Αγία Χαριτίνη: “Μην λυπάσαι κύριέ μου γιατί αξιώνομαι να γίνω θυσία στο Θεό”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 5 Οκτωβρίου 2018

 

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%84%cf%85%cf%82-1

Η Αγία Χαριτίνη είναι ακόμη μία από εκείνες τις νεαρές κοπέλες που μαρτύρησαν για την πίστη τους στα χρόνια δίωξης του Χριστιανισμού. Ζούσε ως  σκλάβα του συγκλητικού Κλαυδιανού (ή Κλαύδιου), που αν και δεν ήταν χριστιανός, αγαπούσε και σεβόταν τη γυναίκα του σπιτιού του. Όταν ο βασιλιάς Δομέτιος, που κυνηγούσε τους χριστιανούς, έμαθε για τη Χαριτίνη, έγραψε στον Κλαύδιο να του την στείλει για να την ανακρίνει. Ο Κλαύδιος, υποχρεωμένος να υπακούσει στον ηγεμόνα Δομέτιο, άρχισε να κλαίει και να θρηνεί, όχι για τη στέρηση της σκλάβας του, αλλά για τα σκληρά βασανιστήρια που την περίμεναν.

Η Χαριτίνη τότε, με πολλή πίστη και θάρρος, άρχισε να τον καθησυχάζει. «Μη λυπείσαι, Κύριέ μου, του είπε, αλλά μάλλον να χαίρεις, γιατί εγώ αξιώνομαι να γίνω θυσία ευάρεστη στο Θεό». Κι ο Κλαύδιος απάντησε «Γυναίκα του σπιτιού μου και δούλη του Θεού, θυμήσου με, όταν θα είσαι κοντά στον επουράνιο Βασιλέα». Δεν ήταν ακόμα χριστιανός ο Κλαύδιος, μα αισθανότανε και ομιλούσε χριστιανικά.

Την οδήγησαν λοιπόν, στο Δομέτιο και αμέσως ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Τότε άρχισαν τα φρικτά βασανιστήρια πάνω της, που όλα κατέληξαν σε θαύματα. Της ξύρισαν τα μαλλιά, όμως αμέσως έβγαιναν άλλα, έβαλαν το κεφάλι της σε αναμμένα κάρβουνα, έκαψαν τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, από όλα όμως τα βασανιστήρια η αγία Χαριτίνη έβγαινε αλώβητη και τίποτα δεν την άγγιζε. Ακόμα κι όταν της έδεσαν μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό και την έριξαν στη θάλασσα, η πίστη της με τη βοήθεια του Χριστού, την έβγαλε στην επιφάνεια της θάλασσας όπου περπατούσε χωρίς να βυθίζεται.

Ακόμα και μετά από αυτό, ο Δομέτιος δεν πίστεψε και ήθελε να αποδείξει ότι όλα ήταν μαγεία και ψέματα. Αφού την έδεσε γυμνή  σε τροχό πάνω από αναμμένα κάρβουνα, οι δήμιοι με πολύ δύναμη τον γυρνούσαν, μέχρι να καεί ζωντανή. Όμως και αυτό το βασανιστήριο απέτυχε, τα κάρβουνα έσβησαν και η δύναμη των δήμιων εξασθένισε. Διέταξε τότε να της ξεριζώσουν τα νύχια από χέρια και πόδια, τα δόντια και να την κλείσουν σε πορνείο ώστε να ατιμαστεί από τους ανθρώπους της δικαιοδοσίας του. Η αγία Χαριτίνη, ύψωσε τα χέρια της στον ουρανό και άρχισε να προσεύχεται, ώστε να  δεχτεί ο Κύριος το αγνό της σώμα. ‘Ετσι έγινε. Ο Χριστός παρέλαβε αμέσως την αγνή και καθαρή ψυχή της. Ήταν 5 Οκτωβρίου, σαν σήμερα…

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *