Η πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο – Ποια ήταν η Ελληνίδα καλλονή του ΄50 Νταίζη Μαυράκη

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 23 Νοεμβρίου 2018

1d172a81a0d6a0a874083dcdbfe7b743

Ήταν 17 ετών όταν κατάφερε να καθηλώσει με την κορμοστασιά και το χαμόγελό της την κριτική επιτροπή, που αποτελούσαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Άννα Συνοδινού, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, στο διαγωνισμό που έγινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή και η επιτροπή αποφάσισε: «Σταρ Ελλάς 1952 η Νταίζη Μαυράκη».

?

H πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο  ήταν η 17χρονη Κρητικιά, Νταίζη Μαυράκη, η ενσάρκωση του ελληνικού ονείρου, που θα δόξαζε τη μικρή Ελλάδα ανά την Υφήλιο. Τα πρώτα ελληνικά καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια». Είχε προηγηθεί προκήρυξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς, με την οποία καλούντο όσες ήθελαν να συμμετέχουν, να στείλουν φωτογραφίες.

Μερικά από τα πιο όμορφα κορίτσια από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας και έστειλαν φωτογραφίες. Ο θείος της 17χρονης Νταίζης έστειλε φωτογραφία της και αμέσως την κάλεσαν να περάσει από την επιτροπή. Η Μαυράκη είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ταξίδεψε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι.

 Ntaizy Mavraki June 1952 Long Beach California - Αντιγραφή

Είχε όμορφο πρόσωπο και γλυκό εκθαμβωτικό χαμόγελο. Όταν ο θείος της έστειλε τη φωτογραφία της στην εφημερίδα ήταν μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας. Η κριτική επιτροπή επέλεξε συνολικά 11 κοπέλες. Φαβορί ήταν η Νταίζη Μαυράκη η οποία πήρε το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι». Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και την επίβλεψη της βραδιάς έκανε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Σταρ Ελλάς στέφθηκε η Νταίζη Μαυράκη και την στιγμή της στέψης ακουγόταν το τραγούδι του Μίμη Τραϊφόρου «Όμορφη μου Ελληνίδα»….

 1A_M

συνέχεια εδώ   https://bit.ly/2xexBjG

δ - Αντιγραφή

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *