Cosmoradio: “Sade” classics & remixes

Από την/τον Χρήστος Χατζής | 31 Οκτωβρίου 2016

sade

Οι Sade είναι ένα βρετανικό συγκρότημα smooth jazz μουσικής που σχηματίστηκε το 1982. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από το όνομα της βασικής τραγουδίστριας, Sade Adu. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από  R&B, soul, pop, jazz και soft rock ήχους.

Το πρώτο τους άλμπουμ Diamond Life, κυκλοφόρησε το 1984, φτάνοντας στην 2η θέση των πωλήσεων στο βρετανικό chart και πουλώντας πάνω από 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας ένα Brit Award για το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ το 1985. Το άλμπουμ είχε παγκόσμια επιτυχία στη συνέχεια, φτάνοντας στην πρώτη θέση σε πωλήσεις σε αρκετές χώρες και στο top 10 της Αμερικής, όπου έγινε 4 φορές πλατινένιο με πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα. Στα τέλη του 1985, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Promise, το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση σε Αγγλία και ΗΠΑ. Επικυρώθηκε ως δύο φορές πλατινένιο στην Αγγλία και 4 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Το 1986, κέρδισαν το βραβείο Grammy για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα. Το έκτο τους άλμπουμ, Soldier of Love, κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 8 Φεβρουαρίου 2010, έφτασε στη #4 θέση στην Αγγλία και #1 στις ΗΠΑ. Το 2011, κέρδισαν το τέταρτό τους βραβείο Grammy.

Οι επικυρωμένες πωλήσεις των Sade στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είναι 23,5 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με την RIAA. Συνολικά έχουν πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 75 εκατομμύρια αντίτυπα Η τραγουδίστρια / συγκρότημα υπήρξαν και παραμένουν ιδιαίτερα  δημοφιλείς στη χώρα μας.

Sade discography:

Studio albums

  • 1984: Diamond Life
  • 1985: Promise
  • 1988: Stronger Than Pride
  • 1992: Love Deluxe
  • 2000: Lovers Rock
  • 2010: Soldier of Love
Other albums

  • 1992: Remix Deluxe
  • 1994: The Best of Sade
  • 2002: Lovers Live
  • 2011: The Ultimate Collection
  • 2012: Bring Me Home: Live 2011

Collaboration

  • Absolute Beginners OST (Virgin, 1986)

Χρήστος Χατζής

Χρήστος Χατζής

Με αποκαλούν Radiohead όσοι με γνώρισαν από το ραδιόφωνο. Άλλοι θα μπορούσαν να με αποκαλούν Telehead , Recordhead ή και Presshead λόγω της ενασχόλησής μου με την τηλεόραση, τη δισκογραφία και τα περιοδικά. Όπως και να΄χει το κεφάλι είναι ακόμα στη θέση του και αντέχει να δέχεται και να επεξεργάζεται τα πάντα γύρω από τη μουσική και το θέαμα. Αυτός ο λαμπερός κάποτε κόσμος, σήμερα έχει αλλάξει, αξίζει όμως να θυμόμαστε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να υποψιαζόμαστε το καλύτερο αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *