1967: η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο… και τη μουσική

Από την/τον Χρήστος Χατζής | 30 Ιουλίου 2017

19840481_10207700447269141_741058591_o

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Το έτος 1967, πριν 50 χρόνια, συντάραξε όλο τον κόσμο με τα γεγονότα και τη μουσική του. Τόνοι βιβλίων και κάθε είδους δημοσιευμάτων έχουν γραφτεί και θα συνεχίσουν να γράφονται για την εποχή που όλα γύρισαν ανάποδα και ο πλανήτης προσπάθησε να αλλάξει τροχιά κινούμενος σε μία πιο ανθρώπινη κατεύθυνση. Το θέμα μας είναι η μουσική η οποία ξαναγεννήθηκε μέσα από αυτά τα σημαδιακά γεγονότα, πολιτικά, κοινωνικά, πολεμικά ακόμα και θρησκευτικά. Για να μπούμε στο κλίμα της μουσικής πρέπει πρώτα να κάνουμε μία ιστορική αναδρομή σε αυτά τα γεγονότα ώστε να καταλάβουμε πώς η μουσική την κατέγραψε αλλάζοντας μια για πάντα τη ροή της σύγχρονης τέχνης. Τα σημαντικότερα Ελληνικά και διεθνή ιστορικά γεγονότα λοιπόν είχαν ως εξής:

assets_LARGE_t_420_9209569

Ιανουάριος: Η προσωρινή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Ρ.Ε. Ο Άλμπερτ Ντε Σάλβο, ο “στραγγαλιστής της Βοστώνης”, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για πολυάριθμα εγκλήματα. Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους Απόλλων 1

Μάρτιος: Δύο βόμβες μικρής ισχύος εκρήγνυνται στο κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Σταδίου και Μετσόβου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άτομα αλλά και να προκληθεί μεγάλη πολιτική αναταραχή. Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.

Απρίλιος: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στη Νέα Υόρκη το λόγο του “Πέρα από το Βιετνάμ”. Βίαιες συμπλοκές μεταξύ φοιτητών μελών της ΕΦΕΕ και συναδέλφων τους προσκείμενων στην Ε.Ρ.Ε. σημειώνονται στα προπύλαια του πανεπιστημίου, ενώ αναφέρεται πως επικεφαλής των “εθνικοφρόνων” φοιτητών είναι “γνωστός πυγμάχος”. Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο Boeing 737. 21η Απριλίου. Χούντα των Συνταγματαρχών: λίγες μέρες πριν τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ηγείται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς που θα διαρκέσει επτά χρόνια. Ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ σκοτώνεται στο Σογιούζ 1 όταν το αλεξίπτωτό του αποτυγχάνει να ανοίξει. Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

Μάιος: 9 νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι από καταστροφικό σεισμό που πλήττει την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με πρωτοβουλία στελεχών της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε. ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο Νέα Ελλάδα. Λίγο αργότερα, ιδρύεται η Δημοκρατική Άμυνα (Σάκης Καράγιωργας, Κωνσταντίνος Σημίτης, Νίκος Κωνσταντόπουλος κ.α.), με κεντροαριστερό προσανατολισμό και ακολουθούν οι Δημοκρατικοί Σύνδεσμοι (Αντώνης Λιβάνης, Απόστολος Κακλαμάνης, Λευτέρης Βερυβάκης κ.α.) από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΝ που πρόσκεινται στον Ανδρέα Παπανδρέου. Πόλεμος των Έξι Ημερών: ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ ζητάει την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Αίγυπτο.

mikis_theodorakis_fabrik_070004

Ιούνιος:  Με διαταγή του αρχηγού του Γ.Ε.Σ “απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (…) τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών“. Οι παραβάτες απειλούνται με έκτακτα Στρατοδικεία. Αρχίζει ο Πόλεμος των 6 ημερών: το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών  τελειώνει: το Ισραήλ και η Συρία συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός.  Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους. Ο Αμερικανός  πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προτείνει τον Θέργκουντ Μάρσαλ για να γίνει ο πρώτος μαύρος δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας  ανακοινώνει την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Ο πρώην αντιπρόεδρος (και μετέπειτα πρόεδρος) των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον  προσφέρει χείρα υποστήριξης στη χούντα των Συνταγματαρχών, δηλώνοντας ότι κατά τη γνώμη του “υπήρχον σοβαροί λόγοι δια την ανάληψιν κάποιας δράσεως” από το στρατό. Ο Νίξον επισκέπτεται την Αθήνα και έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον πρωθυπουργό και μέλη της χούντας.

Ιούλιος: Συνθήκη Συγχώνευσης: συγχωνεύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Η εξέδρα του αεροδρομίου υποχωρεί λόγω συνωστισμού τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες ο θλιβερός απολογισμός.

Αύγουστος: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης  ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνο εφόσον υπογράψουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

Οκτώβριος: Συλλαμβάνονται στη Βολιβία ο ηγέτης των ανταρτών Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και οι άντρες του. Το σοβιετικό σκάφος Βενέρα 4 φτάνει στην Αφροδίτη και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετρά την ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη.

Νοέμβριος: 49 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των επιζώντων είναι και ο Ρόμπιν Γκιμπ των Bee Gees.

Δεκέμβριος:  Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των “αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων”. Στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, μία ομάδα μεταμόσχευσης με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο. Κατάσχονται οι εφημερίδες Απογευματινή και Βραδυνή, επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν απαντητική επιστολή “έγκυρων κύκλων των Αθηνών” σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις βάρος των πραξικοπηματιών. Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου: ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ επιχειρεί αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών και αποτυγχάνει. Ο βασιλιάς αναχωρεί για τη Ρώμη και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Ο Λούις Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, πεθαίνει στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, έχοντας ζήσει 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Έπειτα από επτάχρονες διαπραγματεύσεις υπογράφεται σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, επικεφαλής ομίλου ξένων επιχειρήσεων, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.

how-to-draw-psychedelic-art_1_000000022441_5

Στη μουσική τώρα-και όχι μόνο-τα κορυφαία γεγονότα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο που δεν επαναλήφθηκε ποτέ, και ούτε πρόκειται φυσικά.

Με οποιοδήποτε μέτρο, τρόπο ή σύγκριση, το 1967 – τη χρυσή επέτειο του οποίου θα γιορτάζουμε όλο το χρόνο – ήταν ένα καταπληκτικό έτος για μουσική Rock, Pop, Soul και κυρίως ψυχεδέλεια. Το έτος μας έδωσε όχι μόνο διαχρονικά αριστουργήματα, αλλά και τα ντεμπούτο άλμπουμ των The Doors, Jimi Hendrix, David Bowie, Pink Floyd και The Velvet Underground, ανάμεσα σε πολλά ακόμη. Δεκάδες τραγούδια-ορόσημα κυκλοφόρησαν σαν singles. Γεγονότα που άλλαξαν για πάντα τη μουσική όπως το Φεστιβάλ Monterey Pop και οι θάνατοι του Otis Redding και του μάνατζερ των Beatles Brian Epstein. Και πολλά άλλα. Το Rock εξελίχθηκε το 1967: το ραδιόφωνο των FM άρχισε να ξεπερνάει τα συνηθισμένα  και οι οπαδοί της μουσικής βομβαρδίστηκαν ευτυχώς από ένα φαινομενικά ασταμάτητο μείγμα από ποπ singles – οι Monkees ήταν τεράστιοι και Σόουλ (η Aretha Franklin, οι Supremes) και το νεοεμφανιζόμενο psychedelic rock. Μισό αιώνα αργότερα, δηλαδή τώρα,το μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να κρατάει καλά.
Εμπνευσμένοι από το Beat κίνημα των δημιουργών της δεκαετίας του 1950 που είχαν ακμάσει στην περιοχή North Beach του Σαν Φρανσίσκο, όσοι συγκεντρώθηκαν στο Haight-Ashbury κατά τη διάρκεια του 1967 φέρεται να απέρριψαν τις διαμορφωτικές και υλιστικές αξίες της σύγχρονης ζωής. Δόθηκε έμφαση στην κοινή χρήση και στις κοινότητες.

SummerOfLove
Το πρελούδιο του Καλοκαιριού της Αγάπης ήταν μια γιορτή που ήταν γνωστή ως Human Be-In στο Golden Gate Park στις 14 Ιανουαρίου 1967 και το τυπικό φινάλε της χρονιάς το μιούζικαλ Hair. Ο Timothy Leary εξέφρασε τη φράση του, “ενεργοποιήστε, συντονίστε, εγκαταλείψτε. Αυτή η φράση έγινε η μαγιά για τη διαμόρφωση ολόκληρης της αντιπολίτευσης των hippies, καθώς εξέφραζε τις βασικές ιδέες της εξέγερσης της δεκαετίας του 1960. Αυτές οι ιδέες περιελάμβαναν την κοινοτική διαβίωση, την πολιτική αποκέντρωση και την εγκατάλειψη. Ο όρος “εγκατάλειψη” έγινε δημοφιλής ανάμεσα σε πολλούς μαθητές γυμνασίου και κολεγίου, οι οποίοι συχνά εγκατέλειψαν την εκπαίδευσή τους για ένα καλοκαίρι σεξ, ναρκωτικών και rock με μία νέα έννοια που πρέπει να εμφανιστεί, να γίνει συνειδητή και να μοιραστεί, έτσι μια επανάσταση μπορεί να διαμορφωθεί με μια αναγέννηση της συμπόνιας, της συνειδητοποίησης και της αγάπης και την αποκάλυψη της ενότητας για όλη την ανθρωπότητα.
Ο όρος “καλοκαίρι της αγάπης” ξεκίνησε με τη συγκρότηση του Συμβουλίου για το καλοκαίρι της αγάπης την άνοιξη του 1967 ως απάντηση στη σύγκλιση των νέων στην περιοχή Haight-Ashbury. Ο αυξανόμενος αριθμός νέων που ταξιδεύουν στην περιοχή Haight-Ashbury ανησυχούσε τις αρχές του Σαν Φρανσίσκο, η δημόσια προειδοποίησή τους ήταν ότι θα κρατούσαν τους χίπις μακριά. Οι μαθητές του κολεγίων άρχισαν να φτάνουν στο Haight κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 1967 και οι τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν αποφασισμένοι να σταματήσουν την εισροή νέων όταν τα σχολεία έκλεισαν για το καλοκαίρι, ασυναίσθητα τράβηξαν την προσοχή στο γεγονός με μια σειρά από άρθρα των τοπικών εφημερίδων που προειδοποίησαν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης για τους αυξανόμενους αριθμούς των χίπις. Η εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα η προσέλευση κόσμου να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ανθρώπους το καλοκαίρι της αγάπης.
Το ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την χίπικη «αντιπολιτισμική» κουλτούρα περιλάμβανε και άλλα γεγονότα στην Καλιφόρνια, όπως το Φεστιβάλ Φαντασίας, το Μαγικό Φεστιβάλ Μουσικής Βουνών και το Monterey Pop Festival, τόσο τον Ιούνιο του 1967. Στο Monterey, περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την πρώτη μέρα Το μουσικό φεστιβάλ, με τον αριθμό να αυξάνεται στα 60.000 άτομα την τελευταία μέρα. Επιπλέον, η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης από το Φεστιβάλ Monterey Pop διευκόλυνε το καλοκαίρι της αγάπης, καθώς μεγάλος αριθμός hippies ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για να ακούσει αγαπημένα συγκροτήματα όπως The Who, Grateful Dead, Animals, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service, The Jimi Hendrix Experience, Otis Redding, The Byrds και ο Big Brother και η Holding Company με την Janis Joplin.

9781454920526

100.000 νέοι από όλο τον κόσμο, συρρέουν στην περιοχή Haight-Ashbury του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στο κοντινό Berkeley και σε άλλες πόλεις του San Francisco Bay Area, για να ενταχθούν στο κίνημα hippieism. Δημιουργήθηκε μια ελεύθερη κλινική για δωρεάν ιατρική περίθαλψη και ένα Free Store έδωσε τις βασικές ανάγκες χωρίς χρέωση σε όποιον τις χρειάστηκε. Το καλοκαίρι της αγάπης προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών: οι έφηβοι,οι φοιτητές και η γοητεία της ένταξης σε μια υποτιθέμενη πολιτισμική ουτοπία, όμως το Haight-Ashbury δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει αυτή την εισροή ανθρώπων και η κατάσταση της γειτονιάς επιδεινώθηκε γρήγορα, με υπερπληθυσμό, έλλειψη στέγης, πείνα, προβλήματα με τα ναρκωτικά και εγκληματικότητα να πλήττει τη γειτονιά.
Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, στο Λονδίνο, συναντήσεις με θέμα παρόμοιο με αυτό του Καλοκαιριού της Αγάπης έγιναν σε διάφορα μέρη του Λονδίνου. Το κλαμπ UFO στο Tottenham Court Road, ανοιχτό από τον Δεκέμβριο του 1966 έως τον Οκτώβριο του 1967, ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης όπου έπαιξαν ψυχεδελικά μουσικά συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd και οι Soft Machine,οι πρώτοι μάλιστα δημιούργησαν ένα 14ωρο Technicolor κονσέρτο στο Alexandra Palace στις 29 Απριλίου μαζί με άλλους πρωτοπόρους της ψυχεδέλειας.
Στις 29 Μαΐου στο Spalding, Lincolnshire, πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ της Βρετανίας, Barbeque 67.
Ένα άλλο γεγονός για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας πραγματοποιήθηκε στη Corner Speakers ‘Corner στις 16 Ιουλίου, με επικεφαλής τον ακτιβιστή Stephen Abrams, με τον Allen Ginsberg και τους πολυάριθμους αστυνομικούς του Λονδίνου.
Πολλά από τα καταστήματα μόδας, γνωστά ως μπουτίκ, όπως η Granny Take A Trip, το Hung On You και το Dandie Fashions που ήταν στην  Kingsroad. πούλαγαν ψυχεδελικά ρούχα, όπως καφτάνια, Βικτωριανά, μίνι φούστες με όλα τα λουλουδάκια που μπορούσαν να βρεθούν.
Τα ναρκωτικά έγιναν καθημερινότητα με αξιοσημείωτες συλλήψεις που περιλάμβαναν τον Mick Jagger και τον Keith Richards, η ψυχεδελική χρήση ναρκωτικών με κυρίαρχο το LSD έγινε πλέον κοινή. Ναι, υπήρχε LSD αλλά το Haight Ashbury δεν ήταν μόνο για τα ναρκωτικά. Ήταν η εξερεύνηση, η εξεύρεση νέων τρόπων έκφρασης, η συνειδητοποίηση της ύπαρξης κάποιου.
Αφού έχασε τη θέση του ως καθηγητής στην Ψυχολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Timothy Leary έγινε βασικός υποστηρικτής της ψυχαγωγικής χρήσης των ψυχεδελικών ναρκωτικών. Μετά τη λήψη της ψιλοκυβίνης, ενός φαρμάκου που προέρχεται από ορισμένα μανιτάρια που προκαλεί αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα του LSD, ο Leary υποστήριξε τη χρήση όλων των ψυχεδελικών για ‘’προσωπική ανάπτυξη’’.
Στη δυτική ακτή, ο συγγραφέας Ken Kesey, ένας προηγούμενος εθελοντής για ένα πείραμα LSD που χρηματοδότησε η CIA, υποστήριξε επίσης τη χρήση του φαρμάκου. Λίγο μετά τη συμμετοχή του, εμπνεύστηκε να γράψει το φημισμένο μυθιστόρημα One Flew Over the Cube of Nest. Στη συνέχεια, αφού αγόρασε ένα παλιό σχολικό λεωφορείο, ζωγραφίζοντας το με ψυχεδελικά γκράφιτι και προσελκύοντας μια ομάδα ομοειδών ατόμων ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα, έκαναν συχνά δοκιμές ψυχεδελικών ουσιών δίνοντας μάλιστα διπλώματα σε εκείνους που πέρασαν τη δοκιμή τους. Μαζί με το LSD, η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε επίσης πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με την έναρξη της αύξησης των διαφόρων οργανικών μεθόδων, αυτό το ‘’ναρκωτικό’’ ήταν ακόμα πιο ελκυστικό από το LSD, καθώς εκτός από τη δημιουργία της ευφορίας, ήταν και φυσικό. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, το έγκλημα αυξήθηκε μεταξύ των χρηστών, επειδή στη συνέχεια θεσπίστηκαν νέοι νόμοι για τον έλεγχο της χρήσης και των δύο φαρμάκων. Οι χρήστες αυτού του είδους συχνά είχαν συνεδρίες για να αντιταχθούν στους νόμους καθώς και διάφορων υποστηρικτών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, ωστόσο οι προσπάθειές τους για την κατάργηση ήταν ανεπιτυχείς.

b70a7e72e9bdeb47f7c6f4ced40f4f90
Στη Νέα Υόρκη, το ροκ μουσικό δράμα Hair, μίλησε για την ιστορία της hippieculture και της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του 1960, άρχισε  Off-Broadway στις 17 Οκτωβρίου φέρνοντας στο προσκήνιο για πρώτη φορά την εποχή του Υδροχόου-The Age Of Aquarius, με το ομότιτλο τραγούδι που έγινε την επόμενη χρονιά παγκόσμιος διαχρονικός ύμνος αγάπης και ελπίδας. Το κίνημα εξαπλώθηκε σαν αστραπή σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας μια νέα αντίληψη της μουσικής και της κάθε τέχνης και φυτεύοντας τους σπόρους για καινούριες επαναστάσεις όπως ο Μάης του ‘68 στη Γαλλία. Ακόμα και στη χουντική Ελλάδα υπήρξε αντίκτυπος με σπουδαίους καλλιτέχνες της μουσικής όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Ρωμανός. Οι συνταγματάρχες βέβαια έλεγχαν τα πάντα γι ‘αυτό και πολλοί καλλιτέχνες εγκατέλειψαν τη χώρα, μεταξύ αυτών και οι μουσικοί Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ντέμης Ρούσσος, Λουκάς Σιδεράς και Αργύρης “Silver” Κουλούρης για να ιδρύσουν στο Παρίσι το κορυφαίο για το είδος του συγκρότημα προοδευτικής ροκ Aphrodite’s Child.

the-beatles-1967

Στο playlist-γίγαντα του 1967 περιλαμβάνονται 100 τραγούδια συνολικής διάρκειας 4 ωρών και 42 λεπτών με κεντρικό θέμα βέβαια το καλοκαίρι της αγάπης αλλά και την εκλεκτή σκηνή της Pop, Soul, Folk, Easy Listening –το σημερινό Lounge-Country, Blues, Jazz, Rhythm and Blues, τραγούδια από ταινίες που άφησαν εποχή και μία ιδέα από Ευρώπη, Σαν Ρέμο, Eurovision και Ελληνική ποπ. Καλή ακρόαση με πολλά λουλούδια κι ατέλειωτη αγάπη!

1 All You Need Is Love by The Beatles 2 Mrs. Robinson by Simon & Garfunkel 3 For What It’s Worth by The Buffalo Springfield 4 The Beat Goes On by Sonny & Cher 5 Bend Me Shape Me by The American Breed 6 I Think We’re Alone Now by Tommy James 7 Happy Together by The Turtles 8 The Letter by The Box Tops 9 No Milk Today by The Herman’s Hermits 10 Let’s Live For Today by The Grass Roots 11 Somebody To Love by The Jefferson Airplane 12 Light My Fireby The Doors 13 Sunshine Of Your Love by The Cream 14 Foxy Lady by Jimi Hendrix 15 See Emily Play by Pink Floyd16 Love You ‘Till Tuesday by David Bowie 17 Let’s Spend The Night Together by The Rolling Stones 18 I’m Waiting For The Man by The Velvet Underground & Nico 19 Friday On My Mind by The Easybeats 20 So You Want To Be A Rock n’ Roll Star by The Byrds 21 Break On Through by The Doors 22 I’m A Man by The Spencer Davis Group 23 With A Little Help From My Friends by The Beatles 24 Hole In My Shoe by Traffic 25 Conquistador by The Procol Harum26 She’s A Rianbow by The Rolling Stones 27 Itchycoo Park by The Small Faces 28 Brown Eyed Girl by Van Morrison 29Love Me Two Times by The Doors 30 Down On Me by Janis Joplin 31 Baby,I Love You by Aretha Franklin 32 Born Under A Bad Sign by Albert King 33 Guitar Man by Elvis Presley 34 Mellow Yellow by Donovan 35 Mama Told Me Not To Come by Eric Burdon & The Animals 36 Spooky by Classics IV 37 San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair by Scott McKenzie 38 A Whiter Shade Of Pale by The Procol Harum 39 Alone Again Or by Love 40 Lucy In The Sky With Diamonds by The Beatles 41 Ruby Tuesday by The Rolling Stones 42 Nights In White Satin by The Moody Blues 43 People Are Strange by The Doors 44 White Rabbit by The Jefferson Airplane 45 All Alone The Watchtower by Bob Dylan 46 Leaving On A Jet Plane by Peter Paul & Mary 47 How Can I Be Sure by The Young Rascals 48 Massachusetts by The Bee Gees 49 Girl,You’ll Be A Woman Soon by Neil Diamond 50 Puppet On A Stringby Sandie Shaw 51 Winchester Cathedral by The New Vaudeville Band 52 Georgie Girl by The Seekers 53 Can’t Take My Eyes Off You by Frankie Valli 54 Soul Man by Sam & Dave 55 Chain Of Fools by Aretha Franklin 56 Knock On Wood by Carla Thomas & Otis Redding 57 Hip-Hug Her by Booker T & M.G.’s 58 Cold Sweat by James Brown 59 Respectby Aretha Franklin 60 Call Me Mr. Tibbs by Quincy Jones 61 Ain’t No Mountain High Enough by Marvin Gaye & Tammi Terrell 62 Reach Out I’ll Be There by The Four Tops 63 Reflections by Diana Ross & The Supremes 64 Take Me In Your Arms by Gladys Knight & The Pips 65 Baby,Now That I Found You by The Foundations 66 Gimme A Little Sign byBrenton Wood 67 Red Red Wine by Neil Diamond 68 To Love Somebody by The Bee Gees 69 Dedicated To The One I Love by The Mama’s & The Papa’s 70 Ode To Billie Joe by Bobbie Gentry 71 Both Sides Now by Judy Collins 72 What A Wonderful World by Louis Armstrong 73 That’s Life by Frank Sinatra 74 Big Spender by Shirley Bassey 75 Music To Watch Girls By by Andy Williams 76 Casino Royale by Herb Alpert & Tijuana Brass 77 Sugar town by Nancy Sinatra 78 I Say A Little Prayer by Dionne Warwick 79 Baby I Need Your Lovin’ by Johnny Rivers 80 Groovin’ by The Young Rascals81 Something Stupid by Frank & Nancy Sinatra 82 Town Without Pity by Herb Alpert & Tijuana Brass 83 Comme Un Garcon by Sylvie Vartan 84 Crazy Girl by Nelli Manou 85 The Clock by Giorgos Romanos Feat. Vangelis Papathanasiou 86Chi Non Lavora by Adriano Celentano 87 La Rivoluzione by Gene Pitney 88 Cuore Matto by Little Tony 89 Nel Sole byAl Bano 90 Inch Allah by Adamo 91 Comme d’habitude by Claude François 92 The World We Knew (Over And Over)by Frank Sinatra 93 Bang Bang,My Baby Shot Me Down by Nancy Sinatra 94 If You Go Away by Dusty Springfield 95 To Sir With Love by Lulu 96 You Only Live Twice by Nancy Sinatra 97 The Look Of Love by Dusty Springfield 98 Green Green Grass of Home by Tom Jones 99 L’amour est bleu / Love Is Blue by Vicky Leandros 100 Ciao Amore Ciao byDalida

Πατήστε play κι ακούστε τα:

 

Χρήστος Χατζής

Χρήστος Χατζής

Με αποκαλούν Radiohead όσοι με γνώρισαν από το ραδιόφωνο. Άλλοι θα μπορούσαν να με αποκαλούν Telehead , Recordhead ή και Presshead λόγω της ενασχόλησής μου με την τηλεόραση, τη δισκογραφία και τα περιοδικά. Όπως και να΄χει το κεφάλι είναι ακόμα στη θέση του και αντέχει να δέχεται και να επεξεργάζεται τα πάντα γύρω από τη μουσική και το θέαμα. Αυτός ο λαμπερός κάποτε κόσμος, σήμερα έχει αλλάξει, αξίζει όμως να θυμόμαστε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να υποψιαζόμαστε το καλύτερο αύριο.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Virgo

    2017/08/20 στις 0:53

    Excellent dear Christos!Keep it up!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *