Αγία Ευθαλία η Παρθενομάρτυς κι ο αποκεφαλισμός της από τον αδελφό της

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 2 Μαρτίου 2020

product_0_image_1065

Η Αγία Ευθαλία -σήμερα γιορτάζουμε τη μνήμη της- ζούσε στην Σικελία και είχε μητέρα που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Κάποτε η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Αγίους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, που τη μνήμη τους γιορτάζουμε στις 10 Μαϊου, οι οποίοι της είπαν: Αν πιστέψεις στο Χριστό και βαπτισθείς, θα γιατρευτείς και θα σωθείς, αν όμως όχι, τότε φύγε μακριά μας.

Όταν ξύπνησε η μητέρα Ευθαλία πείστηκε στα λόγια των Αγίων Μαρτύρων. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στο Χριστό και βαπτίστηκαν. Υπήρχε όμως και ο γιος της Σερμιλιανός, ο οποίος κόντεψε να την πνίξει, μόλις έμαθε ότι η μητέρα του έγινε χριστιανή. Γλύτωσε από βέβαιο θάνατο, με τη βοήθεια κάποιας υπηρέτριας και έφυγε.

Η  Αγία Ευθαλία, έκανε δριμύτατη παρατήρηση στον αδελφό της, που θέλησε να σκοτώσει τη μητέρα τους. Αυτός της είπε: Μήπως είσαι κι εσύ χριστιανή; Η Αγία αποκρίθηκε: Ναι χριστιανή είμαι και για το Χριστό είμαι έτοιμη να πεθάνω πρόθυμα. Τότε ο  αδελφός της, αφού την έδειρε, την παρέδωσε σ’ ένα δούλο του να τη βιάσει. Προσευχόμενη τότε η Αγία τύφλωσε το δούλο. Ο αδελφός της μόλις είδε το γεγονός, αποκεφάλισε την αδελφή του και έτσι ή μακαριά πήρε το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *