Είναι ο συνωνόματος και συγγενής (;) του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, gay ακτιβιστής; (video)

Από την/τον Τάσος Κατρής Θεοδωρόπουλος (TAZ) | 23 Μαρτίου 2017

sunanthseis_me_axioshmeiwtous_anthrwpous_agaphte_progone_1021x576

Οι «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους» ήταν μια από τις ομορφότερες στιγμές της κρατικής τηλεόρασης. Ντοκιμαντέρ με κινηματογραφική ματιά και άποψη, από έναν μάγο της εικόνας και «ηχολήπτη» της ανθρώπινης βουβής φωνής, τον πολυβραβευμένο  Μενέλαο Καραμαγγιώλη (J.A.CE., ROM, BLACK OUT).

Με αφορμή το δεύτερο κύκλο της σειράς που ξεκινάει στις 30 Μαρτίου, η ΕΡΤ κάνει μια απροσδόκητα και ευπρόσδεκτη τολμηρή κίνηση προβάλλοντας με αφορμή την 25η Μαρτίου, ένα από τα επεισόδια του πρώτου κύκλου. Μεγαλωμένος στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ένας Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, συνονόματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, επιστρέφει στην Ελλάδα αναζητώντας τα ίχνη του πιo δημοφιλούς Έλληνα του 1821, και να διαπιστώσει αν είναι στ’ αλήθεια απόγονός του. Αυτή η αναζήτηση διατρέχει την πολύπλευρη και πολύπλοκη ταυτότητα του Έλληνα στη διαχρονική της διάσταση, μέσα από τα αρχαιοελληνικά σύμβολα και τις αναβιώσεις τους, μέσα από τους απογόνους των ηρώων του ΄21 και μέσα από τη ματιά των μαθητών της Αθήνας του 2011, που με παρελάσεις και γιορτές αποτυπώνουν τις αντιφάσεις των σημερινών Ελλήνων, που πασχίζουν να αντισταθούν στην κρίση της εποχής με όπλο τις μνήμες τους.

Το επεισόδιο με τίτλο «Αγαπητέ Πρόγονε» ανιχνεύει τις σχέσεις όλων μας με το «ένδοξο» παρελθόν μας και την αντανάκλαση του στο όχι και το λαμπερό «παρόν» μας. Απόγονοι, επίγονοι ή συνονόματοι με μια πλαστή μυθολογική Ελλάδα; Ερωτήσεις που ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προσπαθεί να απαντήσει στην ουσία τους και όχι στο γενεολογικό δέντρο, φορτωμένος με ένα τεράστιο όνομα που μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Ταξιδευτής του χώρου και του χρόνου, ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που οι περισσότεροι από μας κουβαλάμε μέσα μας, χωρίς να τολμάμε να τις διατυπώσουμε. Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην εθνική μας εορτή και την έννοια των συμβόλων, που θα προβληθεί σήμερα στις 23.00 από την ΕΡΤ, προάγγελος του δεύτερου και ακόμα πιο δυναμικού κύκλου επεισοδίων που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα και έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον πολλών ξένων τηλεοπτικών σταθμών, όσον αφορά τη μοναδική του προσέγγιση στην Ελληνική και όχι μόνο σημερινή πραγματικότητα, με γνώμονα τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός μεγάλου σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία-σενάριο-μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ
Αρχισυνταξία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Μοντάζ: Τεό Σκρίκας, Μάριος Ζώγκας
Ηχοληψία: Στέλιος Μπουζιώτης
Μουσική τίτλων: Μίνως Μάτσας

http://www.pausilypon-films.gr/en/meetings/i-am-greek-because-i-was-born-so/

 

Τάσος Κατρής Θεοδωρόπουλος (TAZ)

Τάσος Κατρής Θεοδωρόπουλος (TAZ)

Μικρός ήθελε να γίνει καραγκιοζοπαίχτης και πορνοστάρ. Αγαπημένη του ταινία είναι «Η Υπολοχαγός Νατάσσα» γιατί πάντα κλαίει εκεί που η Αλίκη βρίσκει το παιδί της και ξεμουγκεύει. Στα σινεμά τον έβαζαν πάντα τσάμπα γιατί χάζευε με τις ώρες τις φωτογραφίες από έξω και τον λυπόντουσαν για φτωχό. Τότε αποφάσισε ότι η ζωή είναι σινεμά. Από τα media πέρασε μια μέρα τυχαία σαν ντελιβεράς με καφέδες, αλλά τον έκαναν συντάκτη για λόγους που σύντομα θα διδάσκονται ως παράδειγμα προς αποφυγή σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα των media.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *