Δεξίωση για τη Βασίλισσα στην Αγγλική Πρεσβεία

Από την/τον Christina Politi | 13 Ιουνίου 2013
Δεξίωση για τα γενέθλια της ΑΜ της Βασίλισσας Ελισάβετ Β στη Βρετανική Κατοικία – μια γιορτή για τους ελληνο-βρετανικούς δεσμούς
9030932183_8316230f8a_z
Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ο Βρετανός Πρέσβης Tζων Κίτμερ (που είναι θεός με το pochette του με τη βρετανική σημαία) και ο σύζυγός του Ντέιβιντ Μπέιτς υποδέχθηκαν οκτακόσιους και πλέον καλεσμένους στη δεξίωση για τα γενέθλια της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘.
9033119826_477dfbed0f_z
Παρά τον βροχερό καιρό η βρετανική Κατοικία ήταν γεμάτη από φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου και της βρετανικής πρεσβείας.
Στο λόγο του ο Βρετανός Πρέσβης είπε:
Τα γενέθλια πρέπει να τα γιορτάζουμε με φίλους.  Και είναι μεγάλη μου χαρά να έχω τόσους πολλούς και αγαπημένους φίλους της Βρετανίας και της Πρεσβείας εδώ σήμερα.  Απόψε ο Ντέιβιντ κι εγώ θέλουμε να γιορτάσουμε μαζί σας, αλλά θέλουμε και να σας δείξουμε κάτι: ποια είναι η σημερινή Βρετανία και ποιοι ισχυροί και δυναμικοί δεσμοί υπάρχουν ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα.
Από την αρχή της ιστορίας των νεώτερων χρόνων, οι χώρες μας συνδέονται στενά και έχουμε περάσει πολλές περιπέτειες μαζί.  Πρώτη φορά άκουσα τους εθνικούς μας ύμνους τον έναν μετά τον άλλον.  Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, οι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού, του πιο διάσημου Επτανήσιου ποιητή, μας θυμίζουν πως την επόμενη χρονιά θα γιορτάσουμε την εκατοστή-πεντηκοστή επέτειο της ένωσης των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.
 
Όμως δεν χρειάζεται να κοπιάσω ανατρέχοντας στην ιστορική μνήμη, για να καταδείξω τους ισχυρούς και δυναμικούς δεσμούς μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.  Αυτοί οι δεσμοί είναι προφανείς, και επιβεβαιώνονται κάθε χρόνο.  Με τα εκατομμύρια των Βρετανών που έρχονται στην Ελλάδα και που ερωτεύονται τους ανθρώπους, την ομορφιά και τον πολιτισμό της.  Αλλά και με τις δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων που κάνουν το αντίστροφο ταξίδι – για σπουδές, για επαγγελματικούς λόγους ή για διασκέδαση.
9033139718_698348bc9f_z
Σημαντικά ονόματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση κατέδειξαν τους δυναμικούς μεταξύ των δύο χωρών μας.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη, δημιουργίες της οποίας κόσμησαν τη Βρετανική Κατοικία, γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήγε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Central Saint Martins College of Art and Design. Ίδρυσε την επιχείρησή της στο Λονδίνο το 1999. Μερικά χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε να σχεδιάσει τα ρούχα για την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
9030922805_91e8c2a0f6_z
Η δουλειά της επηρεασμένη από την κλασική Ελλάδα, ενσωματώνει παράλληλα το στυλ του σύγχρονου Λονδίνου. Μια πετυχημένη Ελληνίδα σχεδιάστρια και επιχειρηματίας στο Λονδίνο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμβάλλει στις εμπορικές σχέσεις – και προσθέτει κάτι περισσότερο από μια λάμψη γοητείας και στις δύο χώρες.
Οι μουσικοί είχαν επίσης ελληνική και βρετανική καταγωγή. Ο Φίλιππος Μοδινός, Βρετανός πολίτης με ελληνική καταγωγή, σπούδασε στο Trinity College of Music του Λονδίνου. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κονσέρτα και συναυλίες ανά τον κόσμο. Η Κασσάνδρα Δημοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Στη συνέχεια, με Υποτροφία του αναγνωρισμένου κύρους Ιδρύματος Λεβέντη, συνέχισε με μεταπτυχιακό στο Royal Academy of Music του Λονδίνου. Ο Φίλιππος και η Κασσάνδρα είναι νέοι λυρικοί ερμηνευτές με μια ήδη αξιοζήλευτη διεθνή φήμη.
Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης, Δημήτρης Βασιλάκης, μετακόμισε στο Λονδίνο, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές τους στην Αθήνα. Σπούδασε στο London College of Music και στη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Σχολών της τζαζ και ταξιδεύει αρκετά.  Μια ακόμα διεθνής καριέρα, με ρίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
Τα εδέσματα που απόλαυσαν οι καλεσμένοι ήταν επίσης ένα μίγμα βρετανικής και ελληνικής κουζίνας: διάσημα βρετανικά τυριά, βρετανικά κρεατικά (προσφορά EBLEX) και παραδοσιακά fish and chips από Έλληνες σεφ. Οι καλεσμένοι μας δοκίμασαν, επίσης, μερικά θαυμάσια ελληνικά κρασιά από το ξεχωριστό Οινοποιείο Βρινιώτης στην Εύβοια, και τις γλυκύτερες Γλυκειές Αλχημείες από τον Στέλιο Παρλιάρο.
9030893279_fff14ff91f_z
Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *