Επίσημη πρεμιέρα και εντυπώσεις από την “Αποθέωση της τρέλας” με τον Γιώργο Παπαπαύλου στο θέατρο Άλμα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 4 Απριλίου 2019

P1220583

Επίσημη πρεμιέρα για την παράσταση Η αποθέωση της τρέλας  με τον Γιώργο Παπαπαύλου σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή και μετάφραση του Αντώνη Γαλέου στο Θέατρο Άλμα. Η αποθέωση της τρέλας είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφική νουβέλα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ Le Plaidoyer d’un fou (Η απολογία ενός τρελού), που γράφτηκε το 1888 στη γαλλική γλώσσα, ώστε να μην προκαλέσει τη σουηδική κοινωνία, της οποίας εξέθετε πρόσωπα και πράγματα. Δια στόματος του ήρωα της νουβέλας Άξελ, νεαρού βιβλιοθηκάριου και συγγραφέα, ο Στρίντμπεργκ εξιστορεί τα δέκα μαρτυρικά χρόνια του πρώτου ταραχώδους γάμου του – μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την εδραίωσή του ως πρωτοπόρου συγγραφέα, αλλά και από την βαθμιαία διολίσθησή του στην ψύχωση.

Γνώμη μου: Ο Γιώργος Παπαπαύλου δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία ισορροπώντας τις συναισθηματικές εξάρσεις και τις διανοητικές αντιπαραθέσεις με μαεστρία και αμεσότητα. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, αναδεικνύει τις υποκριτικές του αρετές και η ερμηνεία του καταγράφεται στις θετικές στιγμές της καριέρας του. Με ζωντάνια και ασταμάτητη κινητικότητα (Χριστίνα Βασσιλοπούλου στην κίνηση) “οργώνει” το σκηνικό… σε όλες τις πλεύρες του. Η αυθεντική του συγκίνηση στο φινάλε του έργου, οδήγησαν τους θεατές της επίσημης πρεμιέρας σε πέντε αυλαίες με το χειροκρότημά τους.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή (που έκανε και τη διασκευή) δεν έχει εξάρσεις και μοντερνισμούς. Άφησε το έργο να μιλήσει μέσα από την ερμηνεία του Γιώργου Παπαπαύλου και εκμεταλλεύτηκε στην εντέλεια τόσο τις υποκριτικές ικανότητες του πρωταγωνιστή, όσο και τις ευκολίες που δίνει σκηνοθετικά το σκηνικό της Λίας Ασβεστά. Το αποτέλεσμα είναι μια προσεγμένη παράσταση που αρέσει και συγκινεί, ενώ δεν της λείπει και το κωμικό στοιχείο.

Η Λία Ασβεστά έκανε πάλι το θαύμα της. Το σκηνικό αντανακλά με επιτυχία την αίσθηση που διαπερνά το λόγο. Από τα καλύτερα που έχω δει σε μικρή σκηνή. Η αποθέωση της τρέλας παρουσιάζεται σε παγκόσμια θεατρική πρώτη και αξίσει τη θεάσή σας.

P1220555

Το σκηνικό-έμπνευση από την Λία Ασβεστά

P1220589

Ο Γιώργος Παπαπαύλου σε σκηνές από την παράσταση

P1220567 P1220558

Ακολουθούν αποκλειστικές φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα

IMG_4573

Σταμάτης Μουμουλίδης, Λία Ασβεστά, Γιώργος Παπαπαύλου, Χριστίνα Βασιλοπούλου

IMG_4570

Η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε με καλεσμένους πολλούς φίλους των συντελεστών. Στη φωτό επάνω: Θέμης Καραμουρατίδης, Γιώργος Παπαπαύλου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου Άννα Ελεφάντη

IMG_4560

Μπέττυ Βακαλίδου, Γιώργος Παπαπαύλου

IMG_4559

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαπαύλου, Αμαλία Αρσένη

IMG_4540

Θέμης Μουμουλίδης, Λένα Δροσάκη

IMG_4542

Δήμητρα Ματσούκα

IMG_4557

Γιώργος Παπαπαύλου, Δημήτρης Μαραμής

IMG_4546

Θέμης Μουμουλίδης, Μάνος Καρατζογιάννης

IMG_4569

Γιώργος Παπαπαύλου, Δημήτρης Μηλιόγλου

IMG_4549

Δημήτρης Καραμπέτσης, Ρέινα Εσκενάζυ

IMG_4567

Ελένη Μετζέλου, Γιώργος Παπαπαύλου, Λένα Δροσάκη, Μάνος Καρατζογιάννης

IMG_4555

Άννα Μενενάκου

IMG_4574

Xριστίνα Βασιλοπούλου, Αστέριος Κρικώνης

IMG_4544

Αμαλία Αρσένη, Ελένη Μετζέλου

IMG_4552

Δήμητρα Ματσούκα

IMG_4550

Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Θέμης Καραμουρατίδης

IMG_4576

Γιώργος Παπαπαύλου, Βασίλης Νάτσιος

IMG_4538

Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Παναγιώτης Γουρζουλίδης

IMG_4533

Γιάννης Κωνσταντινίδης, Μπέττυ Βακαλίδου

IMG_4536

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία | Διασκευή: Κωνσταντίνος Χατζής

Ερμηνεύει ο Γιώργος Παπαπαύλου

Σκηνικά: Λία Ασβεστά

Κίνηση: Χριστίνα Βασσιλοπούλου

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *