14 πράγματα που πρέπει να ξέρει η κόρη σας μέχρι την εφηβεία

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 4 Ιανουαρίου 2018

 

Family at sunset

Για όλα τα πράγματα χρειάζεται πτυχίο ή δίπλωμα, εκτός από το να φέρεις παιδιά στον κόσμο και να τα μεγαλώσεις. Δύσκολο έργο, δεν υπάρχει ένας οδηγός συμβουλών ή μεθόδων για να αναθρέψεις όσο καλύτερα γίνεται το παιδί σου. Το βασικότερο όλων είναι η αγάπη. Από εκεί και μετά, διαβάστε όσα θα πρέπει να ξέρουν οι κόρες σας, μέχρι να μπουν στην εφηβεία.

1. Ντύνονται σαν πριγκίπισες αλλά δεν χρειάζονται ήρωες για να τις σώσουν. Η μικρή μας Χιονάτη, Ποκαχόντας ή Μπάρμπι, καλό είναι να εξοικειωθεί και με πραγματικές ηρωίδες όπως η Μπουμπουλίνα, η Ζαν ντΑρκ, και το κοριτσάκι που επιβίωσε στο μακρύ ταξίδι από τον πόλεμο.

2. Το δημιουργικό παιχνίδι είναι βασικό εργαλείο μάθησης και κατανόησης του πώς δουλεύει ο κόσμος. Η καλλιτεχνική φύση επιλύει τα προβλήματα με διαφορετικό τρόπο από το πρακτικό μυαλό και το παιδί, αγόρι ή κορίτσι, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να εκφράσει τις τάσεις του . Προσκαλέστε τις κόρες σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος, τύπου παίζω και μαθαίνω

3. Η αξία του χρήματος είναι σημαντική γνώση για ένα κορίτσι που μεγαλώνει, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Δώστε της ένα κομπιουτεράκι για να αθροίζει τις τιμές των ψώνιων στο σούπερ-μάρκετ. Η αποταμίευση είναι καλή όπως επίσης και το μοίρασμα, του χώρου, των παιχνιδιών, της αγάπης.

4. Οι πολεμικές τέχνες είναι ιδανικός τρόπος για οποιοδήποτε παιδί ώστε να μάθει να ελέγχει την κίνηση, το περιβάλλον και τη δύναμη του και να μπορεί να αμυνθεί σε κάθε κίνδυνο από κακόβουλα άτομα ή επιθετικά ζώα. Διδάξτε της τι είναι επιτρεπτό και τι όχι σε σχέση με χειρονομίες, αγγίγματα και λεκτική βία. Τη δύναμη της φωνής. Την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και ακόμη και τον τρόπο κλήσης της αστυνομίας.

picture-of-shirley-maclaine-and-debra-winger-in-terms-of-endearment-large-picture-movies-f9d5629ae22517d49062c8fdf3e19eb7-large-1675156

 

5. Πειθαρχία. Μην πέφτετε θύματα της έμφυτης γοητείας τους,  όταν αυτό αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, όπως τα μαθήματα ή μια δουλειά που ανέλαβαν να κάνουν. Επιβραβεύστε με ήπιο τρόπο, άλλωστε οι υποχρεώσεις δεν αλλάζουν, με παιχνίδι ή ό,τι άλλο την ευχαριστεί. Πάνω απ’ όλα, δώστε εσείς το παράδειγμα, εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις που της δίνετε.

6. Ανάληψη ευθυνών. Το ψέμα είναι συνηθισμένος και σχεδόν αυτόματος μηχανισμός όταν οποιοσδήποτε άνθρωπος απειλείται από τα αποτελέσματα των πράξεων του. Απέναντι στους γονείς του, το παιδί θα πρέπει να μάθει τα οφέλη της εμπιστοσύνης: πιο ήπιες συνέπειες του λάθους, έλεγχος των αιτιών και αποτελεσμάτων ενός μικρο-ατυχήματος. Υπογραμμίστε της ότι οποιοδήποτε λάθος θα ξεχαστεί μετά από καιρό αλλά και ποιες  επιπτώσεις θα έχει.

7. Η οργάνωση του διαθέσιμου χρόνου ώστε να ολοκληρώνεται το διάβασμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες με τρόπο που να μην εξαντλεί το παιδί, διευκολύνεται με τη δημιουργία ενός εβδομαδιαίου προγράμματος από την ίδια, στην αρχή με τη βοήθεια σας. Αποφύγετε την εργασιομανία, η αναψυχή είναι σημαντικός παράγοντας ψυχικής ισορροπίας.

 

8. Υγιείς επιλογές στη διατροφή, στην άσκηση και στη συμπεριφορά μαθαίνονται από μικρή ηλικία. Εξηγήστε τα οφέλη. Επιλέξτε φυσικές δραστηριότητες μαζί της, όπως το περπάτημα σε ένα πάρκο και βάλτε στόχους εύκολα μετρήσιμους.

9. Όταν θα μεγαλώσει το κοριτσάκι σας θα γίνει μια γυναίκα ευτυχισμένη ή όχι; Με συνείδηση του σώματος της και των ιδιομορφιών του, των προτερημάτων του ή θα πασχίζει με δίαιτες ή ψυχολογικά κόμπλεξ; Από εσάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την ηλικία της να την διδάξετε την αποδοχή του εαυτού αλλά και τον έλεγχο των επιθυμιών.

Father Teaching Daughter to Swim

10. Ανεξαρτησία. Δείξτε τους πώς να το κάνουν και αφήστε τις να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μόνες τους. Όμως, επιτρέψτε τους το περιθώριο να ζητήσουν τη βοήθεια σας όταν αυτές το επιθυμούν – όχι πριν. Το να κάνετε τα πάντα γι’ αυτές, δεν τις βοηθάει να γίνουν αυτοδύναμες όταν θα μεγαλώσουν και θα πρέπει να φωνάξουν “έναν άντρα” να τις βοηθήσει.

11. Σεβασμός για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε την ευκαιρία να τους δώσετε. Μέσω της κοινωνικοποίησης σε πολλά επίπεδα, σχολείο, οικογένεια θα αποκτήσουν συνείδηση του ποιες είναι και τι θέλουν από τη ζωή. Δώστε τους εμπειρίες, αν είναι δυνατόν ταξιδέψτε μαζί της σε άλλες χώρες, παίξτε, αφήστε τις να κάτσουν αν θέλουν μόνες τους σε ένα δωμάτιο. Η έκθεση της κόρης σας σε διαφορετικές γνώμες για το ίδιο πράγμα, σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής, σε διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, θα διευρύνει τις επιλογές της. Όταν αποφασίσει πώς θέλει να είναι, σεβαστείτε τη γνώμη της όπως αργότερα, όταν θα είστε στην τρίτη ηλικία, θα θέλετε να σας σέβεται και αυτή. Η συμπεριφορά σας είναι βασικό μοντέλο γι’ αυτήν, γι’ αυτό να έχετε συγχώρεση για τους άλλους, να είστε ανοιχτοί και φιλικοί και να μην ξεχνάτε να σέβεστε το περιβάλλον και τους χώρους όπου βρίσκεστε.

12. Γιατί τα παιδιά συνήθως μισούν το σχολείο; Γιατί φοβούνται την αποτυχία. Δείξτε στην κόρη σας από νωρίς ότι δεν υπάρχει αποτυχία, όλα είναι ευκαιρίες για να μάθουν κάτι. Αστειευτείτε με τις δικές σας γκάφες! Αν ένα μάθημα είναι πολύ μεγάλο ή δύσκολο γι’ αυτές, επιμερίστε το βάρος με διαλείμματα, αποφορτίστε με παιχνίδι ή αστεία και συνεχίστε. Και τέλος αποδεχτείτε ότι το κοριτσάκι σας μπορεί να έχει προτιμήσεις, διαφορετικές κλίσεις, ακόμη και πολλές μαζί.

 

13. Σιγουρευτείτε ότι εσείς είστε αυτός ή αυτή που το παιδί θα μιλήσει όταν πραγματικά το έχει ανάγκη και όχι κάποιος άλλος. Πρέπει να νοιώσουν ότι η αγάπη σας είναι η μοναδική ανυστερόβουλη, αγνή για αυτές και να ξέρουν ότι θα βρουν κατανόηση. Στη διάρκεια της εφηβείας πολλά νεαρά άτομα πέφτουν σε κατάθλιψη, αποτραβιούνται και αισθάνονται απέραντη υπαρξιακή μοναξιά γιατί δεν έχουν κάποιον με τον οποίο μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά.

14. Τέλος, θα καταλάβετε ότι έχετε κάνει καλή δουλειά ως γονιός όταν παρατηρήσετε ότι η αγαπημένη σας κόρη αρχίσει να διδάσκει η ίδια σε άλλους και σε σας μαθήματα ζωής, σύμφωνα με τις αρχές που έχετε ενσταλλάξει μέσα της. Η συμπόνοια για τον άλλον, το θάρρος και η θετική αυτοεκτίμηση είναι πράγματα που θα είστε περήφανοι που της τα μάθατε με το παράδειγμα σας.

Silhouette of father and daughter walking

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *