Tempo Forte: Σημαντικές εκδηλώσεις από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα

Από την/τον Christina Politi | 30 Μαρτίου 2018

Ιταλική_πρεσβεία_στην_Αθήνα_6666

H Πρεσβεία της Ιταλίας δραστηριοποιείται για να δώσει μια νέα ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία δέσμευση που αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στην Κέρκυρα (την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών μας από την Ενοποίηση της Ιταλίας ως τις ημέρες μας). Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που βρίσκεται στην προτεραιότητα των σχέσεων μας. Σε αυτόν αντιλαμβάνεται κανείς πλήρως τους πλούσιους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών μας, το ότι είμαστε «ούνα φάτσα». Είναι ένας δεσμός που υλοποιείται σε πολλά επίπεδα και τομείς και στον οποίο γίνεται εμφανής η ευρύτητα των θεμάτων που μπορούμε μαζί να εξερευνήσουμε.

Με μια δεξίωση στην Πρεσβεία της Ιταλίας, εγκαινιάζουμε μια πρωτοβουλία που βαφτίσαμε TEMPO FORTE, δανειζόμενοι έναν όρο της μουσικής, ώστε να εκφράσουμε την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό που μας χαρακτηρίζει στην προσπάθειάς μας, Ιταλούς και Έλληνες.

Το Tempo Forte είναι καταρχάς μία μέθοδος εργασίας που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ θεσμών, πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών, για την επανασύσφιξη ή την δημιουργία νέων και άμεσων δεσμών ανάμεσά τους.  Ο στόχος να δημιουργήσουμε ένα διάλογο του οποίου η απουσία έγινε αισθητή ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά τα χρόνια, για να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.

Επιθυμούμε να αναζωογονήσουμε μια συνεργασία σε όλο το εύρος, που να μην παραμελεί κανέναν τομέα, από την κλασσική αρχαιότητα ως τις πιο σύγχρονες εκφράσεις του πολιτισμού που επέδειξαν, σε αμφότερες τις χώρες μας,  αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι στην κρίση των τελευταίων ετών, διατηρώντας μάλιστα μεγάλη ζωτικότητα.

Γι’αυτό το λόγο έχουμε συστήσει μία ομάδα εργασίας, στην οποίαν μας τιμούν με την παρουσία τους, σημαντικοί θεσμοί, ιδρύματα, φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί από την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες μας. Στόχος μας είναι η επεξεργασία ενός λειτουργικού προγράμματος που να μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλές και σημαντικές δράσεις που ήδη προγραμματίζονται, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτιστικού τομέα, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για νέες φιλόδοξες πρωτοβουλίες.

 Είμαστε συνεπώς ευτυχείς που μπορούμε να ανακοινώσουμε, για παράδειγμα, ότι η Ιταλία επιστρέφει στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» στις 17-18 του προσεχούς Αυγούστου, μια παραγωγή του “INDA” του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας, σε συνεργασία με ένα σημαντικό Έλληνα σκηνογράφο και που συνεργαζόμαστε για τα εγκαίνια της Οικίας – Μουσείου του Oύγκο Φόσκολο στην Ζάκυνθο.

Στις αρχές Ιουνίου  θα παρουσιάσουμε ένα Αναδρομικό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Ιταλό δημιουργό, σκηνοθέτη, διανοούμενο και ποιητή Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με την προβολή 20 ταινιών και ντοκιμαντέρ, μία έκθεση φωτογραφίας και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια .

Θέλουμε οι καλλιτέχνες μας και οι επιστήμονες μας να έρχονται στην Ελλάδα και οι δικοί σας να πηγαίνουν πιο συχνά στην Ιταλία και αυτό να γίνεται όχι για μία περίοδο αλλά σε συνεχόμενη βάση. 

Πολλές είναι και οι άλλες εκδηλώσεις που εντάσσονται στο «Εαρινό Πρόγραμμα» του Tempo Forte,  το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου”.

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *