H Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνάντησε τον Βασίλη Βασιλικό

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 27 Ιουνίου 2018

246249

Μία διαφορετική συνέντευξη, με αφορμή το βιβλίο της «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», παραχώρησε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και στην εκπομπή του «Άξιον Έστι». Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου από την ΕΡΤ2. Το βιβλίο «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» είναι το αποτέλεσμα της διατριβής που πραγματοποίησε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Πανεπιστήμιο Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το όνειρο της ζωής μου ήταν πάντα να σπουδάσω αρχαιολογία ή να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έτσι αποφάσισα το 1998 να κάνω σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Ξεκίνησα στο Deree για τέσσερα χρόνια και μετά συνέχισα. Πάντα λάτρευα τον Mινωικό πολιτισμό. Από μικρό παιδί είχα ένα θαυμασμό για εκείνη την περίοδο που πίστευα ότι η γυναίκα έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο», ανέφερε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Βασίλη Βασιλικό εξηγώντας το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την αρχαιολογία.

246250Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Βασίλης Βασιλικός συνδέονται με στενούς και πολυετείς δεσμούς φιλίας, καθώς ο καταξιωμένος συγγραφέας ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO όταν εκείνη αναγορεύτηκε Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO το 1999, υπό τη Γενική Διεύθυνση του Federico Mayor. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συνομίλησαν εκτενώς για την ταυτότητα των γυναικών, το ρόλο τους σε θέσεις εξουσίας, αλλά και τα χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές κοινωνίες. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανάμεσα σε άλλα, παρουσίασε αναλυτικά και τα αποτελέσματα των πιο σύγχρονων ερευνών σχετικά με την θέση της γυναίκας στην Mινωική κοινωνία: «Οι πιο σύγχρονες μελέτες παρουσιάζουν τις γυναίκες ως ενεργούς δράστες της κοινωνικής διαδικασίας της εποχής τους και όχι ως απλούς, παθητικούς αποδέκτες τυποποιημένων ρόλων. Ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζονται, γυναίκες και άντρες, συνεχώς να διαπραγματεύονται αυτούς τους κοινωνικούς ρόλους μέσα από καθημερινές δραστηριότητες αλλά και τελετουργικά γεγονότα. Οι σύγχρονες μελέτες μιλούν για ετεραρχία, δηλαδή ισότιμους ρόλους ανδρών και γυναικών. Δεν υπήρχε δηλαδή μητριαρχία. Εγώ πιστεύω ότι όπως και στη σημερινή εποχή υπάρχουν γυναίκες που κατέχουν εξουσία, διάσημες γυναίκες, κατά τον ίδιο τρόπο και εκείνη την εποχή δέσποζαν γυναίκες σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, όπως συμβαίνει και σήμερα».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου της που έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, για τον εορτασμό των 65 χρόνων της UNESCO: «Το βιβλίο μου παρουσιάστηκε για τα 65 χρόνια της UNESCO σε μία σπουδαία τελετή, παρουσία του Koichiro Matsuura, της Irina Bokova, του Federico Mayor, όλων των Πρέσβεων της UNESCO, καθώς και των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO. Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη τιμή, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά με συγκίνησε κυρίως για την χώρα μου. Παρουσιάστηκε η Ελλάδα, μέσα από ένα πρίσμα, όπως εγώ θέλω να βγαίνει πάντα προς τα έξω. Μεγάλη ήταν όμως και η συγκίνηση όταν το βιβλίο μου παρουσιάστηκε στην Κρήτη, στο Ωδείο του Ρεθύμνου, και ήταν κοντά μου όλη η Κρήτη για να με στηρίξει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκαν και κάποια έργα ζωγραφικής της, καθώς όπως είπε «χωρίς να είναι ζωγράφος», η ζωγραφική είναι το καταφύγιό της στον ελεύθερο χρόνο της, ενώ έχει πάρει και κάποια μαθήματα από τον σπουδαίο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *