Για τον παππού μας Αλέκο Καραβίτη στα Ακτούντα Κρήτης

Από την/τον Christina Politi | 16 Αυγούστου 2019

098

“Τέσσερις είναι οι λεβεντιές που έβγαλε η Κρήτη

Ψύλλος, Λαγός και Ροδινός κι Αλέκος Καραβίτης”.

Ο Αλέκος Καραβίτης είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Κρητικής παράδοσης. Έγινε ένας δεξιοτέχνης της λύρας και συνέβαλε στην εξάπλωση της νησιώτικης μουσικής του σε όλο τον κόσμο. Έγραψε δικές του μελωδίες και τιμήθηκε παγκοσμίως με διεθνή βραβεία. Παρουσίασε την κρητική μουσική, σε συνεργασία με μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα όπως εκείνο της Δόρας Στράτου σε χώρους όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στην έδρα της Unesco στο Παρίσι. Ένας σπουδαίος λυρατζής του οποίου τα βήματα ακολούθησαν πολλοί σύγχρονοι μουσική. O Aλέκος Καραβίτης ήταν ο παππούς μου…

67

Ο δαιμόνιος παππούς μου, Αλέκος Καραβίτης εκτός από πρωτομάστορας της Κρητικής μουσικής, ήταν υπέρτατος μάνατζερ -εκείνος πήρε από το χέρι την μητέρα μου και την πήγε στα καλλιστεία το 1959-  δυνατός στο real estate και υπήρξε επίσης ιδιοκτήτης καφενείου αρχικά στην Αθήνα. Γεννημένος  το 1904 στο υπέροχο, γραφικό και ορεινό χωριό Ακτούντα του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μουσική, αφού τη δική του λύρα την απέκτησε σε ηλικία 15 χρονών. Τον έζησα 10 χρόνια, με μεγάλωσε στα γόνατά του και μου μετέδωσε όλη την αγάπη που έχω για την Κρήτη. Αγαπούσε πολύ το χωριό του και κάθε χρόνο από τον Ιούνιο και για τρεις μήνες ήταν εκεί. Η μουσική του είχε πάντα το χρώμα των Ακτούντων και η σούστα του είναι η πιο γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

2

Ο τόπος του, το χωριό του, τα Ακτούντα, τον τίμησε με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του, σε μια ιδιαιτέρως συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα με πολύ μουσική και κρητικό παραδοσιακό χορό. Άλλωστε κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη πέφτει πολύς χορός, αφού οι πάντες χορεύουν με χάρη και φυσικότητα. Η σούστα είναι  ένας  αξιολάτρευτος χορός η πιο χαρακτηριστική σούστα είναι αυτή του Αλέκου Καραβίτη,  του παππού μου!

Η χαρακτηριστική σούστα:

8

Με τον ξάδελφό μου Αλέξανδρο Καραβίτη και τη στολή του παππού μας Αλεκου Καραβίτη

45

H Yακίνθη ως παραδοσιακή Κρητικοπούλα!

3 98

Όλα ξεκίνησαν στα Ακτούντα ….

0 09 5

79

Σα θες να πιεις κρυγιό νερό έβγα στον Ψηλορείτη,
κι αν θες ν’ ακούσεις κοντυλιές, εύρε τον Καραβίτη!

 

 

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. betty

    2019/08/16 στις 8:19

    Τι ωραία η φωτογραφία με την κόρη του ντυμένη παραδοσιακά!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *