Όχι άλλη εγκατάλειψη κι εξαθλίωση για το Πεδίο του Άρεως

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 26 Σεπτεμβρίου 2017

21752089_1378393368944309_448743394273360438_n

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας. Το άλσος του Πεδίου του Άρεως σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του 21.

Το 2010 παραδόθηκε έργο ανάπλασης που στοίχησε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους. Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τμ ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τμ μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τμ γρανιτοκυβόλιθοι. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά σε βασικά έργα υποδομής, όπως τα χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Παράλληλα ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του χώρου.

Δυστυχώς, η κατάσταση στο πάρκο μετά την ακριβή ανάπλαση επιδεινώθηκε σοβαρά, καθώς σταδιακά μετακόμισαν σε αυτό τα στέκια εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονταν παλαιότερα στην Ομόνοια και την οδό Τοσίτσα. Γεμίζει σκουπίδια, ενώ παγκάκια, φωτισμός, βρύσες και άλλα στοιχεία του πάρκου καταστρέφονται. Κατά καιρούς γίνονται από διάφορες αρχές αποσπασματικές προσπάθειες καθαρισμού και αναμόρφωσης. Οι γύρω κάτοικοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση.

Σε όλο αυτό, προστέθηκε και η πορνεία με μικρά παιδιά προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που έκανε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το Safe Passage και το Praksis να ασχοληθούν με το θέμα, ώστε να βρεθούν λύσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε μέσα από τη σελίδα στο Facebook Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως, πορεία διαμαρτυρίας και φωτισμός του Πάρκου.

Δείτε την ανακοίνωση:

Περίοικοι και φίλοι του Πεδίου του Άρεως φωτίζουμε το Πάρκο με φακούς, κινητά και φαναράκια. Διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφορία της Περιφέρειας Αττικής. Διεκδικούμε πράσινο, καθαρό, λειτουργικό, φιλόξενο και ασφαλές Πεδίο του Άρεως. Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 ώρα 7 το βράδυ. Σημείο συνάντησης: Άγαλμα της Αθηνάς.

Με φακούς, κινητά τηλέφωνα και φαναράκια θα Φωτίσουμε το Πεδίο του Άρεως! Μια ειρηνική βόλτα που σκοπό έχει να δείξει ότι νοιαζόμαστε για το χώρο και δεν είμαστε διατεθειμένοι πλέον να τον χαρίσουμε στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση. Βγαίνουμε από την αφάνεια και την απραξία και ως ενεργοί πολίτες, περιφέρουμε την απαίτησή μας για ένα Πάρκο πράσινο, καθαρό, λειτουργικό, φιλόξενο, ασφαλές για όλους.

Καλούμε όποιον θέλει να απολαμβάνει το πράσινο στο Πεδίο του Άρεως, όποιον θέλει να πηγαίνει τα παιδιά του στο Πάρκο, όποιον θέλει να τρέχει και να αθλείται στο Πεδίο του Άρεως, όποιον αγάπησε κάποτε τον χώρο, όποιον δημιούργησε αναμνήσεις στα δρομάκια του Πάρκου, όποιον πιστεύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει στους πολίτες της σωστούς δημόσιους χώρους… να ενώσει το… φως του μαζί με τα δικά μας.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 19:00 στο Άγαλμα της Αθηνάς «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως».

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *