Βασίλης Γουλανδρής: Έλληνας με Ε κεφαλαίο

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 16 Οκτωβρίου 2019

imagegen-5

Ένας από τους 4 πιο σοβαρούς Έλληνες συλλέκτες έργων τέχνης, ο Βασίλης Γουλανδρής, επιτέλους θα ησυχάσει μια και μεγάλο μέρος της συλλογής του, θα στεγαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα φέρει το όνομα το δικό του και της λατρεμένης του συζύγου Ελίζας. Αν όλοι οι Έλληνες συλλέκτες έφερναν τις συλλογές τους στην πατρίδα και τις στέγαζαν σε μουσεία, η Αθήνα θα ήταν μια Μητρόπολη των Τεχνών και θα αποτελούσε προορισμό των απανταχού φιλότεχνων. Δυστυχώς η αδιαφορία του κράτους και των κληρονόμων για άλλη μια φορά στάθηκαν εμπόδιο.

65ABDB1CF2B102BAC52F2BEDE092C377

Η συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου έχει σκορπιστεί, η συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα εκλάπη (πιθανά από την αδελφή του) σε μία νύχτα, πολλά διάσημα έργα τέχνης που βρίσκονταν σε Ελληνικά χέρια έχουν εξαφανιστεί. Ευτυχώς όχι και η περίφημη και πολύ διάσημη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Και είναι άδικο όλοι να ασχολούνται με την πλούτο του Βασίλη Γουλανδρή και όχι με την προσωπικότητά του. Εδώ σήμερα θα μάθουμε ποιος ήταν αυτός ο επιφανής Έλληνας.

assets_LARGE_t_420_54168550 (1)

Γεννημένος το 1913 ήταν ένας γνήσιος εκπρόσωπος του πνεύματος της γενιάς του ’30, έκανε παρέα με διάσημους καλλιτέχνες και καλλιεργημένους ανθρώπους, αγαπούσε με πάθος την τέχνη και ήταν μέγας συλλέκτης. Ήταν από τους λίγους που είχε αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή την αξία του Μπουζιάνη και έγιναν φίλοι τον πρώτο καιρό που ο καλλιτέχνης ήρθε από το εξωτερικό. Είχε μάλιστα αγοράσει πολλά έργα του. Πίστευε στην Ελλάδα με έναν καλώς νοούμενο πατριωτισμό. Η εκπάγλου καλλονής σύζυγός του είχε μάθει την τέχνη ήδη από τον πρώτο της σύζυγο, είχε προσωπική αίσθηση της κομψότητας και μοιραζόταν το ίδιο όραμα να γίνει ένα μουσείο για να στεγάσει τη συλλογή. Στα τραπέζια που διοργάνωνε το ζεύγος στο Παρίσι στο σπίτι του, έρχονταν ο Marc Chagall και ο Balthus, με τους οποίους είχαν φιλικές σχέσεις, μέλη των Ρότσιλντ, διευθυντές μεγάλων μουσείων και αρκετοί φιλότεχνοι.

Η συλλογή μεγάλωσε με κόπο και χρήμα, μέσα από δημοπρασίες αλλά και προσωπικές σχέσεις με εμπόρους τέχνης και καλλιτέχνες. Πολλά από τα αριστουργήματα κρεμάστηκαν στα σπίτια του Παρισιού, της Λωζάννης και του Γκστάαντ. Το ζεύγος Γουλανδρή είχε κοινή επιθυμία να γίνει ένα μουσείο στην Αθήνα, έπειτα από αυτό που δημιουργήθηκε στην Άνδρο, για να μπορέσουν να στεγάσει την μεγάλη και διάσημη συλλογή του.

upl570cba5922943

Άνθρωποι που γνώρισαν τον Βασίλη Γουλανδρή έλεγαν ότι μαζί με τον Γιώργο Εμπειρίκο, συγκαταλέγονταν στην τετράδα των πιο σοβαρών συλλεκτών ανάμεσα στους Έλληνες εφοπλιστές.

Ταλαιπωρημένος στα τελευταία χρόνια της ζωής του από…

Η συνέχεια εδώ….. https://bit.ly/2mHsbsT

glndr000

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *