O Δημήτρης Μυλωνάς από το Α ως το Ω: ” Η παράσταση είναι το «πρώτο ραντεβού» με το κοινό”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 10 Απριλίου 2018

thumbnail (1)

Αν και οι σκηνοθεσίες του έχουν πάντα μία φρέσκια ματιά- ως είθισται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε έντονο βαθμό από μερικούς σκηνοθέτες- αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, ακόμη και σε έργα ρεπερτορίου με βαθιά νοήματα, είναι ότι το κοινό μπορεί να τα παρακολουθήσει χ απρόσκοπτα, να τα αντιληφθεί χωρίς δυσκολία,  να καταλάβει τί διαδραματίζεται επί σκηνής από την αρχή μέχρι τέλους, όχι μόνο το θεατρόφιλο αλλά και το πιο αδαές. Κι αυτό, γιατί ο πολυτάλαντος και άκρως δημιουργικός, Δημήτρης Μυλωνάς, δεν τα ‘’ πειράζει ‘’ σε τέτοιο σημείο ώστε να αλλοιώνεται το ύφος του συγγραφέα, η εποχή που το έγραψε, η ατμόσφαιρα, η υπόθεση για εκείνους που δεν την γνωρίζουν και το βλέπουν για πρώτη φορά και το κυριότερο, όπως το έχω ξαναγράψει, να μην εξαφανίζει η σκηνοθεσία τους χαρακτήρες των ηρώων και το ταλέντο των ηθοποιών, προσθέτοντας άσκοπους νεωτερισμούς και μοντερνιές για το θεαθήναι. Από τη φετινή σεζόν με τη συνάδελφο του Άννα Ελεφάντη έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο ΄΄ Από Μηχανής θέατρο’’ για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατάφεραν σε χρόνο dt  με το ρεπερτόριο που ανέβασαν να το κάνουν πυρήνα πολιτισμού! Από τις 12 Απριλίου ο άξιος Δημήτρης Μυλωνάς- από τον οποίο εμείς αλλά και το καλό θέατρο περιμένει πολλά- μεταφέρει στο θέατρο Αυλαία μία από  τις μεγάλες επιτυχίες του, καλλιτεχνικά και εισπρακτικά, την ξεκαρδιστική φάρσα του Ζωρζ Φεϋντώ ‘’ Ράφτης κυριών’’ με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον ομώνυμο ρόλο- έξοχος στο ρόλο του Μουλινό, από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του- μία παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του από το Α έως το Ω θα σας ενημερώσει ενδελεχώς!

thumbnail (2)

Από Μηχανής Θέατρο: Ένα φιλόξενο «σπίτι» για θεατρόφιλο κοινό και δημιουργούς, ένας χώρος πολυφωνίας και καλλιτεχνικής συνάντησης.

Βαθυστόχαστος: Όποιος σκαλίζει δυσπρόσιτα μονοπάτια…

Γενναίος: Συνεπής στα όνειρα

Δημήτρης Μυλωνάς: Παρών!

Ειλικρίνεια: Συμφιλίωση με κάθε μου πτυχή.

Ζωρζ Φεϋντώ: Ένας σπάνιος μαέστρος που αποδίδει απολαυστικά τη φαιδρότητα της ανθρώπινης φύσης

Ηθοποιός: Δανείζομαι μια ατάκα από το εκπληκτικό έργο του Τομ Στόπαρντ  Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί: «Είμαστε ηθοποιοί, το αντίθετο των ανθρώπων».

Θέατρο: Ίσως μια από τις τελευταίες απομείνασες κοινότητες…

Ιδεολογία: Προσανατολισμός, αισθητική, επιλογή, απόφαση.

thumbnail (3)

Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα): Μετά την επιτυχία που γνώρισαν στην Αθήνα, οι παραστάσεις “Ράφτης κυριών”, “Proof” και “Ο γάμος του Καραχμέτη” θα περιοδεύσουν στην περιφέρεια. Επίσης, είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς με το κλείσιμο αυτής της συναρπαστικής θεατρικής χρονιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιούνη, το Από Μηχανής Θέατρο οργανώνει το “Από Μηχανής Θεός/Deus Ex Machina Festival 2018”. Το Από Μηχανής Θέατρο προσκαλεί τους και τις δημιουργούς, με τόλμη και φαντασία και χωρίς κανέναν περιορισμό για το είδος ή την έκταση του κειμένου, να αποτυπώσουν σκηνικά τη δική τους αντίληψη πάνω στην έννοια του από μηχανής Θεού. Για τις ανάγκες των παραγωγών που θα λάβουν μέρος, το Από Μηχανής Θέατρο παρέχει τις δύο σκηνές του με πλήρη τεχνική υποστήριξη εντελώς δωρεάν. Επιπλέον στέκεται αρωγός της επικοινωνίας των συμμετοχών μέσω των social media, της ιστοσελίδας του θεάτρου, δελτίων τύπου κλπ. Από εκεί κι έπειτα, η ερχόμενη θεατρική σεζόν πολλά έχει να παρουσιάσει που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Εύχομαι να δεχτεί την ίδια, με αυτήν τη χρονιά, γενναιόδωρη ανταπόκριση του θεατρόφιλού κοινού .

Λιποψυχία: Παραίτηση από τα όνειρα.

Μυσταγωγία: Θέατρο!

Νεωτερισμοί σκηνοθετικοί: Ρίσκο…

Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Ενδιαφέρον έργο.

Οικογένεια: Το σημείο επιστροφής, η δεξαμενή δύναμης, χαράς κι αγάπης, η ολοκλήρωση!

Παράσταση: Το «πρώτο ραντεβού» με το κοινό.

thumbnail (4)

Ράφτης κυριών: Μια αποκαλυπτική και σαρκαστική σύνθεση τόσο καλά σχεδιασμένη όπου αν αφαιρεθεί έστω και μία νότα, το αποτέλεσμα ακούγεται παράφωνο.

Σκηνοθεσία: Σύνθεση της αρχικής ιδέας με την πράξη που γεννιέται στην πρόβα.

Τραγικός: Όταν ο άνθρωπος αδυνατεί να ελέγξει τη μοίρα του…

Υπομονή: Ωριμότητα.

Φάρσα: Η έντεχνη χρήση του κωμικού με σκοπό την απογύμνωση της αλήθειας.

Χαρμόσυνος: Αναπάντεχη επαλήθευση της επιθυμίας.

Ψυχανεμίζομαι: Δοκιμάζω, διακρίνω, είμαι περίεργος.

Ωραίο φινάλε: Ενδιαφέρον φινάλε!

thumbnail

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *