Χρύσανθος & Δαρεία: οι αγιασμένοι σύζυγοι που θάφτηκαν ζωντανοί για την πίστη τους

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 19 Μαρτίου 2018

AgioiChrysanthosDareia01

Ίσως δεν είναι από τους πιο  γνωστούς μάρτυρες, αν και το όνομα Χρύσανθος και Χρυσάνθη δεν είναι σπάνιο, όμως ο βίος τους είναι συγκλονιστικός και το τέλος τους δεν γίνεται να σας αφήσει αδιάφορους. Οι Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία, οι αγιασμένοι σύζυγοι όπως λέγονται, είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ακλόνητης χριστιανικής πίστης με τραγικό τέλος. Ο Χρύσανθος ήταν γιος επιφανούς ειδωλολάτρη της Αλεξάνδρειας. Κάποιος ορθόδοξος επίσκοπος τον κατήχησε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε χριστιανός. Όταν το έμαθε ο πατέρας του, προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά δεν το κατάφερε. Σκέφτηκε τότε να τον παντρέψει με την Δαρεία, μια Αθηναία ειδωλολάτρισσα. Ο Χρύσανθος όμως κατάφερε να πείσει την Δαρεία ότι η πραγματική πίστη είναι ο χριστιανισμός, πίστεψε κι εκείνη στον Χριστό και συμφώνησαν να μείνουν σύζυγοι μεν, αλλά παρθένοι μέχρι το θάνατό τους.

19. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ & ΔΑΡΕΙΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ (1)

Στη συνέχεια, ο Χρύσανθος και η Δαρεία επιδόθηκαν με θαυμαστό ζήλο στη διάδοση του χριστιανισμού. Τότε τους κατήγγειλαν στον ύπαρχο Κελερίνο, ο οποίος τους παρέδωσε στον  Κλαύδιο. Το μαρτύριο άρχισε. Αλλά η καρτερία,  πίστη και η επιμονή των μαρτύρων εξέπληξε τον Κλαύδιο, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ιλαρία και τα παιδιά τους, Ιάσονα και Μαύρο, πίστεψαν στον Χριστό (θανατώθηκαν όλοι μαζί από τον ύπαρχο)
Τραγικό τέλος βρήκαν ο Άγιος Χρύσανθος και η Αγία Δαρεία, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια, θάφτηκαν ζωντανοί. Η μνήμη τους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαρτίου.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *