10 + 1 ερωτήσεις στην Κυριακούλα Δερεκενάρη

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 11 Ιανουαρίου 2018

Κουλα

Κρατά ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ με αποτέλεσμα να προβάλλεται το έργο και η προσφορά της και όχι η ίδια. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΄΄Άλμα ζωής’’ του Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την προεδρία. Η άοκνη και αφοσιωμένη πιστά και με όλες τις δυνάμεις της στο έργο που επιτελεί, Κούλα Δερεκενάρη, είναι ένας ‘’ανοιχτός’’ άνθρωπος στις κοινωνικές της συναναστροφές. Ξεχωρίζει για το αίσθημα δικαίου και τη δοτικότητα της. Απεχθάνεται το ψέμα και το δήθεν και στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να πηγαίνει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Της αρέσει να αφιερώνει πολύ χρόνο στην οικογένεια της και να περνά όμορφες στιγμές μαζί της. Στυλοβάτης σε όλες τις προσπάθειες της είναι ο αγαπημένος της σύζυγος ! Με την ευγένεια που την διακρίνει απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

sail for pink

– Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του μαστού ‘’ Άλμα Ζωής’’ μίλησε μου για το έργο σας.

Πριν από 10 χρόνια μαζευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα 20 άγνωστων μεταξύ μας γυναικών, με κάτι όμως κοινό που μας ένωσε και ακόμα μας ενώνει: το βίωμα του καρκίνου του μαστού αλλά και μια κοινή επιθυμία και ένα δυνατό όραμα να μην αφήσουμε καμία γυναίκα που νοσεί από εδώ και πέρα μόνη στον αγώνα της. Με τη βοήθεια της έδρας του Πανελληνίου Συλλόγου Άλμα Ζωής, ιδρύσαμε το Σύλλογο στη Θεσσαλονίκη και το ταξίδι της ομάδας μας ξεκίνησε. Στην πορεία της διαδρομής αυτής η ομάδα αυτή μεγάλωσε, σε συγκινητικές δεκάδες, εκατοντάδες και σχεδόν χιλιάδες μελών που δυνάμωσαν τη φωνή και την παρουσία μας. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που η ασθένεια φέρνει, σταθήκαμε συλλογικά με όλη μας την ψυχή και την αγάπη στη στήριξη γυναικών που νοσούν, εκπαιδευτήκαμε για το σκοπό μας και δε μείναμε μόνο εκεί. Υπερήφανες για την προσπάθειά μας, μετράμε σημαντικούς αριθμούς ασθενών που στηρίχθηκαν, ενημερώθηκαν αλλά και εντάχθηκαν στην ομάδα μας αλλά και παράλληλα συγκινητικές στιγμές δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με ευγνωμοσύνη για την αποδοχή, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη όλων αυτών που βρέθηκαν κοντά μας, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο κύκλο και προχωράμε στον επόμενο με ένα όραμα. Κάθε γυναίκα που θα νοσήσει να έχει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης για όλα τα θέματα που την αφορούν και οποιαδήποτε γυναίκα να είναι πλήρως ενημερωμένη για τον καρκίνο του μαστού και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης με στόχο την πρόληψη.

 1)    Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…

Αγάπη, επαφή, όνειρα, ελπίδα, νόημα

2)     Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;

Πρώτη προτεραιότητα είναι η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που αγαπώ. Δεν ξεχνώ παράλληλα τον εαυτό μου και θεωρώ μεγάλη επένδυση ό,τι έχει να κάνει με την ανάταση της ψυχής μου.

3)    Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;

Το να αφήνω το άγχος και μερικές φορές την ανάγκη μου για δράση να ξεφύγουν από τα όρια που έχω. Έχοντας βιώσει πολλών ειδών εμπειρίες στη ζωή μου – άλλες εύκολες, άλλες σκληρές – αντιλαμβάνομαι ότι η ζωή είναι όμορφα φτιαγμένη από μόνη της και πρέπει να το θυμόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

4)    Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;

Αυτό που θα έλεγα ότι δε μου αρέσει είναι πολλές φορές η ταχύτητα που συνηθίζουμε να έχουμε σήμερα. Η συνήθεια του να προσπερνάμε σπουδαία πράγματα, γεγονότα, ανθρώπους, στιγμές και να χάνουμε πολλές φορές το νόημα και την ουσία της ανθρωπιάς αλλά και του εαυτού μας.

5)    Ποια είναι  η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Νομίζω το να ακούω. Η δουλειά μου είναι να διδάσκω. Ξέρω όμως το πόσο με βοηθά και το να ακούω, να εισπράττω και να αντιλαμβάνομαι όσο το δυνατόν αυτά που υπάρχουν γύρω μου σε κάθε επίπεδο.

6)    Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;

Την αποτελεσματικότητα. Εννοείται ότι την αγαπώ όπως και όλοι μας, θεωρώ όμως ότι υπάρχει μεγάλη μαγεία και στη διαδρομή της κάθε προσπάθειας και της κάθε διαδικασίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

7)   Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;

Περνάω χρόνο με το σύζυγό μου, με φίλους αλλά και με τον εαυτό μου. Ο «ποιοτικός χρόνος» νομίζω για μένα είναι ακριβώς αυτό το όμορφο μοίρασμα στιγμών με σημαντικά πρόσωπα.

 lproz (1)

8)   Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;

Ειλικρινά τίποτα. Η Θεσσαλονίκη μας όπως και πολλές πόλεις, είναι αρκετά ταλαιπωρημένη από τις αλλαγές της κρίσης και παρόλα αυτά νιώθουμε πολύ κοντά μας στο Σύλλογο όλο τον κόσμο της. Επιλέγω να κάνω και εγώ ότι μπορώ πιστεύοντας και ελπίζοντας για το καλύτερο αυτής της πόλης.

9)    Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

Το σήμερα είναι πιο ζωντανό απ’ το αύριο και το χθες. Για να είμαι ζωντανή και να το νιώθω, πρέπει να είμαι εδώ στο τώρα.

10)  Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη

  1. Η αγάπη
  2. Η οικογένεια
  3. Η προσφορά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Π. Μελά 38, 546 22, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310 285181, Fax: 2310 285183

E-mail: breastcathes@gmail.com

www.almazoisthes.gr

sail for pink

 

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *