Underground: εν αρχή ην ο χώρος. Δείτε όλες οι φετινές παραστάσεις

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 20 Οκτωβρίου 2016

7

O καινούργιος θεατρικός χώρος της Αθήνας, UNDERGROUND, αφιερώνει το ρεπερτόριο της νέας θεατρικής περιόδου 2016-2017 στο ελληνικό έργο. Ένα πάντρεμα παλαιότερων και νεότερων συγγραφέων με αφετηρία την Ελλάδα του σήμερα.

2

Στη συνέντευξη τύπου για τις φετινές παραστάσεις η Βάνα Πεφάνη δήλωσε: Ζούμε σε μια σημαντική ιστορική περίοδο και είμαστε εδώ. Παρόντες. Δημιουργούμε. Νέους χώρους, έργα, παραστάσεις. Δουλεύουμε για μας και για εσάς. Γιατί έχουμε ελπίδα ότι μετά την καταστροφή έρχεται η αναγέννηση. Γιατί είμαστε μέρος της πόλης μας, της χώρας μας και γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Ίσως γιατί μόνο αυτό ξέρουμε να κάνουμε. Underground λοιπόν, αλλά καθόλου ήσυχα και αθόρυβα, συναντάμε όποιον θελήσει να έρθει να μας βρει. Underground, αλλά στο κέντρο της πόλης.

Ο Κώστας Αρζόγλου σημειώνει: Το UNDERGROUND ανταποκρίνεται σε μια πιο σύγχρονη εικόνα του θεάτρου μας. Η νέα αυτή αντίληψη δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται κάθε εκδήλωση ή παράσταση στο όραμα του σκηνοθέτη. Αρκεί να αφουγκράζεται κανείς στην ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα του χώρου. Με μεγάλη αγάπη αλλά και πάθος , στήνουμε παραστάσεις, φιλοξενούμε νέους, διαλέγουμε ταλέντα εικαστικών και συγγραφέων. Η πείρα μας είναι στη διάθεσή τους. Εν αρχή ην ο χώρος !

6 1 3

Αναλυτικά οι παραστάσεις:

kwstas-arzogloy-panos-mporas_2

«ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» 

Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη  και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Ένας μονόλογος αντιπροσωπευτικό δείγμα της θεατρικής γραφής, του σημαντικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ένας μονόλογος, που ουσιαστικά είναι διάλογος: η σύγκρουση ενός αδύναμου άνθρωπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε.

Τελματωμένες οι ελπίδες, γελασμένα τα όνειρα, απροσπέλαστος ο έρωτας∙ και η στέρηση, η μοναξιά, η κοινωνική καταπίεση και η εκμετάλλευση… Η συνείδησή του ασφυκτιά. «Αν μπορούσα θα’ φευγα πρώτος», μας εξομολογείται. Αλλά δεν πρόκειται να φύγει. Άλλωστε, σ’ όλη του τη ζωή πάντοτε “ήθελε”, μα ποτέ δεν “μπόρεσε”…

Κοινές, βέβαια, οι καταστάσεις, αλλά δραματικές∙ καθημερινός και μικρός ο “Αυτός”, άλλα γνήσιος∙ οι φθόγγοι του σπαραγμού του, αντίκρισμα των δικών μας βουβών αναστεναγμών η σιωπηρή υποταγή του, προβολή της δικιάς μας εσωτερικής αδυναμίας.

Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία, που ανασύρουν τον ήρωα του μονόπρακτου πέρα από την ασημαντότητα του καθημερινού στην καθολικότητα του Ανθρώπινου∙ και σε σημείο τέτοιο, που ο «Αυτός» να αποκτά διαστάσεις συμβόλου. “Αυτός”, που τ’ όνομά του — σίγουρα — είναι “μέγα πλήθος”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

Μουσική: Έλενα Κοσμά- ORESTIS

Κίνηση: Αριστοτέλης Μαγουλάς

Βοηθοί σκηνοθέτη : Μαρία Γιουρμετάκη – Ανδρέας Παπαδάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Κώστας Αρζόγλου, Πάνος Μπόρας

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 21:00

Κυριακή 19:00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος:12 ευρώ

Μειωμένο: 8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

h-parelash-photo_1

«Η Παρέλαση»

Στον Πολυχώρο UNDERGROUND παρουσιάζεται η παράσταση «Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, από τις 26 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:30.

Δύο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρίσκονται κλεισμένα σ’ ένα δωμάτιο. Από την πλατεία ακούγονται εμβατήρια και τυμπανοκρουσίες. Μέσα σ’ έναν ιστό αβεβαιότητας και αγωνίας που η συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά, τα αδέλφια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το δίχως άλλο θα γίνει παρέλαση κάτω από το σπίτι τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής, τα αδέλφια ανατρέχουν στο σκοτεινό τους παρελθόν και ανταλλάσσουν τραυματικές εμπειρίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επικοινωνήσουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Νίκος Δημητρόπουλος

Σκηνικά – κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου

Ήχος: Πάνος Τσεκούρας

Αφίσα: Δημοσθένης Γαλλής

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Ανθή Κάντα, Κωνσταντίνος Μακριδάκης

Κάθε Πέμπτη στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένο: 8 ευρώ

Ανέργων – ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια: 60 λεπτά

delete-photo_1

«DELETE»

«Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη

«Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη

Έναρξη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

To «DELETE» είναι δυο μονόπρακτα με κοινό θέμα το bulling.

To «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη, βραβευμένο μονόπρακτο στο Α’ Εργαστήρι θεατρικής γραφής Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Εθνικό σε μορφή αναλογίου και τα «Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη.

Διαγραφή. Σωτηρία και θάνατος. Απόφαση και παραίτηση. Επιλογή και εξαναγκασμός. Σ’ αυτή τη δύσκολη ισορροπία κινούνται τα δύο έργα που συνθέτουν το Delete.

«Επειδή το αδοκίμαστο και τ’απ’αλλού φερμένο δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο Μονόγραμμα.

Στο βραβευμένο έργο της Βάνας Πεφάνη, «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη», ότι έγινε διαγράφεται ίσως, με τη λέξη συγνώμη.

Στα «Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη η διαγραφή παραμένει λεκές ανεξίτηλος, μια βρωμιά που απλώνει συνεχώς και καλύπτει τα πάντα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – φωτισμοί:  Κοραής Δαμάτης

Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Μιάρη

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Βασίλης Αφεντούλης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Τζίνα Μιάρη, Νικολίνα Μουαίμη, Ντέπυ Πάγκα, Βάνα Πεφάνη, Γιώργος Τσιάλος και Γιάννης Στεφόπουλος

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα: 21:00

Τρίτη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης:  110 λεπτά

paramy8ologio-photo

«ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΟ», της Άννας Τριτσαρώλη σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου

Το φετινό χειμώνα, με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο μέσα από τα δωμάτια του θεάτρου UNDERGROUND, οι μικροί θεατές, οι γονείς τους αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν τις διδακτικές περιπέτειες από το «ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΟ» και θα οδηγηθούν στο μαγικό, διαδραστικό και συμβουλευτικό ταξίδι των ηρώων του. Ένα ταξίδι στις αξίες, τα συναισθήματα και τη φαντασία!!

Θα επιβιβαστούν σε ένα roller coaster ξέφρενης πορείας και θα απογειωθούν μέσα από μουσική, χορό, χρώματα, γέλιο, συγκίνηση αλλά και διδάγματα που προσφέρει η παράσταση αυτή με οδηγό την εφευρετικότητα, την έμπνευση και την δημιουργικότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άννα Τριτσαρώλη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Γιώργος Τσιάλος και Βίλλυ Τερτίπη

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Κώστας Αρζόγλου

ΜΟΥΣΙΚΗ: Κώστας Χαριτάτος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Τέλης Καρανάνος

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αλεξάνδρα Σιάφκου

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Ηλίας Μαλισιώβας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Νερίνα Καμπασάκη

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ: Μαρία Γιουρμετάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιώργος Τσιάλος, Καλή Δάβρη και η Νατάσα Κρητικού

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο: 11:00

Κυριακή: 11:00 & 13:00

Τιμή εισιτηρίων: 8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *