Όταν η Dalida τραγούδησε “Τα παιδιά του Πειραιά”

Από την/τον Γιώργος Παυριανός | 4 Απριλίου 2017
dalida-3
Η Dalida ήρθε στην Ελλάδα το 1977, για να πάρει μέρος σε τηλεοπτικό αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την εκπομπή του “Μουσική βραδιά“. Εκείνη την εποχή, για να έρθει ξένος καλλιτέχνης στην Ελλάδα, η εταιρεία του πλήρωνε το ξενοδοχείο, η Ολυμπιακή έδινε τα εισιτήρια και η ΕΡΤ έβαζε το στούντιο και τα μηχανήματα. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται πως η Dalida από κοντά ήταν όμορφη, ζεστή και χωρίς έπαρση, αλλά πάντα με μια μελαγχολία στο βλέμμα. Ήταν άψογη επαγγελματίας, το μόνο που ζήτησε είναι να μην γίνουν τα γυρίσματα το πρωί.

Σκηνοθέτης της εκπομπής ήταν ο Μιχάλης Παπανικολάου και το σκηνικό του Τάσου Ζωγράφου, στο στούντιο 3 στην Αγία Παρασκευή, το βλέπουμε  σήμερα και μας θυμίζει ντεκόρ του Mama mia. Εκεί, τις ατέλειωτες ώρες των γυρισμάτων η Dalida τραγούδησε τα καινούργια της τραγούδια.”Ήταν πολύ συγκεντρωμένη και εργατική, ούτε μια στιγμή δεν διαμαρτυρήθηκε” θυμάται τώρα ο Παπαστεφάνου. Η μουσική στα τραγούδια ήταν playback, εκτός από ένα, “Τα παιδιά του Πειραιά”, που το είπε a capella, αφού πρώτα έμαθε τα λόγια.

“Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της εκπομπής”, μου λέει η κιβωτός της μνήμης του τραγουδιού, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, “βγήκαμε για φαγητό μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη. Η Dalida μίλησε ελάχιστα. Ήταν όλο το βράδυ θλιμμένη και μελαγχολική. Τι άτυχο κορίτσι! Πέντε ανθρώπους αγάπησε στη ζωή της και οι πέντε αυτοκτόνησαν! Στο τέλος αυτοκτόνησε κι αυτή.”

Δείτε εδώ, αποσπάσματα από αυτή την εκπομπή με την Dalida στην ΕΡΤ.

Γιώργος Παυριανός

Γιώργος Παυριανός

Βαρέθηκα το μέσα... αποφάσισα να βγαίνω μέσα στην παύρη νύχτα, να βλέπω λίγη κίνηση του δρόμου, να συναντάω ανθρώπους, να φεύγει λίγο το μυαλό... ότι βλέπω, ότι σκέφτομαι, ότι μου αρέσει, θα το γράφω το βράδυ και κάθε βράδυ στην cosmopoliti... εκεί μπορείτε να ακούτε "το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, τραγούδια σε αποκλειστική πρώτη μετάδοση, παρουσιάσεις βιβλίων και παραστάσεων... ευχαριστώ Χριστίνα Πολίτη, που με έβγαλες από το σπίτι και με έκανες cosmopoliti!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *