Backstage στις πρόβες του μιούζικαλ “Company” λίγο πριν την πρεμιέρα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 3 Ιουλίου 2018

posterNEWNEWai copy

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Μουσικοί της Καμεράτα-Oρχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο ασύγκριτος κορυφαίος μαέστρος Γιώργος Πέτρου μετά την επιτυχία των προηγούμενων παραγωγών (Kiss me Kate, West Side Story, Sweeney Todd), συναντούν ξανά το μεγάλο συμφωνικό Μιούζικαλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με άλλο ένα αριστούργημα του μεγαλύτερου ίσως δημιουργού μουσικού θεάτρου της εποχής μας, του Stephen Sondheim. Πρόκειται για το μιούζικαλ Company (Η Παρέα) που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 8 Ιουλίου και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στο Ωδείου Ηρώδου Αττικού

Κεντρικό πρόσωπο του έργου ένας αμετανόητος εργένης που αρνείται επίμονα να αφοσιωθεί σε μια σύντροφο ή να προχωρήσει σε ένα γάμο. Με αφορμή τα γενέθλια του, η παρέα του, που αποτελείται από πέντε ζευγάρια σε ευτυχισμένες (φαινομενικά τουλάχιστον) σχέσεις ή γάμους, αποφασίζουν να του κάνουν ένα πάρτυ-έκπληξη. Με μια σειρά flashback σε αυτοτελείς ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές βινιέτες, ο Sondheim δημιουργεί ένα τολμηρό έργο με υπέροχη μουσική, που ξεπερνά κατά πολύ την πρωτοεπίπεδη διασκέδαση και θίγει με ασυνήθιστο για το μουσικό θέατρο τρόπο, θέματα που αφορούν τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις και το θεσμό του γάμου.

18

Λίγα 24ωρα πριν την πρεμιέρα, πήγαμε στις πρόβες της …Παρέας! Ακολουθήστε με για να δείτε πρώτοι, πώς γίνονται οι πρόβες με τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου και τον John Todd που υπογράφει τις χορογραφίες

1 - Αντιγραφή

Στο ρόλο-έκπληξη του εργένη Ρόμπερτ, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που με την υπέροχη φωνή του αλλά και την μοναδική του υποκριτική ικανότητα έχει μαγέψει το κοινό στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, ενώ η διεθνής κριτική τον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους λυρικούς τραγουδιστές.

17

Μαζί του οι αγαπημένοι ηθοποιοί Ναταλία Τσαλίκη,  Κατερίνα Παπουτσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη

26

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη

2 - Αντιγραφή

Από το χώρο της όπερας, οι σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και Ελένη Σταμίδου, η μέτζο Μαίρη Ελεν Νέζη, οι τενόροι Δημήτρης Ναλμπάντης και Χρήστος Κεχρής και οι καταξιωμένοι πλέον και στο χώρο του μιούζικαλ,  Χάρης Ανδριανός και Γιάννης Καλύβας.

48

Μυρσίνη Μαργαρίτη

13 - Αντιγραφή

Ελένη Σταμίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

49

Μαίρη Ελεν Νέζη

8 - Αντιγραφή

Το καστ συμπληρώνουν η πολυτάλαντη τραγουδίστρια και ηθοποιός Ξένια Ντάνια και η ανερχόμενη Μαρία Κοσμάτου

00000000000

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μαρία Κοσμάτου

4 - Αντιγραφή

Ο Γιώργος Πέτρου έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μουσική διεύθυνση και τη μετάφραση… δεν τα λες και λίγα! Αλλά ο Γιώργος Πέτρου είναι τόσο μεγάλο ταλέντο που θα μπρούσε να αναλάβει κι άλλα! Έχει μεθοδικότητα και οργάνωση -αν δεις τις πρόβες θα το καταλάβεις- κι εγώ τον εκτιμώ και τον θαυμάζω γιατί μ΄αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, ο τρόπος που δουλεύει το μιούζικαλ και ο άμεσος τρόπος που δείχνει στο θίασο τι ακριβώς θέλει. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή εμβέλεια που αρνείται τα στεγανά και τις κατηγοριοποιήσεις και έχει φέρει πολιτισμό στη χώρα μας με τις παραστάσεις του.

Τις χορογραφίες υπογράφει ο John Todd, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς χορευτές και χορογράφους, με διακρίσεις στο είδοςκαι με μεγάλη εμπειρία. Όπως εμπειρία είναι να παρακολουθείς και τις πρόβες μαζί του. Κάνει το πιο δύσκολο και φαινομενικό ακατόρθωτο πράγμα, να φαίνεται… piece of cake!

46

Ο John Todd προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις …ομπρέλες, σε μια κορυφαία στιγμή του έργου

44

John Todd και Γιώργος Πέτρου επί το έργον!

41

Και κίνηση, και τραγούδι, και άνοιγμα ομπρέλας!

42

Ένα…

43

…δύο…

47

…τρία!

40

Σας φαίνεται δύσκολο; Δείτε το, σε βίντεο! Ο John Todd χορογραφεί και έχετε τη σπάνια ευκαιρία να το παρακολουθήσετε

9 - Αντιγραφή

Μετά τη σκηνή με τις ομπρέλες, ένα διάλειμμα είναι απαραίτητο. Αλλά μην νομίζετε ότι ξεκουράζονται, με το κείμενο στο χέρι είναι και περνάνε λόγια

10 - Αντιγραφή

Κατερίνα Παπουτσάκη, Ξένια Ντάνια,  Μαρία Κοσμάτου

11 - Αντιγραφή

Τι σας έγραφα πιο πάνω; Και η Ευαγγελία Καρακατσάνη στο διάλειμμα, με το κείμενο στο χέρι είναι!

34

Η Μυρσίνη Μαργαρίτη στο διάλειμμα κάνει ζέσταμα

35

37

Το διάλειμμα τέλειωσε κι όλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους

33

Ελένη Σταμίδου

24

Μαίρη Έλεν Νέζη, Κατερίνα Παπουτσάκη

36

Το  “COMPANY” (Η παρέα) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1970 με τεράστια επιτυχία και αφού απέσπασε 16 υποψηφιότητες στα Τony Awards, κέρδισε 6 βραβεία Tony, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερου έργου, καλύτερης μουσικής, καλύτερου λιμπρέτου, καλύτερων στίχων, καθώς και 5 Drama Desk Awards και 1 Theatre World Award.

50

Θεωρείται από τους ειδικούς ένα έργο σταθμός, ένα “concept musical”, που με την τολμηρή θεματολογία του και την επαναστατική δομή του, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το Broadway πλησίαζε τα ζητήματα της καθημερινής ζωής.

a38

Τα κομμάτια “Getting Married Today”, “The Ladies Who Lunch” και “Being Alive” ανήκουν στις ωραιότερες και πιο αγαπημένες δημιουργίες του αμερικανικού μουσικού θεάτρου.

7 - Αντιγραφή

Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, είναι ένας από τους σημαντικότερους πρέσβεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το δραστήριο αθηναϊκό σύνολο, έκανε μέσα σε λίγα χρόνια την Ευρώπη να μιλάει γι αυτό, ενώ σημαντικά έντυπα όπως τη “Sueddeusche Zeitung” και η “Νέα εφημερίδα της Ζυρίχης” κάνουν λόγο για “το ελληνικό Θαύμα”. Το σύνολο, με τη διεθνή του ονομασία Armonia Atenea, διαπρέπει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες και ηχογραφεί για τις σημαντικότερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες (Deutsche Gramophone, Decca). Όπως πάντα, γύρω από τους Μουσικούς της Καμεράτας συγκεντρώνεται μια αφρόκρεμα από ταλαντούχους λυρικούς τραγουδιστές και ηθοποιούς που εγγυάται ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εξαιρετικής ποιότητας

45

Ο Γιώργος Πέτρου δίνει τις σκηνοθετικές του οδηγίες

23

22

25

Η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος προβάρουν τη σκηνή τους

28 27

31

Η Ναταλία Τσαλίκη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρόβες του υπόλοιπου θιάσου.

32

Μαζί με τον Χάρη Ανδριανό προβάρουν ξανά τη σκηνή με τις ομπρέλες

30

Ο Γιώργος Πέτρου δείχνει στην Ξένια Ντάνια πώς θέλει την επόμενη σκηνή

29

Ξένια Ντάνια, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

?

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ναταλία Τσαλίκη

19

Το Company απέκτησε φανατικούς φίλους και παίζεται σε όλο το κόσμο με μεγάλη επιτυχία, ως τις μέρες μας. Ίσως γιατί ο θεατής βρίσκει στοιχεία του εαυτού του και συχνά ταυτίζεται με τους αξιαγάπητους χαρακτήρες της “Παρέας”. Τι θα ανακαλύψει ο ήρωας του έργου μέσα από αυτή την περιπέτεια; Μήπως η Νέα Υόρκη του 1970 είναι ίδια με την Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο ή και την Αθήνα του 2018; Θα το ανακαλύψετε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 8 και 9 Ιουλίου στις 21:00. Μακάρι να ξαναπαρουσιαστεί και το Σεπτέμβριο ώστε να το δουν όσοι θα λείπουν από την Αθήνα για διακοπές.

20

Μουσική/στίχοι: Stephen Sondheim

Κείμενο: George Furth (μεταφρασμένο στα ελληνικά και με αγγλικούς υπέρτιτλους)

51          https://www.youtube.com/watch?v=xXVcnj-uTQ0&feature=youtu.be

5 - Αντιγραφή

Συντελεστές:

Μουσική/στίχοι: Stephen Sondheim 

Kείμενο: George Furth 

Σκηνοθεσία, Μουσική Διεύθυνση, Μετάφραση: Γιώργος Πέτρου

Σκηνικά: Πάρις Μέξης

Κοστούμια: Γιώργινα Γερμανού

Χορογραφία: John Todd

Φωτισμοί:  Γιώργος Τέλλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Βοηθός μαέστρος, μουσική προετοιμασία : Νίκος Λαάρης

Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου

  Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής 

----

Διανομή:

Ρόμπερτ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Τζοάν: Ναταλία Τσαλίκη

Έιμι: Ευαγγελία Καρακατσάνη

Έιπριλ: Κατερίνα Παπουτσάκη

Σάρα: Μαίρη-Έλεν Νέζη

Χάρι: Χάρης Ανδριανός

Σούζαν: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Τζένι: Ελένη Σταμίδου

Πίτερ: Δημήτρης Ναλμπάντης

Πωλ: Γιάννης Καλύβας

Ντέιβιντ: Χρήστος Κεχρής

Λαρι: Μάριος Σαραντίδης 

Μάρτα: Ξένια Ντάνια 

Κάθυ: Μαρία Κοσμάτου  

Μιούζικαλ σε δύο πράξεις (μεταφρασμένο στα ελληνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους)

Διάρκεια παράστασης: 2:40 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια από 15 €(μειωμένο 10 €

Εισιτήρια: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), στο greekfestival.gr και στο 210 3272 000

Το event της εκδήλωσης στο facebook:

http://greekfestival.gr/gr/events/view/oi-mousikoi-tis-kameratas-orxistras-ton-filon-tis-mousikis-giorgos-petrou-2018

 

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *