθαρής αξίας άνω των 8.130 ευρώ ή 10.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ (έργων τέχνης, κοσμημάτων,  κ.λπ.) – την αγορά ή τη σύσταση επιχειρήσεων, – τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών – τη χορήγηση δανείων – δωρεές χρηματικών ποσών.Τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται:
 • Σε κατοίκους εξωτερικού σε κατοικία (κύρια και δευτερεύουσα ) καθώς και σε κυριότητα αυτοκινήτων
 • Για κάθε επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ αναπήρου, το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.
 • Σε περίπτωσης αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 67%.
 • Για συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, εφαρμόζονται ποσά τεκμηρίων διαβίωσης μειωμένα κατά ποσοστό 30%.

07

Πώς να αποφύγετε το φόρο λόγο τεκμηρίων

Στην περίπτωση που σε μία χρήση το άθροισμα των παραπάνω είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό   εισόδημα , o φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει  επιπλέον  φόρο για την διαφορά που προκύπτει μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος  .Γι αυτό το λόγο ο φορολογούμενος θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει την διαφορά αυτή. Αυτό μπορεί να συμβεί με την  «ανάλωση κεφαλαίου» . Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιήσει εισοδήματα από προηγούμενα έτη για το οποίο έχει φορολογηθεί  και  του  «περισσεύουν».

Λαμβάνει  υπόψιν του  όλα τα εισοδήματα που μπορεί να είχε (από μισθούς , ενοίκια , πωλήσεις ακινήτων κλπ)και αφαιρώντας  τα τεκμήρια και τα ποσά που δαπανήθηκαν (τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ  καθώς και αγορές αυτών , έξοδα δανείων κλπ ) το ποσό που περισσεύει μπορεί να το  χρησιμοποιήσετε  για την κάλυψη της διαφοράς αυτής. Αυτό γίνεται για κάθε χρήση ξεχωριστά και από το συνολικό ποσό που θα περισσέψει χρησιμοποιεί το ποσό που χρειάζεται. Μπορεί  να ανατρέξει ακόμα και 10 , 20 , 30 χρόνια πίσω στις φορολογικές του  δηλώσεις  .

Καλό θα ήταν πριν προβείτε σε  απόκτηση οποιοδήποτε περιουσιακού  στοιχείου να συμβουλεύεστε τον λογιστή – φοροτεχνικό σας.

Savings

Μαριάννα Νίκα

Μαριάννα Νίκα

Μεγάλωσα έχοντας μία ιδιαίτερη σχέση με τους αριθμούς - από παιδί θεωρούσα πως σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση… αρκεί να την ψάξεις. Στο λύκειο αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ με τα οικονομικά. Μεγαλώνοντας όμως, μου άρεσε να μεταφέρω την γνώση μου σε άλλους και να βελτιώνομαι καθημερινά. Έτσι ξεκίνησα να διδάσκω σε αρκετά μικρή ηλικία. Η σχέση μου με την εκπαίδευση διήρκησε δέκα έτη. Ταυτόχρονα δημιούργησα την εταιρία TAXeasy που ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Μετά από αρκετά χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε μία εποχή που όλα άλλαζαν ένοιωσα την ανάγκη για δική μου εξέλιξη . Γι αυτό και παρακολούθησα Μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα την Λογιστική και Χρηματοοικονομικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *