Γιατί η ανορθόδοξη ματιά του Γιώργου Λάνθιμου είναι η μόνη ελπίδα

Από την/τον Christina Politi | 11 Φεβρουαρίου 2019

IMG_2427

Χθες παρακολούθησα τα βραβεία Bafta με μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά λόγω των σαρωτικών nominations του Favorite του Γιώργου Λάνθιμου. Με το που ξεκίνησε η τελετή ο Γιώργος διέπρεψε. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό με έλληνα. Παρόλα αυτά και παρόλο που οι άψογα σκηνοθετημένες πρωταγωνίστριές του βραβεύτηκαν και αποθεώθηκαν, οι βρετανοί έδωσαν το βραβείο σκηνοθεσίας και ταινίας στον Κουαρόν για τη μαυρόασπρη, αργόσυρτη ταινία Roma του Netflix, που περιγράφει τη ζωή δύο γυναικών με μυαλό αμιβάδας και οδεύει για τα Οσκαρς..

Ο Κουραρόν το τοποθετεί και στα 70ς για να μας μεταφέρει τις πολιτικές αναταραχές της εποχής και τη θέση της γυναίκας- συζύγου- υπηρέτριας . ‘Οσο και αν χάρηκε η πλουσία Σάλμα Χάγιεκ για το βραβείο που του απένειμε να την ενημερώσει κάποιος πως στην πατρίδα της οι γυναίκες ακόμα εξαφανίζονται και δολοφονούνται σε ένα κράτος που ποτέ δεν έχει ορθοπατήσει σε πολλούς τομείς και που η γυναίκα σε αρκετές περιοχές του έχει την αντίστοιχη θέση με αυτή των κρατών του ισλάμ.

IMG_2424

Έτσι και έγχρωμη να την έκανε ο Αλφόνσο Κουαρόν την ταινία του και στο τώρα να την έβαζε το ίδιο θα ήταν . Αντίθετα ο Έλληνας που επέβαλε την “τρέλα” του στους μεγαλύτερους σταρς του πλανήτη, θα οδηγήσει μία τεράστια ηθοποιό που τώρα ανακάλυψαν όλοι, την Ολίβια Κολμαν, στο πρώτο της Οσκαρ κατευθείαν. Γιατί η Ολίβια είναι ένα αστέρι που γεννήθηκε και δεν φτιάχτηκε με στιλίστες, φιλοδοξία και κόπο όπως η shallow Lady Gaga και πολλές άλλες και άλλοι που διαπρέπουν στην πιο ανέμπνευστη εποχή της τέχνης.

3e7d8512-lanthimos-giorgos-george01-777x437 lanthimos4

Ο Γιώργος Λάνθιμος, πέραν του ότι είναι Έλληνας, έχει όραμα. Και έτσι ακριβώς τον περιέγραψαν οι συνεργάτες του .. “Breaking Boundaries” και “Bonkers!”.. Καμία αναμασημένη Μαίρη Πόπινς δεν θα κάνει τη διαφορά. Μόνο καλλιτέχνες σαν τον Λάνθιμο που με με την ανορθόδοξη κάμερα στο χέρι, δουλειά, αξιοκρατία και τρέλα σπάνε το κατεστημένο και περνάνε τα σύνορα. Και κάνουν ένα ιστορικό δράμα, ροκ. Εύχομαι τα καλύτερα για το αριστουργηματικό Favorite στα Οσκαρς, που και για εμάς τις γυναίκες είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό αυτό το θεικό τρίπτυχο των ηρωίδων από τις άβουλες μανάδες του Μέξικο Σίτι.

9FE54303-5BDF-4498-9316-FC22AB1D7496

H κυρία Λάνθιμου , Αριάν Λαμπέντ φόρεσε δημιουργία των Zeus&Dione!Eυτυχώς που και η Κέιτ το κατάλαβε και ντύθηκε αρχαία ελληνίδα θεά με Alexander Mc Queen, όπως πάντα..

IMG_2408

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *