Η Παναγιώτα Βλαντή από το Α ως το Ω: “Η Ρίτα είναι ρόλος ζωής, μια μεγάλη στιγμή για μένα”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 27 Απριλίου 2019

3602_PANAGIOTA_VLANTI_12022019

Μοιάζει σαν άγγελος που κατέβηκε από τον ουρανό στη γη! Ακτινοβολεί επί σκηνής χάρις στην πλούσια γκάμα, την υποκριτική δεξιότητα και τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει αλλά και εκτός σκηνής για την ομορφιά, τη χάρη, τον πλούσιο ψυχικό κόσμο, τις αξίες και τις αρχές που την διέπουν αναντίρρητα. Η χαρισματική Παναγιώτα Βλαντή είναι μία από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου της γενιάς της -και όχι μόνο- γιατί σφραγίζει ανεξίτηλα με την ερμηνεία της κάθε ρόλο που καλείται να υποδυθεί. Δεν υπάρχει ρόλος που να έχει ενσαρκώσει μέχρι σήμερα στο θέατρο και να μην έχει αποσπάσει  ενθουσιώδεις κριτικές και ύμνους από κοινό και ειδήμονες! Εφέτος, καθήλωσε τους θεατές με τις συγκλονιστικές ερμηνείες της σε δύο ρόλους, η μία σε έργο ρεπερτορίου στο «Σπασμένο γυαλί» του σπουδαίου Άρθουρ Μίλλερ σε σκηνοθεσία της άξιας Άσπας Καλλιάνη -το έργο θα επαναληφθεί και την επόμενη σεζόν στο θέατρο ΠΟΛΗ και θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία- και η άλλη σε σύγχρονο δραματολόγιο, ως Ρίτα στο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του Willy Russell σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Δάνη Κατρανίδη, το οποίο κάνει πρεμιέρα ανήμερα του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο «Αυλαία»!

Η φωτεινή Παναγιώτα Βλαντή από το Α έως το Ω!

Άγνοια: Επικίνδυνη… Αυτοί που έχουν άγνοια, κάποιες φορές γίνονται θρασύτατοι, επειδή δε γνωρίζουν…

Βιβλία: Για εμένα το μέλλον! Είμαι υπέρ του βιβλίου! Είναι εκείνο που σε βγάζει από την άγνοια…

Γουΐλλι Ράσσελ: Δάσκαλος της γνώσης! Ένας άνθρωπος ημιμαθής, αμόρφωτος που κατάφερε να μορφωθεί και να το κάνει σημαία του με το έργο του «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα». Παράδειγμα προς μίμηση!

Διακριτικότητα: Αρετή! Σπάνιο είδος στην εποχή μας…!

3599_KATRANIDIS_VLANTI_12022019

Εκπαιδεύοντας την Ρίτα: Μεγάλη στιγμή για εμένα. Θεωρώ αυτό το ρόλο πολύ σημαντικό, ρόλο ζωής, γιατί αποτελείται από ένα κράμα πραγμάτων που μου αρέσει. Αν και είναι δύσκολο να ερμηνευτούν και παράλληλα είναι και επικίνδυνα.

Ζωή: Είναι φως με κάποιες μουντάδες…

Ήθος: Σπάνιο και αναγκαίο ταυτόχρονα! Έχω συναντήσει στη ζωή μου ελάχιστους ανθρώπους που διαθέτουν ήθος. Οι άνθρωποι μπερδευόμαστε με την έννοια ήθος, νομίζουμε ότι η αγένεια είναι ειλικρίνεια…

Θέατρο: Αίσθηση ζωής! Δεν είναι η ζωή, αλλά η αίσθησή της… Και όποιος το κατάλαβε.

Ιδεώδη: Είναι ωραίο, όταν τα ιδεώδη ταυτίζονται με άλλους ανθρώπους για να μην είσαι μόνος σου…Διαφορετικά σε τρώει η μοναξιά και αισθάνεσαι ότι εσύ έχεις κάποιο πρόβλημα.

Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα): Θα κάνουμε το καλοκαίρι με τον Δάνη Κατρανίδη μία μικρή περιοδεία με το «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα» σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το χειμώνα θα συνεχιστεί το «Σπασμένο γυαλί» του Άρθουρ Μίλλερ.

3614_KATRANIDIS_VLANTI_12022019

Λαμπερός: Δυστυχώς ή ευτυχώς εκ Θεού. Δεν αποκτάται. Υπάρχει εκ Θεού και εξ οικογενείας…

Μνησικακία: Γίνεσαι πολύ μικρός… Το θέμα είναι να μη γίνεται επάγγελμα η μνησικακία…

Νοερός: Κάποιες φορές χρήσιμο και κάποιες φορές, όμως, παγίδα γιατί σε αποσπά από την πραγματικότητα…

Ξενοφοβία: Δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Από πολύ μικρή με μεγάλωσαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχω ξενοφοβία. Είναι μία λέξη άγνωστη για εμένα.

Ομορφιά: Δώρο, πολύ μεγάλο δώρο!

Παιδεία: Επίσης δώρο! Είναι θέμα αφύπνισης, ψαξίματος ανοιχτού μυαλού…

Ρολόι: Στο θέατρο επιτυχία, στη ζωή αποτυχία…

Σπασμένο γυαλί: Μεγάλος συγγραφέας ο Μίλλερ! Μία παράσταση που άγγιξε πολύ κόσμο, γι’ αυτό θα επαναληφθεί και την επόμενη σεζόν.

Τρυφερότητα: Αναγκαία, επιθυμητή, καλοδεχούμενη. Όχι μόνο να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε…

Υπόσχεση: Τήρηση. Καλό είναι να τηρούμε τις υποσχέσεις μας, αλλιώς να μη δίνουμε…

3653_KATRANIDIS_KARANTI_VLANTI_12022019

Φωνή: Πρέπει να είναι δυνατή! Εννοώ μεταφορικά, δηλαδή να μαθαίνουμε να λέμε δυνατά στη ζωή μας αυτό που νιώθουμε. Η φωνή πρέπει να ακούγεται… Στο θέατρο το Α και το Ω θα έλεγα μαζί με άλλα στοιχεία.

Χάρισμα: Υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι σε κάθε επάγγελμα, όπως και στο δικό μας , άλλωστε. Πέρα από τη σκληρή δουλειά, ο κάθε ηθοποιός έχει και μία προσωπική γοητεία. Κι αυτό, όμως, σου το έχουν χαρίσει οι μοίρες, όταν γεννήθηκες…

Ψυχισμός: Πολύπλοκος. Περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα. Είναι τόσο διαφορετικός στον κάθε άνθρωπο. Θέλεις ψυχαναλυτή για να σου τον αναλύσει.

Ωραία παράσταση: «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα»!

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *