Γιατί Τσικνοπέμπτη κι όχι Τσικνοτρίτη;

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 20 Φεβρουαρίου 2020

karnavali

Για να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, υπάρχει η Τσικνοπέμπτη ώστε να καταναλώσουμε  ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

ÔÓÉÊÍÏÐÅÌÐÔÇ ÓÔÇÍ ÂÁÑÂÁÊÅÉÏ(PHASMA/M.KARAGIANNIS)

Το όνομα “Τσικνοπέμπτη” προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη “τσίκνα”. Η Τσικνοπέμπτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται με διάφορα ποικίλα έθιμα. Αν και πλέον τρώμε κρέας πολύ περισσότερο από παλιότερα, εντούτοις η μέρα γιορτάζεται κανονικά και το έθιμο τηρείται ευλαβικά.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2020/02/20 στις 8:31

    Αν πάτε στη Λειβαδιά ή στη Λαμία κάθε μέρα σχεδόν είναι Τσικνοπέμπτη, ακόμη και η Μ. Παρασκευή…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *